Racordarea in trepte a fundatiilor

Ce înseamnă racordarea fundațiilor?

Racordarea fundațiilor înseamnă realizarea trecerii treptate de la o adâncime de fundare la alta pentru a evita tasările diferențiate si pentru ca altfel presiunile s-ar transmite la fundația adiacenta, transversala în loc sa se transmită la teren. Aceasta necesitate apare in doua situatii:

1. In cazul terenurilor in panta.

2. In cazul clădirilor cu subsol parțial. Datorita faptului ca fundațiile subsolului sunt la o adâncime cu minim 1.00m mai jos decât în restul zonelor apare necesitatea racordării in trepte a acestor fundații.

Conform normativului de fundații unghiul maxim pe care il fac treptele cu orizontala este de ~33 grade sau panta maxima este de 2/3. Înălțimea maxima a unei trepte este de 70cm.

De regula, pentru ușurința execuției eu folosesc trepte de 50cm înălțime si 100cm lungime, ca in exemplul din figura 1. Am astfel un unghi de ~27 grade ceea ce asigura o descărcare uniforma a fundațiilor.

Treptele se realizeaza din beton simplu. Armatura din talpa fundației se ancorează in pereții subsolului. prin mustati lasate la turnare sau direct prin barele montate. Este recomandat ca intai sa se realizeze subsolul si abia apoi treptele de racordare pentru a evita ca sapaturile sa stea deschide prea mult timp. In practica prima treapta porneste de la baza sapaturii. In fig 1  s-a tinut cont de acest lucru pentru ca exemplul sa fie corect, chiar dacă sunt foarte multe informații.

Ultima poza este pentru exemplificare, dar din păcate fundația respectiva nu a fost realizata corect, dar la asemenea situații nu prea mai ai ce face, decât sa speri ca nu ploua.

Update: pentru ca am primit o “mustrare” trebuie sa menționez ca planurile prezentate mai jos sunt opera colegului meu mai vârstnic ing. Florin Gheorghiu, ale mele le veți vedea în alte articole.

racord_trepte

plan_fundatii
Fig. 2 Plan de fundatii cu subsol partial
fundatii_subs1
Fig. 3 Cum ar trebui sa arate un plan de fundații in zona racordarii
sect_4
Fig. 4 O sectiune printr-o fundatie
sect_10
Fig. 5 Sectiune printr-o fundatie

 

 

fundatii_trepte
Beton simplu turnat in trepte de racordare

Astept intrebarile!

5 thoughts on “Racordarea in trepte a fundatiilor”

%d bloggers like this: