brown and grey concrete brick wall

Cum alegi blocurile ceramice pentru zidărie portanta?

Definitii:

Element pentru zidarie categoria I: element pentru zidarie pentru care probabilitatea de a nu atinge rezistenaa medie/caracteristica la compresiune declarata este < 5%.
Element pentru zidarie categoria II: element pentru zidarie care nu îndeplineste nivelul de încredere al elementelor pentru zidarie categoria I. Elementele pentru zidărie din categoria II pot fi folosite numai pentru: 

  •  pereţi structurali la clădiri din clasele de importanţă III şi IV în zonele cu ag≤0,15g;
  • pereţi structurali la anexe gospodăreşti şi construcţii provizorii în toate zonele seismice. 

Tipuri de elemente pentru zidarie:

In primul rand trebuie sa facem diferența intre cărămidă, bloc ceramic și zidărie:

  • cărămidă este denumirea celei clasice pline sau a celei de aceeași dimensiune dar cu găuri in ea, cunoscuta si ca GVP.
  • bloc ceramic – noile modele de cărămizi cu dimensiuni mai mari si goluri.
  • zidărie – ansamblu constituit de cărămizi sau blocuri ceramice puse unele peste altele și lipite cu un mortar de ciment, adeziv sau mai nou spuma poliuretanica.

Blocurile ceramice au apărut din necesitatea de îmbunatățire a comportamentului termic al zidăriei si din necesitatea de a micșora timpul de manopera, fiind mai ușor sa zidești niste piese de 2-3 ori mai mari. Ideea de găuri în cărămida era utilizata cu succes încă din perioada interbelica, dar datorita limitărilor tehnologice nu reușiseră sa facă goluri multe si mici. Este important de reamintit ca aerul in grosimi mici este cel mai bun termoizolator așadar acesta este motivul golurilor mici si dese din blocurile ceramice.

Pe de alta parte orice gol intr-o structura este un defect. Din acest motiv multe dintre blocurile ceramice actuale nu au caracteristicile necesare de a forma o zidarie portanta.

Având în vedere seismicitatea României a fost necesara impunerea unor reguli de utilizare a acestor blocuri ceramice in vederea realizării unei zidarii portante. Aceste reguli se regăsesc parțial în normativul CR6/2013 și parțial în normativul P100-1/2013.

Elementele pentru zidărie cu goluri verticale folosite în zonele cu acceleraţia seismică ag≥0,20g trebuie să îndeplinească şi următoarele condiţii:
(a) Aria unui singur gol ≤1200 mm

(b) Pereţi verticali interiori continui pe toată lungimea elementului (în planulperetelui)

În condiţiile specifice de proiectare şi de execuţie stabilite prin acest Cod, prin excepţie de la (3), pentru pereţii structurali din zidărie, pot fi folosite şi alte elemente încadrate în grupa 2: cărămizi şi blocuri din argilă arsă cu goluri verticale cu geometrie specială (cu pereţi subţiri – grupa 2S) care îndeplinesc următoarele condiţii referitoare la geometria blocului :
(a) volumul golurilor <50% din volumul blocului;
(b) grosimea pereţilor exteriori 11mm <te<15mm;
(c) grosimea pereţilor interiori 6mm <ti<10mm;
(d) pereţii verticali interiori sunt realizaţi continuu pe toată lungimea elementului (în planul peretelui).

Exemple de blocuri ceramice:

BRIKSTON BKS 25: 

https://www.leier.ro/wp-content/uploads/2021/10/DoP-3-BKS-2534.pdf

Observam din fisa tehnica ca volumul golurilor este de 50%, grosimea peretilor interiori este de 8mm (medie intre 6 si 11) si a peretilor exteriori 12mm la limita inferioara dintre 11 si 15mm si este categoria I. Asadar e bun pentru utilizarea in zidarii portante.

POROTHERM 30 STh:

https://www.wienerberger.ro/produse/zidarie-porotherm/blocuri-ceramice-porotherm/porotherm-30-sth.html

Pe site-ul producatorului nu putem gasi datele tehnice la fel ca la Brikston asa ca ii credem pe cuvant ca blocurile lor sunt portante sau le cerem telefonic detaliile, probabil ca le au.

CEMACON EVOCERAMIC 24:

Este o zidarie pe care ei o declara portanta dar care nu are date tehnice in prospectul de pe site.

Gasim cateva date pe site dar nu in prospectul PDF : https://cemacon.ro/caramida/evoceramic-24-lm

Rezistenta la compresiunie 12.5N/mmp ceea ce e bine, volumul golurilor <50% ceea ce iarasi e bine si cam atat. Lipsesc grosimele peretilor si categoria.

DUROTHERM BC 300x248x238 de la SOCERAM

Ce putem afla este ca respecta volumul maxim de goluri avand 49%, dar nu stim grosimea peretilor interiori si nici nu stim clasa. E portanta sau nu? Cine poate sti.

Concluzie:

Acest articol va poate ajuta sa verificati ce blocuri ceramice a cumparat constructorul vostru pentru ca de regula pe proiecte se recomanda blocuri ceramice categoria I avand rezistenta la compresiune minim10N/mmp fara alte detalii. Normal ar fi ca executantul sa sune proiectantul si sa-i dea fisa tehnica a produselor cumparate iar el sa confirme. Practica asta este rar intalnita.

Astept intrebarile!

%d bloggers like this: