Igrasie

Multe clădiri se degradează de la apa. Desi cutremurele sunt cele mai de temut actiuni devastatoare, acestea apar rar, in jur de 30-50 de ani, iar pana atunci multe cladiri ajung la colaps datorita lipsei unor măsuri elementare de întreținere.

Măsurile elementare de protecție contra igrasiei

  1. Trotuare în jurul casei, etanșe si cu panta spre exterior. In mod normal umiditatea naturala a pământului nu are presiunea necesara pentru a urca capilar pana la nivelul zidăriei, și ca sa limitezi si mai mult aceasta umiditate, sunt absolut necesare trotuarele! Daca nu ai trotuare apa de ploaie poate stagna lângă sau sub  fundație si poate urca capilar pana la zidărie. Urmăriți cu atenție dacă la construcțiile în care este igrasie la baza pereților exista sau nu trotuare! Trotuarele degradate permit de asemenea umezirea terenului de sub fundație si asta duce la tasări diferențiate.
  2. Sub placa pardoselii de la parter trebuie pus neapărat un strat de pietriș mărgăritar de minim 10cm. Atenție, balastul nu este bun pentru ca are in compozitie nisip! Margaritarul rupe capilaritatea si împiedică astfel apa sa ajungă la beton.
  3. Intre soclul din beton si zidărie se montează un strat de carton bituminos pentru a proteja zidăria împotriva umidității, in cazul in care apa ar ajunge totusi pana acolo.

Iata mai jos un trotuar degradat care a dus la igrasie si apoi la tasarea unei cladiri.

Concluzia:

Igrasia apare datorita prezentei apei! Daca afli sursa de apa poți rezolva si igrasia!

Hidroizolam fundația sau nu?

Hidroizolarea se face in sensul de pătrundere a apelor: vertical dacă apa poate pătrunde pe orizontal si orizontal dacă apa poate pătrunde de jos in sus. La rezervoarele de apa avem exemplul perfect, acestea se hidroizolează complet atât vertical cât și orizontal!

Daca apa din pânza freatica este la  minim 2.50m sub fundație eu consider ca nu este necesara hidroizolarea pe verticala a fundațiilor atâta timp cat exista trotuare etanșe.

Un detaliu corect de hidroizolare, dar care nu este neapărat necesar

 

Detaliul minim de hidroizolare

 

006-turned-offSfat: Ia-ti un consultat cu experiența atunci când vrei sa cumperi o locuință!

www.homeadvisor.ro – un serviciu Construieste.info!

 


Astept intrebarile!

5 thoughts on “Igrasie”

%d bloggers like this: