Greseli la armarea plăcii!

Cea mai frecventa greșeală la armarea unei placi  este acoperirea cu beton a armaturii. Pentru cei care nu știu, atunci când se calculeaza cantitatea de armatura se tine cont de înălțimea plăcii intre plasele de armatura. Cu cat distanta dintre plase este mai mare cu atât creste rezistenta. Sa presupunem ca pentru o placa de 13 cm grosime a rezultat o armatura de 10mm sus si una de 8mm jos, ambele dispuse la un pas de 15cm. Pentru asta s-a considerat in calcul o acoperire de 1 cm jos si 1 cm sus. Daca in loc de 2 cm acoperirea este de 5 cm inseamana ca armatura este insuficienta.  De ce nu se respecta acoperirea de beton? Sunt 3 motive:

1. Majoritatea inginerilor și maiștrilor habar nu au de importanta acesteia și care sunt valorile corecte; mai jos un tabel edificator.  Aceste acoperiri trebuie specificate prin proiect.

Grosime placa       Acoperire sus/jos
12-13cm 1cm
14-16cm 1.5cm
17-20cm 2 cm

2. Armatura de la partea de sus se leaga de barele longitudinale din grinzi; pentru a se putea monta armaturile din grinzi acestea trebuie decalate pe inaltime astfel incat sa treaca unele prin altele acolo unde se intersecteaza doua grinzi perpendiculare. Din acest motiv o parte din grinzi sunt mai jos cu minim 16mm decat altele. Din acest motiv si armatura din placa va avea diverse acoperiri. Aceasta greaseala poate fi evitata daca armatura superioara din placa nu se leaga de armatura longitudinala din grinzi, ea trebuind sa rezeme numai pe capre, iar impreuna cu repartitia si cu armatura inferioara sa devina rigide si nedeformabile. De fiecare data cand merg pe santier am aceasta discutie cu oamenii si mereu am impresia ca nu prea le pasa. Zilele trecute am fost la un santier unde aveam o consola de 2.00 metri la care placa avea doar 16cm. Daca nu le-as fi explicat treaba cu acoperirea ar fi avut surpriza sa le cada consola la prima zapada.

Uite o poza cu armatura legata de grinzi:

arm_placa

 

3. Caprele, care de cele mai multe ori se montează greșit sau se proiectează greșit. Mai jos va dau un detaliu pe care l-am întocmit recent pentru ca am văzut ca mereu pe șantier am probleme de genul asta.

armare placi C15C-Model

Citeste si despre:


Dacă iți place construieste.info cumpără prin acest link și astfel vei contribui și tu la educația in domeniul construcțiilor!

Astept intrebarile!

84 thoughts on “Greseli la armarea plăcii!”

%d bloggers like this: