Balconul, provocarea inginerului structurist, de la obținerea diplomei până la pensie!

Datorita mentorului meu ing. Florin Gheorghiu am devenit un “maniac” al detaliilor, in special al celor făcute de alții. Din pacate, uneori, cam asta e tendința noastră a “meseriașilor”, sa-i criticam pe alții, nu?! Asa ca atunci când merg prin oraș și văd clădiri in construcție le verific calitățile din ochi. Știu ca poate n-ar trebui, dar nu ma pot abtine! Cel mai deranjant aspect vizual îl reprezintă balcoanele cu grinzi laterale fără grinzi de fațadă, la fel ca în schema de mai jos.balcon1Aceasta configurație nu este neapărat greșită, dar în cele mai multe cazuri este complet inestetica. Structural vorbind, grinzile alea nu ajuta prea mult la micșorarea consumului de armatura, ele pot fi folositoare numai în cazul în care exista pereți din zidărie pe lateralele balconului.
Mai mult, grinzile modifica schema statica din placă în consolă, în placă rezemată pe doua laturi și încastrată pe o latura, o schema mai complexa care necesita o armare diferita fata de cea de consola. Multi apelează la acest model din dorința de economie, o grinda de fațadă în plus, costa și ea ceva. Partea mai trista este că în realitate, dacă nu ai pereți laterali, nu faci nicio economie, e mai simplu să armezi balconul ca o consola decât în configurația asta obținând astfel un aspect vizual decent. Chiar și un amărât de rebord în jos ar putea salva aspectul cu preturi minime și ar mulțumi astfel pe toată lumea.

Ca si concluzie ori punem grinzi pe tot conturul balcoanelor ori nu punem pentru ca arata urat. Ii rog pe colegii structuriști și pe colegii din șantiere, sa încerce sa privească și partea estetica a unei clădiri pentru ca altfel ne facem de ras în fata arhitecților, noi toți ca breaslă.  Vă dau niște exemple mai jos de console de 2.00 si 2.20m, se pot face, nu sunt de nerealizat.

balcon2

balcon3

P.S. Mulțumim lui Florin Gheorghiu pentru planuri.


 

Mai jos inca un exemplu de balcon, fara grinzi, este cel mai interesant proiectat vreodata de noi. Arhitectul este Grig Pop, prietenul nostru de la EFECT SRL.

 

cofraje1

Cofrajul

 

cofraje11

Armarea

balcon1

si marele final!