Categoriile de urgenta U1…U3

Doriti sa cumparati o cladire veche sau un apartament intr-o cladire veche? Aici gasiti lista cladirilor cu risc seismic din Bucuresti

https://amccrs-pmb.ro/lista-imobile-2/

Dacă clădirea pe care o căutați nu este in lista s-ar putea sa considerați ca e buna și puteți trece la următorul pas. Din păcate nu e chiar asa, înseamnă doar ca acea clădire, nu a fost expertizata încă. Dupa cum puteți observa, in lista, se regăsesc nu doar imobile pericol public ci si tot felul de alte clădiri. Unele sunt urgenta U1, altele U2 si unele sunt urgenta U3 si asta e putin ambigu, căci dacă e urgenta nu înseamnă ca e risc seismic…sau da?!

Pentru cei interesați, putem explica putin ce înseamnă urgentele U1, U2 si U3

In lista PMB scrie asta:

NOTĂ: Normativul de proiectare P100-92. în urma expertizei tehnice. încadrează construcţiile din punct de vedere al riscului seismic în categorii de urgenţe: U1. U2. U3. Codul de evaluare antiseismică P100-3/2008 încadreaza construcţiile în clase de risc seismic. Pentru încadrarea în clasă de risc seismic corespunzătoare. asociaţiile de proprietari / proprietarii se pot adresa expertului tehnic elaborator al expertizei tehnice sau unui alt expert tehnic atestat pentru cerinţa rezistenţă şi stabilitate de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrație Publice.

Numai ca fraza de mai sus nu este chiar concludenta pentru alți oameni decât ingineri constructori, cred ca nici măcar pentru arhitecți nu este clara.

Categoria de urgenta din P100-92 se stabilea in funcție de clasa de importanta-expunere a unei clădiri si in funcție de un coeficient R obținut prin calcul. R se calcula ca raportul dintre Forta tăietoare capabila/Forta tăietoare necesara.

Categoria de urgenta înseamnă ca erau necesare măsuri de consolidare intr-o perioada de timp cuprinsa in intervalul 2 si 10 ani daca valorile lui R erau mai mici de 0.35. Dupa cum se observa in tabelul de mai jos definirea unei urgente se facea in functie de clasa de importanta-expunere si de valoarea lui R. Pentru majoritatea cladirilor de locuit, care se incadreaza in clasa de importanta-expunere III, pentru valori mai mari de 0.50 nu erau obligatorii măsuri de consolidare.

Mai departe, dupa ce expertul constata ca R<0.50 trebuia sa incadreze cladirea intr-o categorie de urgenta si astfel pentru diverse valori ale lui R aveai o urgenta de la 1 la 3.
categorie_urgenta

Tabelele din P100-92 care specifica urgenta interventiei pentru cladiri cu R<0.35

Normativul P100-92 revizuit in 1996 a implementat clasele de risc seismic de la I la IV, notate uneori și cu RsI…RsIV.

Clasa RsI, corespunzand construcţiilor cu risc ridicat de prăbuşire la cutremure de proiectare corespunzătoare stării limită ultime.

Clasa RsII în care se încadrează construcţiile care sub efectul cutremurului de proiectare pot prezenta degradari structurale majore, dar la care pierderea stabilitatii este putin probabila.

Clasa RsIII care cuprinde construcţiile care sub efectul cutremurului de proiectare pot prezenta degradări care nu afectează semnificativ siguranta structurala, dar la care degradarile nestructurale pot fi importante.

Clasa RsIV, corespunzand constructiilor la care raspunsul seismic asteptat este similar celui corespunzator constructiilor noi, proiectate pe baza prescriptiilor in vigoare.

*in anul 2019 definitiile de mai sus au fost schimbate partial, dar pentru discutia actuala nu sunt importante.

P100-92 dupa modificarea din 1996 a stabilit ca expertul sa decida incadrarea intr-o clasa de risc seismic avand in vedere:

  • zona seismica in care este amplasata cladirea
  • categoria sistemului structural
  • conformarea generala a constructiei dpdv al raspunsului seismic asteptat;
  • gradul nominal de asigurare la actiuni seismice R.

Se pastreaza prevederea ca pentru valori R<0.50 sa fie luate masuri de consolidare.

In normele actuale, incadrarea in clase de risc seismic se face pe baza a 3 indicatori de tip R. Un indicator R1 ce evalueaza conformarea cladirii, un indicator R2 ce evalueaza gradul de degradare si un indicator R3 ce evalueaza capacitatea portanta fata de capacitatea necesara similar lui R din P100-92. R3 ar putea fi corelat cu R din P100-92 si atunci observam ca de zona de cladiri ce necesita consolidare a crescut de la 0.50 la 0.65. Asadar fara o reexpertizare serioasa a tuturor cladirilor incadrate in categorii de urgenta toate indeplinesc criteriile pentru incadrarea in clasa de risc seismic RsII de cele mai multe ori chiar si RsI si implicit necesitatea unor lucrari de consolidare.

Valorile R3 asociate claselor de risc seismic

Clasa de risc seismic
I II III IV
Valori R3
< 35 36 – 65 66 – 90 91 – 100

Concluzie:

E pe lista sau nu, nu prea contează, sunt 1500 de clădiri care necesita reevaluare! Si încă multe altele care n-au fost expertizate! Clădirile încadrate in U1, U2 sau U3 trebuiau consolidate deja si chiar dacă nu sunt percepute ca avand risc seismic ridicat de fapt asta au pana la urmatoarea expertiza sau pana dupa consolidare!

Astept intrebarile!

%d bloggers like this: