“China” loveste din nou…

J220_Sky_City_Changsha

Revista Capital prezinta in anul 2013  o stire :

Cea mai înaltă clădire din lume se construiește în 90 de zile

China are 10 orașe mai mari decât New York. Aproape jumătate dintre cele mai înalte clădiri din lume, aflate astăzi în construcție, sunt în China, iar asiaticii încearcă să le termine într-un timp foarte scurt.

Nu mi s-a parut un articol scris bine, pentru ca erau prea putine informatii despre cladire, si am decis sa dau un simplu search pe goagle, ca sa citez un clasic in viata, si uite ce-am gasit:

It’s pretty awe-inspiring, but we haven’t even got to the perhaps the most  audacious part yet. When BSC announced the building, they said that they would  complete the  building in just 90-days.

While they now appear to have pushed that timeframe up to seven months,  that’s still not much time at all — for example, the Burj took five years to  build.

The company also says that the cost of the construction will be $628  million; in comparison the Burj cost an estimated $1.5 billion.

Read more:  http://www.businessinsider.com/chinas-sky-city-to-begin-construction-2013-5#ixzz2VetVrCrn

Si uite ce mai scrie tot pe net:

The world’s tallest building will be in the middle of an empty field in China

By Lily Kuo @lilkuo May 17, 2013

A Chinese firm best known for building air conditioning units is constructing a vertical city. Broad Sustainable Construction (BSB) said this week that next month it will finally break ground on the tower that will not only be the world’s tallest but could, according to BSB, become a model for how China deals with mass urbanization.

The 838-meter-tall (2,749 feet) tower more commonly known as “Sky City” will be about 10 meters taller than the world’s highest skyscraper at present, Dubai’s Burj Khalifa. Moreover, it will be stationed in the southern provincial capital of Changsha of about 7 million people—tiny compared to cities like Beijing or Shanghai.

sursa din nou: http://qz.com/85661/the-worlds-tallest-building-will-be-in-the-middle-of-an-empty-field-in-china/

Dupa aceste articole este posibil ca oamenii sa rămână cu impresia ca in China se fac minuni, si ca noi europenii suntem niste tâmpiți. Initial s-au laudat ca-l fac in 90 de zile, apoi au impins termenul la 7 luni, un termen cu totul nerealist. Poate il vor asambla in 7 luni ca pe un puzzle dar fabricația metalului, in sine, va dura cu siguranță mai mult de un an, fără montaj. In plus scheletele astea metalice se imbraca in beton, nu se lasa asa, cel putin nu la inaltimea asta. Placile vor fi si ele din beton, asta inseamna ca trebuie ori prefabricate ori turnate monolit. Avand in vedere forma de turn, cred ca si prefabricarea lor va dura un an, pentru ca nu sunt toate placile la fel. Imi doresc sa doboare chinezii un record, dar totusi termenele astea sunt doar marketing, v-am explicat mai sus de ce zic asta. Acum sa revenim la costuri, nu scrie nicaieri ce suprafata are Sky City fata de Burj, si nici gradul de calitate al finisajelor. Sa nu uitam, ca pretul structurii reprezinta 30-40% din pretul constructiei, restul sunt finisaje si instalatii.

Uite mai jos un video, despre cladirea de 30 de etaje, pe care au terminat-o in doar 15 zile. Vedeti ca totul a fost prefabricat inainte, si ca toata cladirea e la fel? Vedeti ca atunci cand au inceput montajul, efectiv, infrastructura era facuta? Vedeti de asemenea ce finisaje au facut? Si ce fel de plansee, aveau? Nu sunt din beton! Cum au facut totusi? Pai toata cladirea era la fel la toate nivelurile. Au prefabricat totul,  gresia era montata direct pe plansee. inclusiv panourile de gips carton pentu preti cu tot cu scheletul din tabla al acestora. Totul a fost taiat, dinainte, si doar s-a asamblat. Au avut o armata de oameni si o organizare foarte buna. Dupa cum spune CEO-ul lor, Zhang Yue, el face constructii modulare, asambleaza totul in uzina, si apoi le monteaza. Partea proasta e ca modulele astea nu permit spatii distincte la nivelul parterului, cum sunt cele necesare unui hotel. Se pare ca la hotelul asta a fost nevoie sa construiasca un fel de piramida, pentru spatiile de receptie, restaurant etc. Mai cautati si dvs despre hoteluri pe internet, dar un hotel de calitate nu se construieste ca o cladire de birouri, numai cu pereti cortina, dar na, cine a zis ca este un hotel de calitate. Acum, ce sa zic eu, ca sa fiu gica contra, cred ca domnul Zhang spera sa reinventeze roata cu modulele lui, eu cred ca va da gres.  Tot ce am zis si eu se confirma si daca cititi si acest articol, despre compania Broad Sustainable Construction (BSB), e scris bine si prezinta niste informatii interesante.

Sper sa nu le cada la cutremur. Nu inteleg totusi de ce pe site-ul BSB nu scrie absolut nimic despre acest proiect. Oricum a devenit oarecum viral pe internet, sper sa nu fie doar vorbe in vant!

Vreau sa subliniez ca Sky City urmeaza sa se construiasca pe un teren gol, sau “in the middle of nowhere”, la fel cum pare ca s-a facut si hotelul asta de 30 de etaje. Pentru cultura generala este indicat sa cititi si asta http://beforeitsnews.com/environment/2013/04/video-two-very-different-reports-on-chinas-ghost-cities-2465630.html

P.S. (septembrie 2014): Se pare ca miliardarul chinez se lauda inca, dar constructia nu incepe! Am gasit alt articol interesant scris in 2014 – vezi mai jos.

http://www.theguardian.com/artanddesign/architecture-design-blog/2014/jun/12/ecopolis-china-billionaire-worlds-tallest-building-six-months

 

Sursa foto:http://en.wikipedia.org/wiki/Sky_City

Update 2014: intre timp fotografia a disparut de pe wikipedia!

Astept intrebarile!

%d bloggers like this: