Cum e mai avantajos să construiești o casă, parter sau parter și mansardă?

Proiect realizat de arh. Arinca Modoran

Pentru mai multe informații poți citi și ghidul nostru “Cum sa-ti faci casa?”

Această întrebare mi-a fost pusă recent de o cunoștință şi încercând sa-l lămuresc, mi-am dat seama ca e necesar sa scriu un articol pe tema asta. Teoretic e mai ieftin sa construiești P+M decât P+Pod la aceeași suprafață, dar practic lucrurile trebuie tratate d.p.d.v al avantajelor sau dezavantajelor fiecărei soluții în parte. Mai jos se găsesc avantajele și dezavantajele construcției unei case parter, pentru o casă parter şi mansarda sunt aceleaşi dar pe invers (cel putin eu n-am gasit altele).

Avantaje:

  • dormitoarele sunt mai ușor accesibile nefiind nevoie sa urci sau sa cobori scările de 10 ori pe zi;
  • se câștigă minim 10 mp, eliminându-se scara spre mansardă;
  • mai mult confort termic decât ȋn cazul unei mansarde, atât pe timp de vară cât şi pe timp de iarna; pierderile de caldura sunt mai mari prin acoperiş indiferent de grosimea termoizolației;
  • spaţiu de depozitare mai mare având la dispoziție un pod întreg;
  • o casa parter este mai uşor de conformat astfel ȋncȃt suprafetele inutile sa nu existe; la o casa P+M mai mult ca sigur ramane o suprafata folosita necorespunzator, un dormitor mai mare, o baie ȋn plus etc.; aşadar suprafeţe ȋn plus ȋnseamnă costuri mai mari la materiale, manopera şi ȋntreţinere;

Dezavantaje:

  • suprafața de fundare este mai mare, deci costuri implicit putin mai mari; pentru ca normativele impun nişte dimensiuni minime ale fundațiilor, care in anumite terenuri dificile, gen loess, duc la același tip de fundație si pentru o casa P+M;
  • suprafața de pardoseala supusă pierderilor de căldura este mai mare, motiv pentru care ar trebui un strat de minim 10cm de polistiren extrudat sub placa;
  • suprafața de acoperiș este mai mare decât în cazul unei case cu parter si mansarda;
  • manopera e aceeași, de cele mai multe ori raportându-se la suprafață;

Concluzie:

Alegerea tipului de casă nu trebuie să țină cont întotdeauna doar de prețul construcției ci și de necesitățile viitorilor locatari. Întotdeauna trebuie să aveți în vedere că structura de rezistență reprezintă maxim 30% din costul final al unei locuințe restul fiind reprezentat de anvelopă (geamuri, uși, acoperiș, termoizolație), finisaje interioare, electrocasnice și mobilier. Dacă va doriți o casă mică cât un apartament de 3 sau 4 camere (110..120mp construiti), alegerea cea mai bună este parterul. Pentru o casă cu mai multe băi, cu spații de depozitare și dormitoare mari, alegerea cea mai bună este parter+mansardă.

Alte informații:

Circulă pe internet o teorie conform căreia la o casă parter nu e nevoie de placă din beton armat peste parter și vreau să lămuresc acest aspect. După părerea mea o placă este necesara chiar dacă d.p.d.v structural se poate şi fără. Motivele mai jos:

1. confortul termic este în mare parte dictat de inerția termică, care in fapte se traduce printr-o bariera greu de racit sau greu de încălzit; presupunând că izolația termica e aceeași ne interesează ce este sub ea, şi anume lemn sau beton, ce se încălzește și ce se răcește mai ușor; o placă din beton are o inerție termică suficient de mare încât sa crească semnificativ confortul; acest principiu este valabil şi la mansarde; mai multe despre confortul termic găsiți aici.

2. o placă tot trebuie făcută peste centurile din beton armat, si dacă nu e din beton atunci va fi din lemn; dacă vrei să utilizezi podul pentru depozitare si sa circuli fara ca placa din lemn sa vibreze, și astfel sa ducă la fisuri în tencuiala sau glet, grinzile din lemn trebuie să fie suficient de dese si de mari; lemnul nu este un material chiar atȃt de ieftin, iar la deschideri mai mari de 4.00m devine o problema chiar şi folosirea unor secțiuni 15x15cm.

3. o placă din beton poate sa reducă dimensiunea centurilor şi sâmburilor din beton, precum şi armatura din aceștia; o placă din beton armat reprezintă o șaibă rigidă asigurând conlucrarea tuturor pereților în cazul unui cutremur.


 

006-turned-off

Sfat: Ia-ti un consultat cu experiența atunci când vrei sa cumperi o locuință!

www.homeadvisor.ro – un serviciu Construieste.info!

 

Astept intrebarile!

8 thoughts on “Cum e mai avantajos să construiești o casă, parter sau parter și mansardă?”

%d bloggers like this: