Care este prețul corect la manopera, pentru o casa unifamiliala?

Știu ca vor exista oameni care ma vor critica, dar va spun sincer ca m-am cam saturat sa semnez recepții de clădiri făcute de amatori. Si nu sunt eu singurul.

Anul acesta am proiectat, printre altele, doua locuințe unifamiliale (le puteți numi și case sau vile, dacă va ajuta cu ceva), care s-au construit în regie proprie sau mai bine zis cu niște mici firme obscure ale unor amatori. Ambele lucrări au beneficiat de asistenta unui diriginte de șantier, dar n-au avut niciun inginer sau maistru cu experiență care sa supravegheze lucrările. Ambele au ieșit sub orice standard. Nu vor cădea la cutremur, numai și numai datorita mult blamaților coeficienți de siguranță 1.35 și 1.5. Din acest motiv îmi mențin afirmația ca  “proiectarea trebuie sa fie adaptata la client“.

Ce au în comun aceste doua case?

  • suprafața desfășurată în jur de 200 mp;
  • un subsol parțial, de cca. 15-20 mp;
  • parter + etaj +pod;
  • placi din beton armat peste toate nivelurile;
  • același preț la manopera pentru structura de rezistenta.

Care a fost prețul la manopera pentru structura de rezistenta? Pai intre 7000 și 8000 de euro! Adica echivalentul a 35 euro/mp.

Este un preț bun? Având în vedere ca eu în 2009 am plătit tot atât pe o casa mai simpla și mai mica  probabil ca da, e un preț fenomenal.

Ce mai au în comun aceste doua case? Proprietarii susțin ca ei nu au negociat prețul, ei doar au cerut o oferta, unei echipe recomandate de un prieten sau de un vecin.

Care e părerea mea? Un preț asa de mic poate fi susținut doar dacă se lucrează cu oameni locali sau aduși din provincie, care de regula dorm pe șantier și care n-au prea multa pregătire în domeniu.

Ce vreau sa spun cu cele de mai sus?

  • Nu mai angajam oameni care cer doar 35 euro/mp?
  • Vreau sa ridic artificial prețul manoperei?
  • Am alte intenții ascunse?

Nici una din cele de mai sus!

Pana la urma tu ca și constructor poți lucra cât de ieftin vrei atâta timp cât faci lucruri corecte, conform standardelor de calitate.  Dar ca sa fim corecți, hai sa facem un calcul raportat la ziua de munca de 8 ore.

Așadar și prin urmare:

  • 200 mp desfășurați
  • 3 luni
  • 3 “meșteri” – fără Manole…. Un zidar, un fierar betonist și un dulgher!
  • 2 muncitori care sa facă “materialul”
  • 8000 de euro, doar manopera.

La un salariu mediu de 2000 de lei pe luna avem:

3 x 3 x 2000 + 2 x 3 x 1500=21 000 de lei ~4700 de euro.

  • 1000 de euro pe consumabile, echipament de protecție (mai ales!) benzina și mai știu eu ce?
  • 2300 euro pe cărțile de munca, taxe și impozite!(sesizați o nuanță fina aici?)

TOTAL= 8000 de euro.

Așadar, teoretic și uneori practic, este posibil, una din casele astea doua, am impresia ca s-a construit chiar in 2 luni, dat asta e alta poveste. Garanția pentru lucrare este inexistenta de cele mai multe ori! Pe RTE si CQ ii plătește beneficiarul, chiar daca ei ar trebui angajati de executat.  Profitul șefului de echipa, asa zis patronului, care uneori învârte 2-3 echipe în același timp de unde mai rămâne? Un fel de mic antreprenor din asta cum face sa traiască, din ce bani?

Dar cu toate ca un salariu de 2000 de lei este unul bun, raportat la piața muncii, multe dintre echipele de acest gen lucrează prost sau foarte prost. De ce fac asta? Pentru ca nu sunt pregătiți și/sau pentru ca se grăbesc ca sa scoată profit cât mai mare! La aceste doua clădiri, am întâlnit ambele feluri de erori: nu știau cum se fac lucrurile și atunci când știau se grăbeau pentru ca nu le păsa, nu pot fi trași la răspundere atâta timp cât nu au contract și nici procese verbale semnate!

Ce facem atunci? Habar n-am, cerem recomandări proiectanților sau diriginților de șantier, dar nu prietenilor! O sa ziceți ca i-am criticat pe diriginții de șantier, iar acum las echipa de constructori la latitudinea lor? Pai  la latitudinea cui sa o las? A Universului?!

Si dacă totuși cădem în capcana unei echipe de genul asta ce facem sa ne apăram!

  • facem un contract intre persoane fizice;
  • facem procese verbale de lucrări ascunse la fiecare faza, pe care sa le semneze dirigintele și unul din echipa ca și executant;
  • ii dam afara la prima greșeală majora și ne asumam pierderea! Atenție, greșeală majora, nu greșeli mărunte!

Concluzie:

Totul se rezuma dupa cum spuneam si in alte articole, la motivare! Daca nu ai oameni motivați e greu sa faci ceva in orice domeniu, nu doar in cel al construcțiilor!

Mai jos va las în compania unei creații artistice marca regie proprie!

Astept intrebarile!

%d bloggers like this: