Indicații despre execuția zidariei

Mi se pare important sa precizez de la inceput unele aspecte de care trebuie sa tii cont atunci cand incepi construirea casei. Este foarte importanta echipa de muncitori pe care o alegi pentru realizarea structurii. Trebuie sa fiti atenti ca echipa respectiva sa cuprinda muncitori de diferite meserii : dulgheri, fierari, zidari, etc., altfel veti intampina probleme in anumite etape de constructie. Am intalnit mai multe situatii in care echipele de muncitori nu aveau zidari, zidaria fiind executata defectuos de dulgheri sau fierari. In aceste situatii cand nu se respecta dimensiunile rosturilor, verticalitatea zidurilor, sau rosturile nu se umplu bine cu mortar, zidaria trebuie refacuta. Din dorinta de economie beneficiarii aleg echipele cele mai ieftine fara sa tina cont ca greselile acestora ii vor costa tot pe ei. Sfatul meu este sa va alegeti echipa in urma unor recomandari ale inginerilor, dirigintilor de santier sau altor persoane din domeniu. Daca va bazati pe recomandarile altor beneficiari aveti grija sa intrebati de costurile finale, daca muncitorii au facut greseli si au trebuit refacute anumite etape, etc.

Cel mai bine ar fi sa angajați un diriginte de șantier căruia sa-i adresati toate întrebările si nelămuririle pe care le aveți in privința corectitudinii executiei. Găsiți aici un ghid mai amplu despre construcția unei case.

Indiferent de tipul structurii de rezistenta al unei clădiri (excepție făcând clădirile de birouri sau clădirile cu structura din otel) va fi nevoie de zidărie. Mai jos vom prezenta câteva aspecte primordiale în execuția zidăriei. De ce aveți nevoie de aceste informații?

1. Pentru ca puteți avea o cheie de verificare în plus pentru calitatea execuției, putând astfel opri lucrările proaste înainte sa fie prea târziu. Teoretic n-ar fi treaba dvs. ca beneficiar, dar din câte cunosc eu piața, putini apelează la un diriginte de șantier. N-ar trebui sa spun asta, dar uneori nici măcar dirigintele de șantier nu-si face treaba, asa ca nu se știe niciodată când ai nevoie de informații.

2. Poate citindu-le veți deveni conștienți ca nu orice echipa de muncitori poate executa corect o clădire. Deși la casele cu structura in cadre n-ar părea importanta calitatea zidăriei pentru siguranța structurala, nu este chiar asa. Un zid făcut prost se poate fisura sau chiar prăbuși la un cutremur.

1. Țeserea zidăriei

  • Zidăria se alcătuiește din elemente așezate pe lat sau pe cant (cu excepția celor cu goluri verticale, care se așează numai pe lat), în rânduri orizontale și paralele. La alcătuirea zidăriilor din elemente pline și cu goluri verticale, pe lângă elementele întregi se folosesc și fracțiuni, necesare realizării țeserii legăturilor, ramificațiilor şi colțurilor.
  • Toți pereții de pe un nivel al clădirii se vor zidi din elemente cu aceiași înălțime; în cazul în care acest lucru nu este posibil, legătura dintre ziduri se va realiza prin executarea de stâlpișori în zonele unde se modifică înălțimea elementelor pentru zidărie.
  • Rosturile verticale vor fi țesute astfel ca suprapunerea elementelor din două rânduri succesive pe înălțime, atât în câmp cât și la intersecții, ramificații şi colțuri să se facă pe minimum 1/4 din lungimea elementului în lungul peretelui şi pe 1/2 element pe grosimea acestuia. Țeserea se va face obligatoriu la fiecare rând, grosimea rosturilor orizontale va fi de 12 mm, iar cea a rosturilor verticale de 10 mm. (atenție la amatorii care au rosturi de 2-3cm.!). Materialele moderne gen BCA Ytong se zidesc cu mortare speciale în straturi subțiri mult sub 10mm, puteți vedea în fotografia de mai jos o astfel de zidărie.
Exemplu de tesere zidarie2 vilared

Fig.1. Exemplu de țesere zidărie pentru un perete cu grosimea de 290mm alcătuit din elemente cu dimensiunile 290×290mm.

 

Exemplu de tesere zidarie vilared

Fig.2. Exemplu de țesere zidărie pentru un perete cu grosimea de 240 mm alcătuit din elemente cu dimensiunile 115 × 240 mm şi rosturi de mortar de 10 mm.

 

zidarie_vilared06

Dimensiune rosturi la zidarie din BCA Ytong

  • Legăturile la colțuri și la intersecții între pereții cu elemente pline sau cu goluri verticale se vor face ca în Fig.3. si Fig.4.
Exemplu de legaturi la colturi vilared

Fig.3. Exemplu de legaturi la colturi pentru elemente de zidărie cu înălţime de asiză ≤ 150mm.

Exemplu de legaturi la intersecţii vilared

Fig.4. Exemplu de legaturi la intersecţii pentru elemente de zidărie cu înălţime de asiză < 150mm.

  • In ghidurile de execuție, pentru zidăria neportantă, ancorarea pereților din zidărie de elementele din beton (stâlpi, pereți) se prezinta ca in figura 5. O alta modalitate folosita de noi este de ancorare a mustăților orizontale cu rășini epoxidice sau prin batare în găuri forate. ATENTIE! La sugestia cititorilor va atrag atentia ca solutia de ancorare a zidariei o stabileste proiectantul de rezistenta. Exista situatii in care se doreste realizarea unui rost intre structura si zidarie, pentru evitarea conlucrarii, si atunci zidaria doar se ancoreaza cumva pentru a nu se rasturna, solutiile fiind diverse.
ancorare zidarie vilared

Fig.5. Ancorarea peretilor nestructurali din zidarie de pereti sau stalpi de beton armat.

 

  • Orizontalitatea rândurilor de cărămizi se obține utilizând rigle de lemn sau metal (abstecuri) gradate la intervale egale cu inaltimea randurilor de zidarie, fixate la colturile zidariei.Verificarea orizontalității se va face cu o sfoara de trasare bine întinsă intre extremitățile zidăriei.
  • La zidăria portanta legătura cu stâlpișorii (sâmburii) din beton armat se face prin strepi (adică zidăria se realizează cu un decalaj în zona sâmburelui, oarecum ca și în pozele de mai jos, numai ca putin mai mare) și cu bare de otel beton cu diametrul de 8mm la două rânduri.
  • Pentru zidurile neportante sunt necesari sâmburi sau stâlpișori din beton armat  dispuși la colțuri, intersecții sau in camp (la distante de cca. 6.00m) pentru a asigura stabilitatea în caz de cutremur. Poziția acestor sâmburi se decide de către proiectantul structurii de rezistenta.
  • De asemenea zidurile trebuie bine împănate la partea superioara pentru evitarea răsturnării. In afara de împănare mai exista si alte metode cum ar fi montarea de plăcute metalice sau cupoane din otel beton fixate in beton și în rosturile verticale ale zidăriei.

Pentru mai multe informații despre când se începe zidăria la o construcție in cadre accesati acest articol.

2. Buiandrugii

Un alt element component al structurilor din zidarie si caruia trebuie sa-i acordam atentie este buiandrugul. De cele mai multe ori, in practica acesta este inlocuit cu bare din otel sau cu bucati din lemn, in special la peretii interiori de compartimentare.

Buiandrugii sunt elemente de construcţie sub formă de grindă, aşezati deasupra unui gol (deschideri) într-un perete de zidărie şi care suportă o încărcare provenită din solicitările gravitaţionale superioare acestora sau din acţiunea montanţilor adiacenţi. Buiandrugii se dispun peste golurile de usi si de ferestre si trebuie sa fie din beton monolit sau prefabricati, conform indicatiilor de mai jos.

La cladirile cu structura din zidarie portanta buiandrugii trebuie realizati monolit si eventual, daca este posibil, legati cu centura planseului. Lungimea de rezemare a buiandrugilor pe pereţii de zidărie va fi >40cm. Lăţimea lor va fi egală cu grosimea peretelui. Pentru pereţii de faţadă se acceptă o reducere de 5cm pentru aplicarea protecţiei termice.

buiandrug

Fig. 6. Buiandrug care nu este legat de centura planșeului

La structurile in cadre, pentru zidaria neportanta, in vederea ușurării execuției se pot folosi si buiandrugi prefabricați cu precizarea ca trebuie respectate indicatiile producatorilor de punere in lucrare precum si recomandarile de mai jos:

– zidăria se execută astfel încât sub punctele de reazem ale buiandrugilor să fie aşezate elemente întregi, iar rezemarea sa fie >40cm.

– la realizarea porţiunii de perete de deasupra buiandrugului se interzice introducerea în buiandrug a unor elemente de prindere prin găurire, sau alte metode, pentru ca pot afecta rezistenţa acestuia.

– se interzice găurirea sau tăierea buiandrugilor prefabricaţi pentru trecerea de conducte, instalaţii, elemente auxiliare, etc.

zidarie_vilared07

Buiandrugi prefabricati la zidarie din BCA

Multumim Ancai Maican, de la Vilared pentru desenele realizate.

Citeste si despre: