Dirigintele de șantier sau decăderea unei profesii

Despre ce înseamnă un diriginte de șantier și care este rolul lui am scris aici. Pe scurt, rolul lui este de a verifica execuția lucrărilor în numele beneficiarului. Este important de reținut acest lucru pentru ceea ce urmeaza mai jos.

Din septembrie 2016 intra in vigoare prevederile noii legi 10/1995 republicata, în care sunt prevazute sancțiuni mai mari si uimitor pentru Romania, responsabilități mai mari pentru toți factorii implicați într-o construcție: proiectant, verificator, expert, proprietar, constructor si diriginte de șantier – miroase a implicare externa :).

Teoretic ar trebui sa fie mai bine pentru toti, caci un control mai strict si mai bun înseamnă calitate. Mi-e foarte greu sa cred ca se va schimba ceva.

Daca aruncați o privire asupra hartii cu lucrari proiectate de noi la VILARED, o sa vedeți ca avem foarte multe lucrări in diverse zone din țară, așadar in cei 11 ani de experiența ai mei am văzut tot felul de diriginți de șantier din multe zone. In afara de vreo 10 restul erau  amatori si  nepăsători, ca sa nu zic mai rău. Știau sa “aranjeze” hârtiile dar niciodată nu verificau implementarea proiectului. In situatia lor putem aplica cu încredere principiul Pareto, 20% sunt responsabili 80% iresponsabili.

Spre exemplu: Am întâlnit recent pe unul care a supravegheat modificarea unei grădinițe. Desi structura de rezistenta descrisa prin proiect si expertiza nu corespundea cu cea reala, adică de la cărămidă la BCA, n-a zis nimic, ba mai avea tupeul sa-mi explice mie cat de rezistenta este cladirea.

Alții accepta sa întocmească hârtiile fără sa verifice calitatea lucrărilor, avand astfel o renumerație redusa, beneficiarul făcând economie si bazându-se pe noroc sau poate pe alți factori implicați in proiect.

diriginte_santier

Stalpul din fotografie are o abatere de la verticala de 8cm – în afara de mine nimeni n-a vazut!

Multi sunt asa, foarte multi, si nu pentru ca nu sunt platiti suficient ci pentru ca nu le pasa, legea nu ii pedepsea. Acuma ii pedepseste, chipurile, dar adaptarea lor va fi grea pentru ca sunt deja deprofesionalizați, au uitat meseria, le-a ieșit din sânge si n-au cum sa mai vada greselile.

Concluzie

Astfel de oameni ne fac de rușine profesia si ne afectează viata tuturor. Noi proiectanții trebuie sa fim responsabili și de fiecare data când întâlnim un astfel de specimen sa ne asiguram ca ori își face treaba ori pleacă, fără remușcări. Sunt curios câți constructori au avut tupeul sa dea afara un diriginte de șantier?!

Proprietarilor le recomand sa-i atragă atenția proiectantului asupra dirigintelui și sa-i ceara o evaluare a îndeplinirii sarcinilor, chiar dacă ar trebui sa fie invers.

In țara asta toate sunt pe invers, ajungem în situația în care lupul sa păzească oile în locul câinelui!

Astept intrebarile!

6 thoughts on “Dirigintele de șantier sau decăderea unei profesii”

%d bloggers like this: