Ce trebuie sa știi când cumperi o casa veche?

Atunci cand vreti sa cumparati o casa veche, este foarte important sa cereți părerea unui expert tehnic  sau a unui inginer constructor cu experiență. Este posibil sa fie o casa cu risc seismic ridicat si dupa primul cutremur sa devina nefolosibila.

Chei de verificare pentru când doriți sa cumpărați o casa veche și o păstrați:

– întotdeauna întrebați când e construita și dacă au fost făcute  modificări, extinderi etc.; poate are și vreo expertiză făcută, cine știe.

– încercați sa intrați in pod sa verificați starea lui (infiltrații de apa, urme de carii, elemente rupte etc).

– verificați dacă planșeele sunt din beton (este foarte important sa fie din beton, un planșeu de beton asigura o comportare mult mai buna la cutremur).

– verificați ca pereții exteriori sa fie din cărămidă și nu din lemn tencuit (paianta).

– dacă puteți verifica si adâncimea de fundare ar fi nemaipomenit; nu e chiar asa greu de făcut, trebuie săpată o groapa la un colt al clădirii și văzut dacă are fundație din beton si pana la ce adâncime este ea; minim ar fi 80 de cm.
– verificați dacă exista fisuri sau crăpături în pereți, cele mai periculoase sunt cele înclinate, provin din seism; atentie la aspectul finisajelor, daca au fost refăcute de curând, pot masca fisurile.

Inca un sfat, e foarte important sa verificati si instalatiile unei cladiri, pentru ca de regula sunt vechi si necesita inlocuire. E important ca instalatiile sa fie noi pentru ca dupa ce refaceti finisajele va fi greu sa mai faceți vreo interventie.

Daca cheile de verificare de mai sus denota probleme, atunci trebuie sa apelati la ajutor specializat. Acest serviciu n-ar trebui sa coste mai mult de 100 de euro, dar va poate scuti de multe probleme.

Astept intrebarile!

%d bloggers like this: