Cămășuirea cu mortar armat cu plase sudate!

Ce înseamnă cămășuirea pereților cu mortar armat cu plase sudate

Este una din metodele prin care pereții din zidărie se consolidează. Cămășuirea reprezinta în fapt realizarea unor tencuieli armate cu plase sudate.

Care sunt motivele pentru care se alege cămășuirea pereților din zidărie

  • pentru a mari capacitatea portanta a zidăriei la eforturi de forfecare în rosturi;  de regula zidăria la clădirile vechi era făcută cu  mortar de var fără ciment, care are o rezistenta slaba, prin cămășuire nu facem altceva decât sa ii îmbunătățim comportarea, nu vom face minuni.
  • pentru ca pereții unei clădiri sa conlucreze mai bine; se imbunateste  conlucrarea zidurilor la intersecții sau colțuri;  la clădirile fără sâmburi si centuri din beton armat nu se realizează “confinarea” zidăriei, cămășuirea ajuta la imbuntatirea comportarii.

Pentru cine nu știe ce înseamnă “confinare” o sa încerc sa va explic printr-un exemplu clasic, un butoi de lemn ale cărui doage  sunt legate cu platbande metalice numite și cercuri. Lipsa cercurilor duce la desprinderea doagelor.

Etapele cămășuirii pe scurt

  • Înainte de montarea armaturilor trebuie curățată tencuiala existenta pana la indepartarea ei totala, inclusiv rosturile. Suprafata ramasa se buciardeaza si se curata prin suflare cu aer.
  • Dupa curățarea suprafețelor, trebuie umplute eventualele fisuri prin injectare cu pasta de ciment.
  • Armarea se poate face cu plase sudate sau cu plase din bare independente legate sub forma unei plase. Plasele  se fixeaza de perete prin agrafe din otel beton fixate in caramida prin gauri umplute cu pasta de ciment sau rășini epoxidice. Atenție, in caramida nu in rostul dintre caramizi, daca peretii se camasuiesc pe ambele fete atunci plasele se prind una de alta cu agrafe montate prin gauri forate.  Inca un aspect, plasele sudate lucrează mai bine daca  sunt prinse la baza in fundatii sau in plansee, si  daca au continuitate de la un nivel la altul.
  • Dupa montarea plaselor se uda peretele si se tencuiește cu mortar de ciment fără var. Uneori, în loc de mortar este necesara folosirea de beton, caz in care se cheama camasuire cu beton armat. In situatia utilizarii betonului acesta se va turna direct in cofraj.

 

Cum se aplica mortarul?

Dupa cum spunea un inginer celebru, energic din mistrie, in 3-4 straturi. Observati in filmul de mai jos si montarea distantierilor si a agrafelor.

Fotografii cu diverse cămășuiri

 

Astept intrebarile!

24 thoughts on “Cămășuirea cu mortar armat cu plase sudate!”

%d bloggers like this: