Despre lemn si case din lemn

Informații generale:

Lemnul e cel mai vechi material de construcție, și unul dintre cele mai folosite în zilele noastre. Americanii si canadienii sunt maestrii necontestati ai construcțiilor din lemn.

11311677_10207176496797312_384792396_n (1)
Casa de lemn din Norvegia – foto Oana Lacraru

Casele din lemn sunt de mai multe tipuri:

Sisteme moderne:

  • casele de tip american/canadian – ei le numesc de tip “wood-frame”;
  • casele moderne din lemn lamelar încleiat, popular numit “glulam”; mai nou, in Canada, se foloseste sistemul de panouri din lemn in special pentru cladiri înalte – găsiți aici date.

Sisteme vechi:

  • casele românești vechi din asa zisa paianta;
  • casele din lemn rotund sau bușteni;

Care sunt avantajele lemnului?

  • Lemnul este un material natural si chiar ecologic dacă este exploatat corespunzător.
  • Lemnul poate fi ușor industrializat și astfel devine ușor de pus în opera și relativ rapid.
  • Structura de rezistenta a unei case din lemn este mai ieftina decât a unei case din beton și cărămidă. Atenție, doar structura mai ieftina nu aduce economii finale mai mari de 10-15% .
  • Lemnul este un bun izolator termic și astfel pierderile de căldură prin punțile termice sunt mult mai reduse.

Care sunt dezavantajele lemnului?

  • Dezavantajele sunt descrise mai jos la cele ale caselor din lemn.

Considerații asupra durabilității lemnului

Daca are o calitate buna, lemnul poate sa reziste mult și bine.  Important este sa nu fie supus unui proces de umezire-uscare repetata. In caz ca nu știați, un lemn pe fundul unui lac nu putrezește, în schimb un lemn înfipt parțial în apa, vezi modelul pontoanelor, putrezește chiar deasupra apei.  Același principiu se aplica și la metal în ceea ce privește rugina (de ce credeți ca otelul din beton nu ruginește?). Sa revenim, o casa din lemn se face de regula cu lemn uscat de calitate buna, în caz contrar  vor apărea crăpături, umflări si contracții, îmbinările se vor largi și în timp o sa scârțâie. Vedeți mai jos cum arata lemnul după 50 de ani de stat în soare și ploaie, destul de bine nu?

20130525_074910
Lemn vechi de 50 de ani, netratat în ultimii 30 de ani.

Lemnul “verde”

Prin lemn “verde” se înțelege lemnul care are o umiditate mai mare de 8%.  Umiditatea și densitatea sunt factorii fizici  care influențează rezistentele mecanice și volumul lemnului. Adică mai pe înțeles, lemnul se dilata și se contracta funcție de umiditate, fapt pentru care lemnul verde crapă dacă este pus asa în opera, indiferent dacă este sau nu expus la soare. Crăpăturile, alături de noduri și alte defecte, înseamnă reduceri de capacitate portanta la întindere și încovoiere a lemnului. Umiditatea influențează de asemenea si capacitatea portanta la compresiune a lemnului.

Uite cum arata lemnul de pe terasa mea, dupa vreo 3 ani:

20130509_081543 20130509_081516

Pentru cei pasionați de fizica si chimie găsiți aici un material foarte interesant despre lemn, un curs de la Facultatea de Silvicultura din Suceava.

Care e situația caselor din lemn în Romania?

Aceeași ca și a restului caselor, de regula se construiesc economic, spre foarte economic, si asta implica material prost si mana de lucru necalificata. Eu cred, ca în Romania, în afara de câteva firme, restul nu au oameni care știu sa lucreze lemnul, pentru ca nimeni nu-i mai pregătește, nu mai exista școli profesionale serioase.

Doua feluri de case din lemn se fac în Romania:

  • casele prefabricate – au avantajul ca sunt făcute dintr-un lemn de calitate, sistemul constructiv însa nu este cel mai potrivit mai ales la prinderea dintre parter si etaj; spun asta pe baza studierii detaliilor de la diversi producatori autohtoni.
  • casele clasice construite de diverși “meșteri” – de regula sunt facute fara proiect si au mari probleme la imbinarile dintre elemente; sunt cateva chestii care trebuiesc respectate la astfel de case:

– nu se fac îmbinări cu scoabe, decât la șarpante; nu se folosesc piese de îmbinare ieftine din tabla subțire luate din Obor, ci piese profesionale omologate; sunt multe firme care comercializează asa ceva.

– lemnul trebuie sa fie uscat și de categoria I – nu se găsește în Jilava sau în Colentina la depozite;

– lemnul pus în opera nu trebuie sa aibă coajă  sub ea apar cariile.

– lemnul care rămâne vizibil trebuie sa fie de calitate și uscat, altfel va căpăta un aspect urat în câțiva ani;

– folosiți lacuri și vopsea profesionale (habar n-am care sunt alea și nici cei de la magazinele de bricolaj nu au habar, cred ca nu la ei se găsesc); eu am folosit un lac scump de la un producător autohton iar după 3 ani se cojește.

– nu încercați sa construiți mai mult de P+E, în Romania nu sunt proiectanți cu asemenea experiență și nici constructori.

Din păcate la noi în țară lemn uscat de rășinoase categoria I se găsește greu, probabil ca merge la export. Lemnul uscat si de calitate costa, din câte am găsit eu, cel putin dublu fata de cel verde. Deci lemnul uscat categoria I costa peste 1200 lei/mc. si asta il face prohibitiv si rar utilizat la șarpante și chiar la case din lemn.

Vad multe case în construcție, la care șarpantele sunt subdimensionate, pentru ca de regula nu exista proiect și dacă exista, beneficiarul se sperie de dimensiunile elementelor și le modifica de la sine putere.  Încărcarea de calcul din zăpadă se atinge foarte foarte rar, fapt ce salvează aceste acoperișuri de la colaps.

Prețul unei case din lemn

In ceea ce privește prețul unui case din lemn, putem face nenumărate discuții. O casa construita în sistem american, făcută conform normativelor în vigoare este mai ieftina cu 10-15% decât aceeași casa din beton și zidărie. Diferența de preț apare la structura de rezistenta însă poate fi ușor anulata de dezavantajele lemnului si de utilizarea incorecta a acestuia.

Care ar fi, atunci avantajele unei case din lemn? Pai dacă comandați o casa model tipizat, de la o firma care produce industrial, atunci aveți garanția lucrului bine făcut și a calității structurii de rezistenta, precum  și rapiditate la execuție. O casa comandata și montata va scutește de timp pierdut si stres.  Trebuie sa știți ca prețul structurii are o pondere de maxim 30% din prețul total al unei case. Asta înseamnă ca o casa din lemn, v-ar aduce o economie de 10% în bani. Oricum ar fi, prețul unei case din lemn, făcută corect, la cheie nu coboară sub 350 de euro/mp cu finisaje sub medie  si fără mobila.

Care ar fi dezavantajele unei case din lemn?

1. Lipsa unui proiect de ventilare si climatizare si un audit termic duce la realizarea unor soluții nestudiate in ceea ce priveste barierea de vapori. Instalarea unei bariere de vapori, conform normativelor in vigoare, se face conform unui calcul si de regula este recomandata in spatii unde umiditatea creste constant peste 60%. La noi toate casele au bariere de vapori in toate spatiile. Acest fapt aduce cu sine o atmosfera necontrolata si nu putem stii daca este sau nu nevoie de ventilare mecanica. Vezi articolul despre izolare si termoizolare.

2. Alte dezavantaje:

  • Lemnul este un material foarte pretențios și necesita o tratare corespunzătoare înainte de punerea în opera;
  • Nu are rezistenta la foc și necesita măsuri speciale de protecție pentru instalații.
  • Dacă se umezește putrezește deci necesita o atenție deosebita la execuția instalațiilor termice și sanitare pentru a evita pierderile accidentale de apa; în cazul unei inundații trebuie desfăcute finisajele pentru a permite uscare lemnului altfel va apărea și mucegaiul.
  • Are ca dușman natural termitele, lipsa protecției poate avea consecințe grave pe termen lung.
  • Eu consider ca nu poate fi asigurata o izolare fonica corespunzătoare decât la costuri mai mari decât cele uzual practicate pe piață.
  • Nu are o rezistenta la cutremur mai buna decât a unei case cu structura din beton armat.
  • Nu permite spatii largi decât cu utilizarea de lemn lamelar încleiat anulând astfel avantajul prețului;
  • Nu permite modificări majore ale compartimentărilor de la un nivel la altul și nici un partiu flexibil ca în cazul unei clădiri în cadre din beton armat.
  • Nu permite un regim de înălțime mai mare de P+E la costuri rezonabile;
  • Necesita oricum o fundație pana la adâncimea de îngheț, chiar dacă sunt voci care susțin contrariul.

Părerea unui client, despre cat a costat să-și construiască o mansarda din lemn, ca la carte!

“Bariera de vapori rămâne pt mine o controversă. Nu se etanșează decât cu adezivul producătorului, pe pereți sau lemn. Concluzie:costurile depășesc o construcție de zidărie dacă încerci să faci o lucrare cât de cât ca la carte. Eu am pus suflet, am încercat să execut cât mai corect. Auxiliarele au costat cât materialele de baza.”

Câteva păreri personale despre rezistenta la cutremur.

Unul dintre asa zisele avantaje ale caselor din lemn, mediatizat si popularizat il reprezinta rezistenta la cutremur mai buna decât a caselor tradiționale din beton si zidarie. Trebuie sa înțelegem foarte clar ca forța este o masa x accelerația. Bineînțeles ca masa fiind mai mica și forța este mai redusa, dar la fel si capacitatile portante ale lemnului sunt net inferioare betonului armat. Un sistem structural supus acțiunii seismice are deplasări, deplasările inseamna consum de energie ceea ce se traduce prin disipare energiei induse din seism. Deplasările înseamnă deformatii iar deformatiile sunt elastice sau plastice. Noduri si imbinari elastice înseamnă degradări puține spre minime. Care anume îmbinare a elementelor din lemn este elastica? Atenție elastic înseamnă ca revine la forma inițială, da cuiele și șuruburile pot asigura o oarecare elasticitate, dar in momentul cand ele se mișcă gaura se lărgește si deci îmbinarea slăbește, la al doilea cutremur deplasările vor și mai mari, poate nu se va ajunge la colaps, dar reparatia capitala devine iminenta. Așadar, o casa din lemn nu rezista la seisme de 9 pe scara Richter, cum eronat se spune, si nici nu este mai speciala decât o casa din beton armat și zidărie, ba poate chiar are o viata mai scurta.

Decizia va aparține! Eu personal, am o casa din zidărie. Dar, dacă totuși vreți casa din lemn, cumpărați una de la o firma specializata, cu siguranta e mai buna decât una din lemn verde “meșterită” de ardeleni.

Alte informații și materiale

Un exemplu de casa din lemn proiectata de noi găsiți aici.

casa_lemn26
http://www.vilared.com/ro/index.php/casa-pop/

Ce mai puteți citi legat de lemn:

Si pentru distractie un film in care veti vedea niste “meseriasi” la lucru:

Filmul l-am gasit pe acest site http://www.wikihow.com/Build-a-House

One thought on “Despre lemn si case din lemn”

Comments are closed.

%d bloggers like this: