Ce fac daca vine cutremurul?

Sunt multe site-uri despre supraviețuire, niste baieti chiar au facut avere din asta. Poti extrage si idei bune din ele. Dar nu despre asta vorbim in acest articol. Este o completare pentru sfaturile primite de la ISU, cele din campania “Nu tremur la cutremur”. Ideea mi-a venit când fiul meu mi-a explicat ca la grădiniță au fost învățați sa se adaposteasca sub tocul ușii.

Campania “Nu tremur la cutremur” este una dintre reușitele ISU în ceea ce privește campania de prevenire a dezastrelor, dar simt nevoia sa  menționez ca ar trebui sa stați  departe de pereții despărțitori subțiri mai ales de cei din cărămida sau BCA (preferații romanilor) mai ales dacă locuiți într-o clădire veche, construita înainte de 1977! Nici la cladirile noi n-am incredere in acesti pereti, mai ales daca sunt zidiți in scârba si au mobila agățată de ei!

Nu uitați, clădirile noi și cele construite după 1978 sunt sigure și n-ar trebui sa se prăbușească la cutremur ci doar sa aibă degradări moderate sau mici! Pericolul principal îl reprezinta accidentele gen căzut lustra sau o carte din biblioteca si altele.  In primul rând asigurați-va de siguranța copiilor!

Întrebarea apare, unde ar trebui sa va adapostiti? Pai în funcție de tipul construcției ar trebui sa stați lângă un perete din beton armat, dacă nu aveți asa ceva stați lângă un perete spre spatiile comune sau spre vecini. Cel mai sigur ar fi sa identificați un perete intre 2 stâlpi. Evitați întotdeauna pereții exteriori și tocul ușii. Buiandrugii nu sunt specialitatea muncitorilor și s-ar putea sa va cada în cap cu tot cu ușa, mai ales ca usile moderne nu sunt din lemn rezistent. Usile exterioare, metalice, sunt mai solide si ar trebui sa compenseze lipsa unui buaindrug corect executat. Cum aflați care perete este din beton? Din cartea construcției sau dați o gaura cu bormașina!

Rețineți! Daca nu aveți un plan sau sunteți prinși altundeva decât acasă, încercați sa nu intrați în panica, aveți timp câteva secunde sa identificați o zona sigura, sau cât de cât sigura. Daca intra in funcțiune și sistemul de alertare prin SMS atunci o sa fie vreo 20 de secunde care pot face diferența.

  • după cutremur nu alergați spre scări ca sa părăsiți clădirea! așteptați câteva minute, încercați sa verificați stabilitatea scărilor si rugați vecinii sa nu se inghesuie spre evacuare; s-ar putea ca scările sa fi fost afectate de seism si sa nu suporte o încărcare foarte mare sau vibrațiile produse de 10 oameni in același timp; replicile nu vin chiar asa de repede, aveti timp sa va evacuati!
  • dacă sunteți in exterior primul lucru ar fi sa încercați sa va îndepărtați de clădiri, nu pentru ca se prăbușesc, ci pentru ca pot cădea diverse lucruri de la balcoane sau chiar balcoane, bucati de geam etc.

Nu uitați sa aveți totuși o provizie de alimente, apa și niste bani cash de rezerva. Nu pentru ca rămâneți blocați în casa ci pentru ca s-ar putea sa nu aveti de unde cumpăra nimic sau sa nu meargă cardurile. De asemenea dacă va părăsiți casele aminitiți-va sa încuiați ușa, sunt multi oameni fără morala în lumea asta.

Alte sfaturi:

  • dacă locuiți într-o clădire veche, gen înainte de 1977,  după cutremur încercați  sa ieșiți si stați afara  sau în alt loc sigur pana trec toate replicile, nu se știe în ce echilibru fragil a rămas clădirea respectiva.
  • clădirile noi ar trebui sa fie destul de sigure si sa va puteți reîntoarce înauntru destul de repede, dar nu strica o mica inspecție vizuala înainte.
  • dacă locuiți într-o clădire din clasa de risc seismic RsI mutați-va, nu mai are sens sa faceți planuri!
  • dacă locuiți într-o clădirea din clasa de risc seismic RsII sau dintr-o categorie de urgenta, încercați sa va pregătiți de probleme gen căzut scări, dislocări de ziduri, etc. ca masura de pregatire încercați sa va consolidați casa, e datoria dvs. nu a statului!
  • dacă va aflați la mall spuneți o rugăciune căci la câte tavane suspendate și cata sticla e acolo, n-ai unde sa te ascunzi! sa speram ca sunteți intr-unul construit cu simt de răspundere!

Asa ca sfat final, normal ar fi sa nu locuiți într-o clădire construita înainte de 1977 care nu a fost expertizata și care nu a fost declarata sigura! Sigur inseamna RsIII, RsII inseamna consolidare pentru ca pot apărea degradări mari ale elementelor nestructurale care va pot răni!

Conform P100 – 3/2008 se definesc următoarele clase de risc seismic:

Clasa RsI, corespunzand construcţiilor cu risc ridicat de prăbuşire la cutremure de proiectare corespunzătoare stării limită ultime.

Clasa RsII în care se încadrează construcţiile care sub efectul cutremurului de proiectare pot prezenta degradari structurale majore, dar la care pierderea stabilitatii este putin probabila.

Clasa RsIII care cuprinde construcţiile care sub efectul cutremurului de proiectare pot prezenta degradări care nu afectează semnificativ siguranta structurala, dar la care degradarile nestructurale pot fi importante.

Clasa RsIV, corespunzand constructiilor la care raspunsul seismic asteptat este similar celui corespunzator constructiilor noi, proiectate pe baza prescriptiilor in vigoare.

Astept intrebarile!

%d bloggers like this: