Care este grosimea optima a zidariei?

Au loc numeroase discuții, de regula intre arhitecți si clienți sau arhitecți si ingineri de structura, privind grosimea minima a zidăriei și grosimea optima.

De regula se discuta intre zidarie de 30cm. sau 25cm. Unii clienti aduc in discutie si variantele de 38cm si 40cm. De regula problema se transeaza scurt in functie de izolatia termica, ceea ce de multe ori inseamna zidarie de 30cm + 10cm de polistiren.

In mod normal ar trebui sa tranșăm problema în felul următor:

1. Clădiri de locuit unifamiliale:

La cadre din beton armat dimensiunea minima a unui stalp este 30cm.; asta inseamna stalpi de tipul 30×30 sau 30xceva; daca se alege zidarie de 25cm inseamna colturi in casa; asadar daca vrei o cladire fara colturi ai doua variante: a) pui zidarie de 25cm placata cu gips carton sau b) zidarie de 30cm.

La zidărie portanta grosimea minima a zidăriei este de 25cm. asa ca optimim ar fi sa o alegi, altfel consumul si costurile cresc semnificativ.

2. Clădiri cu locuințe colective:

Este clar ca aici nu mai putem vorbi de stâlpi 30×30, dar putem vorbi de stâlpi lamelari sau in forma de L, T, Z sau W sau stâlpi clasici 60x60cm, 70x70cm si pereți din beton armat. In cazul unei clădiri care permite o conformare structurala cu elemente verticale de 25cm sau 30cm grosime atunci si zidăria poate fi 25cm sau 30cm grosime fără sa afecteze aspectul interior. In cazul unei clădiri unde sunt necesari stâlpi pătrați sau dreptunghiulari cu grinzi late de 35..40cm, atunci nu mai contează grosimea zidăriei în ceea ce privește estetica.

Întrebarea care apare: 25cm sau 30cm grosime la zidăria exterioara.

Este clar o problema ce tine de izolarea termica și de protecția la zgomot aerian. Cu protecția la zgomot aerian stam bine și la zidărie de 25cm fie ea din BCA sau blocuri ceramice.

Am făcut un calcul al rezistentei termice al unui perete din Porotherm de 25cm, 30 cm si 38 cm, deși 38 cm la blocuri de locuințe este foarte greu de utilizat și pune numeroase probleme.

Normal ca grosimea zidăriei influențează rezistenta termica dar nu atât de mult cu cât o influențează creșterea grosimii izolației.

Se observa din tabelul de mai sus ca un zid de 25cm grosime izolat cu 15cm de polistiren are o rezistenta termica cu 18% mai mare decat a unui zid de 30cm izolat cu 10cm de polistiren.

Concluzii:

Alegerea grosimii zidăriei este clar o problema de estetica și de costuri. Eficienta utilizării materialelor se obține numai dacă crești grosimea izolației termice. Creșterea grosimii zidăriei, în special la clădirile mici, aduce cu sine creșterea consumului de beton și otel.

La o clădire înaltă cu locuințe colective, ponderea zidăriei pe fațadă este redusa pentru ca: apar foarte multe elemente verticale structurale, iar de la un anumit număr de niveluri în sus deja fațada devine numai beton armat. Așadar contează mai mult calitatea ferestrelor și izolarea cât mai buna a betonului decât grosimea zidăriei.

In lumina noilor reglementari NZEB o sa apară o problema majora de izolare a elementelor structurale și o cerință de ferestre foarte eficiente termic și fonic, acestea fiind de fapt anvelopa reala a unei clădiri înalte. Ma întreb dacă nu cumva fațadele de tip ventilate nu sunt o soluție optima în acest caz.

Astept intrebarile!

One thought on “Care este grosimea optima a zidariei?”

%d bloggers like this: