Ce lipseste noilor cartiere satelit?

Nu dezbatem motivele dar e cert ca in jurul oraselor mari s-au dezvoltat cartiere satelit, intai alcatuite numai din case apoi din blocuri cu regim mic de inaltime si usor, usor, cu regim mare sau foarte mare de inaltime.

Activitatea de asistenta tehnica la cumpararea de locuinte mi-a permis sa vad foarte multe astfel de cartiere si am constatat urmatoarele probleme sau daca vreti lipsuri:

  • trotuare.
  • parcari insuficiente.
  • strazi inguste.
  • canalizare – da, canalizare, sunt multe zone de case fara canalizare si am vazut si blocuri fara canalizare.
  • arbori si spatii verzi – de regula s-a construit in camp pe foste terenuri agricole; in spatele cartierului e campul nelucrat inca nevandut sau in asteptarea urmatorului cartier.
  • parcuri.

As vrea sa discut putin despre aceste lipsuri, pentru ca mi se pare importante si din punctul meu de vedere deschid drumul pentru viitoarele ghetouri. Asadar sa le luam pe rand:

Infrastructura si aici ma refer la  strazi inguste fara trotuare si deseori fara marcaje si indicatoare suficiente, care produc un disconfort urias tuturor. Din pacate atunci cand te duci sa cumperi un apartament sau o casa intr-o astfel de zona mergi cu masina personala, plin de euforie si nu-ti dai seama de problema. Problema apare insa imediat dupa ce te muti cand e nevoie sa te duci pana la chioscul local sau mai nou chiar supermarketul local. Daca vrei sa iesi cu un copil la plimbare e si mai rau. Este o problema ce nu se mai poate rezolva pentru ca necesita exproprieri si stim cu totii cate de greu este sa faci asta.  Sfatul meu evitati zonele cu o infrastructura precara.

Canalizarea dar mai ales lipsa canalizarii pluviale. Este o problema care tine in principal de respectarea cerintelor de mediu si sanatate publica, dar care este complet ignorata. Despre canalizarea in sine nu mai deschid discutia pentru ca stim ce importanta are intr-o zona dens populata. Dar pluviala, pluviala este o problema pe care o ignora toti in realitate. Teoretic ea nu devine o problema majora pentru o parcela construita pana nu se construiesc si parcelele adiacente. Si de regula asta se intampla greu, dar se intampla. Si cand se va intampla, daca nu exista sistem de preluare a apelor pluviale o sa se inunde totul.

In ultimii ani, se dezvolta o tipologie diferita de case, case cuplate. Si nu cuplate cate 2 ci cuplate cate 10 pe un teren ingust. Imaginati-va asa: gard din beton, 3m, casa, 5m de beton, gard din beton si apoi ganditi-va unde se scurge apa?

O alta tipologie de constructii care se dezvolta rapid, o reprezinta blocurile cu regim mediu de inaltime 6-7 etaje sub forma de mici cartiere de cate 10-15 blocuri. Daca arunci o privire din Google maps vezi cat de inghesuite sunt unele fata de altele. Daca esti mai atent vezi ca lipsesc spatiile verzi, pluviala (pt asta e simplu sa cauti burlanele de scurgere de pe acoperis) si zonele de circulatie pentru pietoni. Noroc ca nu trebuie sa ne ingrijoram si despre apa de pe balcoane, poate e mai bine ca le-au inchis, nu?

Spatiile verzi: n-au existat niciodata arbori sau spatii verzi in zonele noi ci doar camp arabil, iar dupa construire dezvoltatorii nu planteaza copaci, pt ca nu prea mai au unde din cauza betonului. Luam ca exemplu casele cuplate construite pe 300mp de teren pentru o unitate si studiem codul civil unde zice ca nu ai voie sa plantezi copaci la mai putin de 2m fata de limita de proprietate decat daca sunt arbusti sau copaci cu inaltime sub 2m. Deci daca in spate ai o curte lata de 3-4m rezulta copaci in mijlocul curtii. Cati o sa planteze copaci intr-o astfel de situatie?  Ma intreb retoric oare unde sunt organele statului care ar trebui sa se asigure de respectarea reglementarilor in vigoare?

Concluzie: vai de noi!

 

Astept intrebarile!

%d bloggers like this: