flowers on fence

Balconul, aceasta provocare a dezvoltatorului

Pe vremuri balconul era o chestie simpla. Acum nu mai e.

Ca sa nu lungesc articolul va spun mai jos cum ar trebui sa fie facut un balcon, pentru ca se pare ca nu toti dezvoltatorii stiu asta sau daca o stiu nu o fac pentru ca e putin mai scump.

Straturile unui balcon, de la placa in sus sunt urmatoarele:

  • Bariera de vapori (doar daca sub balcon ai si partial apartamentul de jos, cum e cazul la mine, dar prefer sa nu ii zic terasa pentru ca are latimea unui balcon).
  • Termoizolatie
  • Hidroizolatie (rational vorbind, daca ai doar balcon poti renunta la hidroizolatia de sub sapa de panta)
  • Sapa de panta (mai nou termoizolatia poate fi taiata astfel incat sa dea panta)
  • Hidroizolatie peste sapa
  • Adeziv si gresie (aici poate fi si deck in loc de gresie).

La mine la apartament dezvoltatorul meu a facut economie la partea de hidroizolatie de sub gresie motiv pentru care dupa 5 ani, gresia mea era umflata si sarita, iar tencuiala decorativa de pe marginea balconului era umflata de la infiltratiile de apa de sub gresie. Vezi mai jos galeria foto.

Solutiile la care m-am gandit pentru remediere au fost urmatoarele:

1. Solutia Mapei:

Cea mai buna dupa parerea mea, mai ales in situatia in care sapa avea infiltratii de apa datorita lipsei de hidroizolatie la paretea superioara. Membrana asta a lor are rolul de a permite migrarea vaporilor de apa din sapa si in acelasi timp sa nu permita migrarea apei de sub gresie in sapa (aceasta ramane pe membrana si se evapora cu timpul).

2. Solutia Sika

https://rou.sika.com/ro/solutii-pentru-proiecte-rezidentiale/balcoane-si-terase/balcon-finisat-cuplaciceramice.html

Avand in vedere ca al meu constructor si care imi este si prieten, nu mai folosise niciunul din aceste sisteme am decis sa fac cum vrea el si sa utilizez o hidroizolatie PENETRON SEAL COAT, care in fapt este o alternativa la solutia SIKA Elastic – 152. Si dupa ce am pus aceasta hidroizolatie am folosit un adeziv CM17 de la Ceresit si am lipit peste el gresia. Hidroizolatia a costat ~3500 de lei pentru 38mp. Adeziviul si kitul pentru gresie au costat 1500 de lei. Dupa cum vedeti in poze balustrada metalica incepuse sa rugineasca. Am rugat muncitorii sa vopseasca stalpii ca sa opreasca rugina. Acum dupa montarea tablei am izolat in jurul stalpilor cu silicon si ar trebui ca apa sa nu mai patrunda. Urmeaza sa-mi fac curaj sa ma apuc de vopsit balustradele, dar poate prind un muncitor cand se reface si balconul de jos, pentru ca da, toate balcoanele se vor reface pana la urma.

A mai ramas problema parapetilor unde dezvoltatorul ca sa faca economie nu a mai facut glafuri ci a finisajt tot cu tencuiala decorativa, care cu timpul a crapat si a inceput sa se exfolieze. A trebuit sa cumpar o tabla pe care sa o montez – tabla a costat 3500 de lei.

Dupa ce am montat tabla a trebuit sa refac si tencuiala decorativa de pe parapeti pentru care mizerabila. Pe peretii apartamentului am refacut tencuiala numai pana la cca. 30cm de la nivelul gresiei pentru ca nu voiam sa se vada o diferenta majora din strada. Tencuiala a costat 1000 de lei.

Manopera m-a costat 6500 de lei.

In total am cheltuit cca. 22 000 de lei cu tot cu gresie pentru cca. 38mp de balcon adica 578 de lei/mp. Probabil ca daca nu ma ajuta prietenul meu as fi platit mai mult manopera.

Concluzie:

Ii doresc dezvoltatorului ca macar la el acasa muncitorii sa fi lucrat mai bine, dar ma indoiesc. Stiti care a fost costul pe care l-a economist la mine la balcon? ~7000 de lei adica hidroizolatia si glafurile din tabla. Probabil ca la preturile din 2018 ar fi fost mai putin de 7000 de lei, dar nu conteaza. Daca mi-ar fi cerut la inceput acesti bani i-as fi dat pentru ca acum m-a costat inca 15k de lei in plus. Dar na…

Astept intrebarile!

%d bloggers like this: