Fobia hartii de microzonare a orasului Bucuresti

Fobia hartii de microzonare a orasului Bucuresti a reaparut dupa cataclismul din Turcia. Am cautat intr-un draft al tezei de doctorat si am gasit informatiile astea. Le las aici poate le gaseste cineva.

Harta de microzonare a orașului București – sursa INFP. Asta este singura harta reala si intre timp a disparut de pe siteul INFP, probabil ca sa nu mai creeze panica sau cine stie de ce.

Deși pe pagina INFP de unde am luat in 2016 imaginea de mai sus (care acum nu mai exista) se menționează foarte clar „NOTA 2. Nu există in București o zona mai avantajoasă decât alta. Există case sau blocuri bine proiectate sau insuficient conformate seismic.” presa a specificat foarte clar că zonele in care accelerația este indicată ca fiind mai mică sunt cele mai sigure.

Cautand acum pe net exista un articol in care apare iar harta asta:

https://www.researchgate.net/publication/282161550_Steps_in_Seismic_Risk_Mapping_for_Romania_Capital_City

De regulă în presă apare o hartă cu accelerații maxime posibile, diferită faţă de harta INFP, o harta cu vitezele undelor seismice care de fapt reprezinta o microzonare a solului in zona oraşului şi o altă harta pe care apar viteze, intesităţi seismice şi perioade de colţ. Niciuna din hartile astea nu are o sursa clara. Sunt doar interpretari de date prost intelese.

Harta cu accelerații maxime posibile http://www.activenews.ro/stiri-mediu/Bucuresti-PRIMA-Capitala-din-Europa-care-are-o-harta-seismica.-Care-sunt-zonele-de-RISC-in-cazul-unui-CUTREMUR-major-132737  
Hartă cu viteze, intensități şi perioade de colț http://www.romaniatv.net/noua-harta-seismica-a-capitalei-date-alarmante-ce-cartiere-se-prabusesc-in-cazul-unui-mare-seism_286127.html  
Diverse hărți de microzonare a orașului București, publicate in presa si indicate ca având sursa www.riscseismic.ro

Așa cum arătam mai sus lipsa de informare și înțelegere a riscului seismic şi-a spus cuvântul şi in prezentarea publică făcută de Ministerul Dezvoltării unde harta de risc seismic a capitalei a fost confundată cu harta accelaraţiilor maxime diferită faţă de cea publicată de INFP.

Extras din prezentarea publică a Ministerului Dezvoltării privind „Metodologia de evaluare unitară a riscurilor”

Desi unii spera ca harta asta de microzonare ii va salva as vrea sa le specific criteriile de siguranta care conteaza pentru Bucuresti:

  • Anul constructiei – minim dupa 1963 si de preferat dupa 2013. Perioada 2000-2013 e o perioada gri in constructii si in proiectare, o perioada de ajustare a codurilor si a dezvoltatorilor.
  • Nr. de niveluri – in 1977 s-au prabusit numai cladiri cu mai mult de 5 niveluri – statistica nu minte
  • Betonul armat in cantitate cat mai mare

Astept intrebarile!

3 thoughts on “Fobia hartii de microzonare a orasului Bucuresti”

%d bloggers like this: