Apartament nou – sfaturi pentru recepție și mutare

Sa presupunem ca ești proprietarul fericit al unei locuințe noi ce urmează sa se mute. Pot sa-ti ofer câteva sfaturi extrase din propria mea experiență, după cum urmează:

A. Procesul verbal de recepție

Ar trebui sa existe și dacă nu exista ar trebui sa-l ceri. Este un act în care se consemnează starea apartamentului la preluare. Trebuie sa verifici cu multa atenție toate detaliile de execuție: gresie, faianță, starea pereților, amplasarea robinetelor, presiunea din centrala termica, poziția aerului condiționat, poziția prizelor si întrerupătoarelor, prinderea plintelor la parchet, funcționarea robinetelor și bateriilor de la chiuvete, etc. Aceste verificări sunt importante pentru ca în cazul în care s-a strecurat o defecțiune si tu te-ai mutat este posibil sa aștepți o lunga perioada pana la remedierea acesteia.

Spre exemplu eu am avut aparatul de aer condiționat poziționat astfel încât nu puteam monta perdeaua. Nu am sesizat asta la recepție și a trebuit sa solicit mutarea lui. Am avut însa noroc și s-a rezolvat rapid.

Alt exemplu: unul dintre calorifere este subdimensionat si nu pot avea aceeași temperatura în toată casa. Trebuie schimbat, dar pana o sa se întâmple asta, o sa plătesc mai mult la gaze.

B. Racordul la utilități

Este foarte important sa verifici existenta contractelor de furnizare de utilități în sistem individual: electricitate, gaz, apa si canalizare. Daca una dintre utilități este neconectata sau cu contract comun, riști sa aștepți câteva luni pana la remedierea problemei. Spre exemplu, eu am așteptat 3 luni ca sa fiu racordat la gaze, fapt pentru care nu mi-am putut utiliza apartamentul în adevăratul lui scop.

C. Liftul

Corect ar fi ca pana la înființarea asociației de proprietari liftul sa funcționeze în grija dezvoltatorului. Aici tine foarte mult de fiecare om în parte și de dorința lui de a ajuta. Liftul are nevoie de contract de întreținere și de autorizație de funcționare de la ISCIR. Daca în momentul în care te-ai mutat nu funcționează, o sa urci pe scări minim 4 luni.

D. Gunoiul

La fel ca la lift, corect ar fi ca pana la înființarea asociației de proprietari contractul sa fie în sarcina dezvoltatorului. Având în vedere ca nu exista o lege care sa oblige la asta, dacă nu ai încă pubele, atunci trebuie sa-ti faci curaj și  împreună cu alți vecini sa incheiati un contract temporar pentru ridicarea gunoiului pe numele vostru. Dupa înființarea asociației de proprietari sarcina va fi preluata de aceasta.

E. Curățenia părților comune

La fel ca mai sus, dacă ai noroc se ocupa marele D., altfel trebuie ca un grup de vecini cu inițiativă sa angajeze o firma în numele întregului bloc și apoi sa se zbată sa obțină bani de la toți locatarii.

Concluzie: Un bloc nou este un utilaj complex care trebuie pornit si ulterior întreținut. La fel ca orice utilaj, este foarte important vânzătorul acestuia, pentru ca, de regula, el ar trebui sa ofere și punea în funcțiune a acestuia.

Articol preluat de aici: http://www.houseadvisor.ro/

Astept intrebarile!

%d bloggers like this: