Mituri despre cutremure

Informații despre apariția cutremurelor găsiți aici.

O lungă perioadă de timp cutremurele de pământ au fost explicate prin mitologie, folclor sau religii. Conform legendelor din popor, cutremurele au fost atribuite unor făpturi mitologice care  susțineau pământul, când acestea se mișcau se produceau cutremurele.

In mitologia greaca se considera ca Atlas provoacă cutremurele, la unele triburi de indieni din America de Nord se considera ca pământul este susținut de o broasca țestoasă care, la rândul sau se afla pe o cobra, cutremurul se producea atunci când una dintre aceste viețuitoare se mișcă.

Aristotel atribuia cutremurele deplasărilor scoarței care erau provocate de lupta continua dintre vanturile aflate in captivitate, in cavernele din interiorul Pământului si apa care le împiedică sa iasă.

Lucrețiu, poetul roman, s-a apropiat se pare cel mai mult de una din cauzele reale ale cutremurelor, arătând ca rocile din interiorul Pământului se prăbușesc în goluri și caverne, producând cutremure.

  • Câinii și alte animale pot simți, atunci când un cutremur va lovi. Este imposibil sa se determine dacă un câine se comporta într-o maniera neobișnuită, deoarece miroase un cutremur sau o pisica peste drum. Modificări in comportamentul animalelor au fost observate inainte de cutremure, dar aceste comportamente nu sunt consecvente, si , uneori , nu exista nici o schimbare de comportament perceptibil înainte de un cutremur.
  • Cutremurele se produc în timpul „earthquake weather”. Deoarece cutremurele au epicentrul la zeci de kilometrii distanta in pamant, cutremurele pot avea loc la orice ora si pe orice vreme.
  • Cutremurele mari au loc doar dimineața. Asa cum nu le pasa de vreme, cutremurelor nu le pasa nici de ora la care se produc. Oamenii care cred in acest mit au tendința sa își amintească doar de cutremurele care sau petrecut de dimineață și uita de cele care au avut loc ziua sau noaptea. – vezi aici statistica!
  • Cutremurele mai mici si mai dese care “disipă o parte din tensiuni” și ne pun la adăpost de un cutremur mare. Acest mit este fals deoarece numărul de cutremure mici necesar ca energia acumulata in focar sa se consume este mult mai mare decât  cel al cutremurelor care au loc efectiv.
  • “Triunghiul vieții” este cea mai sigura metoda de adăpostire în cazul unui cutremur. Triunghiul vieții funcționează numai la clădiri parter, pentru ca dacă la o clădire înaltă apare colapsul planșeele se vor prăbuși unul peste altul. Probabilitatea de a te salva devine astfel foarte mica, foarte rar înregistrându-se supraviețuitori și aceștia doar printr-o conjunctură favorabila. Mai multe aici: http://www.igsu.ro/documente/informare_preventiva/masuri_protectie_cutremur.pdf
  • Cel mai sigur loc unde sa te adăpostești în timpul unui cutremur este în pragul ușii. Acest lucru este valabil dacă locuiți într-o casa veche, în casele noi nu este indicat sa faceți acest lucru deoarece ușile nu mai sunt puternice, cei mai multi pereți sunt de compartimentare și nu structurali.
  • Având normative pe care le respectam, înseamnă ca avem clădiri sigure. Acesta afirmație este relativ adevarata, se respecta in momentul in care au fost respectate normele in vigoare si nu au existat vicii de execuție, despre clădirile noi am scris aici.
  • Cutremurele se petrec din ce in ce mai des. Cercetătorii au remarcat ca numărul cutremurelor cu magnitudinea de 7  sau mai mult au rămas constante în ultimul secol si chiar au scăzut în ultimii ani. Acest lucru ar putea doar sa ni se para deoarece, inainte nu existau asa multe aparate de înregistrare a cutremurelor.
  • Cutremurele nu se pot preveni, asa ca de ce sa te îngrijorezi? Nu putem opri cutremurele dar putem sa ne pregătim (sa avem pregătit un kit pentru cutremur, sa așezăm mobila astfel încât sa nu cada peste persoane) si sa ne asiguram ca locuim intr-o cladire sigura nu intr-una cu “bulina roșie”.

Câteva din miturile care circula în S.U.A.:

  • Cutremurele apar numai pe Coasta de Vest în Statele Unite ale Americii. Conform istoriei, cutremurele pot apărea oriunde si oricând, dar într-adevăr, pot avea loc după un anumit model.
  • Cutremurul din anul 1906, din San Francisco a fost cel mai devastator din lume. Intr-adevar acest cutremur a avut o magnitudine de 7.8, si a produs decesul a  3.000 oameni, dar nu a fost  cel mai devastator din lume. Cel mai devastator cutremur din lume a avut loc in anul 1556, in Shensi (China) si a dus la decesul a 830.000 oameni.
  • Cele mai multe cutremure se petrec în California (SUA). California este pe locul doi, in timp ce primul loc este ocupat de Alaska. In California se produc cutremure cu daune mai mari decât în Alaska,  deoarece are o populație mare și o infrastructura extinsa.
  • California ar putea intra în mare din cauza unui cutremur. Falia San Andreas este linia de demarcație dintre două plăci tectonice. Placa Pacifica  se mișcă într-o direcție nord-vest față de placa nord-americană. Mișcarea este orizontală, astfel încât în timp ce Los Angeles se îndreaptă spre San Francisco, California, nu se va scufunda. Cu toate acestea, cutremurele pot provoca alunecări de teren sau schimbarea ușoara a formei liniei de coastă.

Bibliografie:

  1. http://www.consrv.ca.gov/index/earthquakes/Pages/qh_earthquakes_myths.aspx
  2. http://earthquake.usgs.gov/learn/topics/megaqk_facts_fantasy.php

Autori: Anca Maican, Cătălin Rosu

Ce mai poti citi:

Astept intrebarile!

%d bloggers like this: