Lumina naturala

Am văzut foarte multe clădiri noi de când acord asistență tehnică la achiziția de imobile și apartamente. Unele dintre ele au structuri de rezistenta unde nu se tine cont de estetica, vad multe fațade proiectate sa servească scopul suprem – balconul închis! Văd multe apartamente fără lumină naturală suficientă la interior.

Lumina naturala a fost asociata prin studii cu: o stare generala de bine, un moral ridicat, mai putin oboseala pentru corp si pentru ochi! De asemenea lumina este utilizata de corp ca si nutrient in procesul metabolic.

Ce spun normele?

Ferestrele trebuie sa aibă intre 1/6 si 1/8 din suprafața încăperii! Spre exemplu: un dormitor de 12 mp trebuie sa beneficieze de o fereastra intre 1.5mp si 2mp. Din păcate, de multe ori, aceste ferestre ori sunt acoperite de balcoane, sau se afla in umbra altor clădiri etc. Din punctul meu de vedere și probabil și din punctul de vedere al unor arhitecți, suprafața din norme este mult prea mica!

Sunt multe criterii după care se proiectează dimensiunea ferestrelor (aspectul, punctele cardinale, adâncimea unei încăperi), important este ca atunci când cumpărați un apartament sa va asigurați ca primiți suficienta lumina naturala!

Ce o să-și spună unii clienți?

Unii dintre clienții apartamentelor or sa spună ca nu contează ca si asa nu prea stau ziua acasă, etc. Asa este, adulții nu stau acasă in timpul săptămânii, dar copii stau! In weekend familia sta acasă macar cateva ore!

Altii or sa spuna ca vara o sa fie prea multa caldura de la soare! Asa e, dar vara tine 3 luni, iarna tine 6 luni, iar iarna lumina e mai putina!

Gândiți-va la asta când cumpărați apartamentul in care o sa locuiți 20-30 de ani.

Articole interesante:

Click to access 30769.pdf

 

Astept intrebarile!

%d bloggers like this: