Proiectele tip

Știu că voi supăra pe mulți dintre colegii mei arhitecți cu acest articol, însă mi se pare important să fac câteva precizări despre proiectele tip pentru ca nu mi se pare corect ca publicul să nu fie informat complet cu privire la ce înseamnă si ce servicii sunt incluse într-un proiect tip. Eu personal nu fac și nu vând proiecte tip, și s-ar putea interpreta ca pentru mine acest articol ar fi unul avantajos, dar citiți cu atenție și încercați sa ma contraziceți.

Ce-am găsit pe net ca şi dezavantaje la proiectele tip se referă la unicitate,  la calitate etc., dar astea sunt doar detalii. Pentru ca un viitor client al unei firme ce vinde proiecte tip, sa fie informat corect si sa înțeleagă ce trebuie sa conțină un proiect, am făcut mai jos o lista cu niște întrebări la care e necesar sa găsească un răspuns:

1. Cine se ocupă de elaborarea documentației pentru obținerea certificatului de urbanism?

2. Cine se ocupă de elaborarea documentației pentru obținerea avizelor?

3. Cine participă la fazele determinante?

4. Cine întocmește referatul proiectantului pentru recepția finală?

5. Dacă proiectul se afla într-o zona seismica slabă, spre exemplu în Cluj sau în Oradea, se face vreo reducere la cantitățile de fier și beton?

6. Proiectul de instalații include adaptarea la utilitățile din zona respectiva?

Acum hai sa discutam pe rând toate aceste aspecte:

1. Cine se ocupă de elaborarea documentației pentru obținerea certificatului de urbanism?

De cele mai multe ori obținerea unui certificat de urbanism presupune realizarea unui memoriu tehnic întocmit de către un arhitect, a unui plan de situație cu poziția casei pe suport topografic si a unei cereri tip. Exista și situații speciale în care e nevoie doar de o cerere, dar asta foarte rar. Bun, si atunci cine face hârtiile astea? Un arhitect, dar pe alți bani!

Update: se pare ca legea prevede foarte clar ce anume ai nevoie pentru obținerea unui certificat de urbanism, deci nu ai nevoie de documentele de mai sus în cazuri excepționale sau cand dai de un funcționar care iti cere expres asta!

2. Cine se ocupă de elaborarea documentației pentru obținerea avizelor?

Dupa eliberarea certificatului de urbanism este necesara obținerea avizelor. Cele mai frecvente avize sunt mediul, electrica, sănătatea populației și salubritatea. Electrica și salubritatea sunt cele mai simple, ai nevoie doar de o cerere. Dar celelalte necesita întocmirea unor planuri și a unor memorii. Mai nou la mediu trebuie încărcate electronic documentele, pe site. Sa zicem ca memoriul si planurile le obțineți de la vânzătorul proiectului, dar cine se ocupa cu depunerea la mediu, pentru ca nu e asa de simpla procedura.

3. Cine participă la fazele determinante?

Inspectoratul de Stat în Construcții nu cere faze determinante la orice casa P+1E, dar este posibil sa se întâmple tocmai la casa ta, mai ales dacă este într-un oraș mai mic. De asemenea pentru a întocmi corect cartea construcției,  este necesara prezenta proiectantului la fazele determinante menționate în documentație.  Teoretic ar trebui sa vină cineva din partea celui care vinde proiectul tip, dar acest lucru presupune timp și bani. Aceste costuri trebuie menționate explicit înainte de vinde proiectul.

Sa presupunem ca vrei o casa în Oradea și cumperi un proiect tip din București, aveți idee cât costa un drum pana acolo?

4. Cine întocmește referatul proiectantului pentru recepția finală?

La terminarea lucrărilor este nevoie de referatul proiectantului, cine îl face și cine participa la recepție dacă este cazul? Poate vine cel care vinde proiectul tip, dar dacă nu vine și dacă cere alți bani pentru asta? Si dacă n-a fost la fazele determinante și n-a urmărit execuția, semnează și își asumă răspunderea pe orice?

5. Dacă proiectul se afla într-o zona seismica slabă, spre exemplu în Cluj sau în Oradea, se face vreo reducere la cantitățile de fier și beton?

Toate site-urile de profil menționează adaptarea fundațiilor la terenul clientului, dar despre structura de rezistență nu spune nimeni nimic. Una e sa faci o casă la Focșani si alta la Oradea sau Cluj. Credeți-ma ca asta se aplica si in cazul unei case P+E.

6. Proiectul de instalații include adaptarea la utilitățile din zona respectiva?

Un proiect complet de instalații nu poate fi făcut decât dacă instalatorul cunoaște ce utilități are în zona și unde sunt amplasate. Un proiect tip oferă gratuit modificarea proiectului de instalații în funcție de utilități? Una e sa ai mini stație de epurare si alta e sa ai canalizare. La fel si cu apa. Centrala pe gaz necesita un proiect iar cea pe lemn sau peleti alt proiect și încă un spațiu construit separat.

Daca luam în calcul si terenurile cu declivități începem o discuție și mai ampla.

Concluzii:

Daca punem în balanța toți factorii menționați de mine mai sus, prețul unui proiect tip ar ajunge la un preț apropiat de cel al unui proiect personalizat. Este adevarat ca pentru un arhitect poate fi mai rentabil sa vândă proiecte tip dintr-un simplu motiv, nu mai sunt necesare ore și ore de munca pentru a ajunge la varianta dorita de client. Probabil ca o personalizare a unui proiect tip se poate face mult mai ușor și mai rapid.

Pe de alta parte nici nu mi se pare corecta abordarea site-urilor de profil în a nu prezenta clienților si alte posibile costuri ascunse. Pana la urma într-o economie de piața trebuie sa avem transparenta, iar acest articol își dorește sa facă asta.

Tin să menționez că nu sunt împotriva folosirii acestor tipuri de proiecte. Ca în orice alt domeniu, dacă există cerere pentru ceva ea trebuie acoperită. Fiecare proiectant își selectează clienții sau măcar ar trebui. Eu am decis să nu lucrez pentru persoane care vor proiecte tip, pentru că o persoană care nu înțelege ca economia consta în soluția aleasa ci nu în serviciile achiziționate este un client dificil.

Aceste persoane vor alege cu siguranță o echipă de muncitori cât mai ieftină, echipă care în 9 din 10 cazuri este insuficient calificată. Evident ca se vor face numeroase greșeli de execuție, iar la final cineva va trebui sa semneze recepția. Nu vreau sa semnez recepția unei case construite prost, sunt tânăr și nu-mi place închisoarea. Daca vreți sa știți ce înseamnă o casa ieftina, am doua articole despre asta 1 și 2.

Astept intrebarile!

15 thoughts on “Proiectele tip”

%d bloggers like this: