Cateva informatii despre ciment!

La Facultatea de Construcții se face in primul an un curs despre materialele de construcție, foarte interesant, dar nu pentru tinerii studenti, care habar nu au despre ce inseamna o constructie, la fel cum a fost si pentru mine la timpul meu.

Informatiile din cursul asta iti folosesc toata viata, numai ca in primul an nu le dai mare importanta, asa ca nu le acorzi atentia corespunzatoare.  In practica e foarte important sa stii ce materiale sunt adecvate unor anumite lucrari. Un exemplu clasic: tipul cimentului este foarte important pentru lucrarea pe care o faci si pentru obținerea rezultatelor dorite. Din păcate,  la magazinele  de materiale de constructii, astea de sunt peste tot, se gasesc tot felul de tipuri de ciment de la cele mai proaste la cele mai putin proaste. Ideea acestui articol mi-a venit dupa ce am vazut la o ruda, un palet cu cimentul CEM I 42,5 R, cumparat anume pentru mortar de zidarie. Total neinspirat as zice, pentru ca acest ciment are degajari mari de caldura fiind contraindicat la mortare si sape! Mai nou pe unii saci nici nu mai scrie ce tip de ciment este, am cumparat de curand trei saci si m-am dus acum special sa citesc ce scrie pe sac, ca sa nu scriu prostii si nu scrie nimic relevant, doar niste retete de beton si reclame stupide. Am cautat pe internet si-am gasit ca e vorba de un ciment CEM II B-M 42.5R, un tip care nu apare in NE012 si despre care nu te invata nimeni la scoala.

Tipurile uzuale de ciment se impart in 3 categorii:

1. Cimenturi Portland (CEM I)
2. Cimenturi Portland Compozite (CEM II)
3. Ciment de Furnal (CEM III)

Cimenturile compozite si cele de furnal sunt cu diverse adaosuri dupa cum urmeaza:  puzzolana (P), zgura (S), calcar (LL), cenusa (V). Notatia 32.5R sau 42.5R reprezinta rezistenta maxima.

CEM II-A inseamna cu adaosuri de pana la 20% iar CEM II-B adaosuri de pana la 35%.  Spre exemplu CEM II-B-M nu-mi dau seama ce reprezinta, cu siguranta e mai slab calitativ decat CEM II-B.

Mai jos un tabel din NE012-1, cu tipurile de ciment uzuale si la ce se recomanda a se folosi:

ciment

Despre cimenturile cu adaosuri

In ultimii ani au apărut tot felul de tipuri de ciment cu adaosuri cu denumiri diverse in functie de reteta fiecarui producator in parte. Se foloseau adosuri si acum 20 de ani, dar cimenturile aveau niste notatii clasice pe care le regasim si acum in NE 012, avand astfel indicatii asupra utilizarii acestora – vezi mai sus.

Pe zona de retail este un haos complet atat la statii cat si in magazine. Multe statii de beton nici macar nu te informeaza ce ciment folosesc, iar daca nu esti bine informat si instruit risti sa compromiti durabilitatea unor elemente. Si acum, mana sus cei care v-ati pus problema ce ciment s-a folosit in betonul comandat? Spre exemplu am vazut stalpi turnati cu beton de clasa C25/30 realizat cu CEM II B-M 42.5R care n-are o durabilitate extraordinara si asta pentru ca nimanui nu-i pasa de ciment ci doar de clasa betonului. In plus un astfel de ciment necesita o tratare prelungita, care pe un santier mare poate fi usor ignorata. Asadar, grija mare la ce primiti de la statie caci criza economica ne afecteaza pe toti mai mult decat ne dam seama.

Din pacate, nici meseriasii nu sunt instruiti, asa incat nu stiu mare lucru despre ciment motiv pentru care betoanele facute la lopata sau betoniera sunt de regula o mare necunoscuta. La fel de neinstruiti sunt si vanzatorii de materiale, care aduc la vanzare ce le trece prin minte sau ce e mai ieftin. Cautand pe internet am gasit si un ghid despre preparea betonului, scris de un mare magazin de “Do it Yourself”, in care se specifica sa intrebi vanzatorul ce tip de ciment e potrivit pentru betonul care vrei sa-l faci! Interesant, nu?! Atentie deci ce fel de ciment folositi si la ce il folositi, nu e chiar asa de simplu precum pare.

Principalul dezavantaj al acestor tipuri de ciment cu adaos mare, CEM II-B are pana la 35% adaosuri, il reprezinta durabilitatea scăzută, ceea ce explica aspectul trotuarelor de pe lângă casa mea. Din păcate, la momentul acela nu-mi pusesem încă problema tipului de ciment si nu mi-as fi pus-o nici acum dacă nu m-ar fi sunat un inginer de pe un șantier care sa ma întrebe dacă poate folosi alt tip de ciment decât CEM II A-S-42.5R. E prima data in 10 ani de meserie când cineva ma întreabă asta, asa ca nu vreau sa ma gândesc la restul lucrărilor proiectate!:)

Nu ma înțelegeți greșit, aceste cimenturi cu adaos de pana la 35% sunt bune dacă este folosita o rețetă testata in laborator, problema apare cand sunt folosite neadecvat. Observati in tabelul de mai sus ca au sensibilitate la ciclurile de inghet-dezghet. Din pacate unii dintre producatori nu oferă prea multe informații, asa ca utilizarea lor la betoane facute manual sau cu betoniera nu este recomandata fara consultarea unui specialist. Cu siguranta daca folositi un CEM II A-S 32.5R cu diverse adaosuri nu dati gres in majoritatea cazurilor, dar cu CEM II B….

Pe proiecte ar trebui totusi sa fie scris tipul cimentului care se foloseste pentru clasa respectiva, astfel încât constructorul sa stie ce sa ceara la statia de betoane.

Informatii suplimentare:

1. Piesa de rezistenta pentru orice tanar inginer si tanar beneficiar de casa noua: http://www.librarie.net/carte/4676/Cartea-betonistului-Editia-Zacopceanu-Strinatti

2. O teza de doctorat despre radioactivitatea betonului, va asigur ca multi habar nu aveti ce e ala RADON http://doctorat.ubbcluj.ro/sustinerea_publica/rezumate/2011/fizica/APOSTU_ADELINA_CARMEN_RO.pdf

3. Studii despre adaosul de metacaolinit in ciment, pariu ca habar n-aveti ce e ala (nici eu) http://solacolu.chim.upb.ro/pag-111-121web.pdf

4. Daca va intereseaza betoanele hidrotehnice aveti aici un normativ: http://www.mdrap.ro/userfiles/ancheta_publica_713-90.pdf

5. Cei de la Carpat Cement (Heidelberg) ne-au trimis si un link cu informatii utile puse la dispozitie de ei gratuit:

http://www.heidelbergcement.ro/aplicatii.html.

Astept intrebarile!

17 thoughts on “Cateva informatii despre ciment!”

%d bloggers like this: