Mitul cuvei etanse la subsol!

In acest articol o sa incerc sa explic când este necesar sa faci o cuva etansa la un subsol. Ideea mi-a venit dupa ce, am văzut cel mai înfiorător de complicat si fara sens proiect din viata mea. V-am povestit ca, subsolul avea pereți perimetrali de beton armat cu plase sudate, ca fundație un radier de 20cm., si era legat cu restul fundațiilor numai in doua locuri.

La ce am proiectat eu pana acum, n-am avut niciodată probleme cu inflitratia apei in subsol prin pardoseala. Circula mitul asta intre constructori  si pe la unii proiectanti, ca trebuie sa faci un radier din beton armat ca fundatie pentru un subsol partial, caci altfel apa se infiltreaza si ti-l inunda. Apa nu se poate infiltra prin pardoseala unui subsol decât dacă pânza freatica este imediat sub.
Apa din ploaie, daca exista trotuare, nu ajunge pana sub pardoseala. Ea poate intra prin pereti, motiv pentru care este indicat sa hidroizolezi pereții subsolului.
Spre exemplu, am făcut un bloc cu doua subsoluri, undeva pe la Unirea. Acolo apa era imediat sub radier, probabil ca primavara si toamna apa urca si mai mult. Am folosit niste betoane de clasa mare si o hidroizolatie cu XYPEX sau MAXSEAL la interior. Totul este ok, n-am avut probleme pana acuma, desi au trecut vreo 7 ani.
Un alt exemplu l-am avut cu o cladire de birouri undeva pe la Braila. Subsolul avea apa cca. 1.00m inaltime. Am facut niste investigatii si am ajuns la concluzia ca apa se infiltra datorita lipsei trotuarelor, a hidroizolatiei verticale a peretilor subsolului si a unor gauri de aerisire montate foarte jos. Cu toate ca panza freatica era destul de sus, masurata in anotimpul ploios, nu putea sa creasca cu 1.00m deasupra pardoselii subsolului.

Concluzia mea este ca o cuva etansa la subsol se face doar cand nivelul panzei freatice, masurat in anotimpul ploios, este foarte aprope de nivelul fundației. In rest trebuie hidroizolati peretii exteriori ai subsolului si facute trotuare cat mai late (minim 1.00m), cu panta de scurgere adecvata.


 

Astept intrebarile!

4 thoughts on “Mitul cuvei etanse la subsol!”

%d bloggers like this: