Panouri mari de fatada

Despre fisuri

Fisurile sunt defecte ce apar la orice constructie pe durata de viata a acesteia. Uneori acestea pot fi semne ale unor degradări structurale.
ATENTIE!
Acest articol explica pe scurt tipurile de fisuri astfel incat sa stiti cand ar trebui sa va alarmati si sa chemati un inginer constructor sau chiar un expert tehnic. Teoria fisurilor este atat de vasta incat nu poate fi explicata pe larg in acest articol.

Dupa elementele in care apar, fisurile se pot cataloga astfel:

1. Fisuri in finisaje
2. Fisuri in elemente structurale

Fisurile in finisaje pot uneori sa ascunda in spatele lor fisuri in structura de rezistenta.

Dupa cauza aparitiei putem enumera:

A. Fisuri superficiale in finisaje
De multe ori sunt datorate contractiilor la uscare ale gletului sau tencuielilor. Aceste fisuri sunt singurele care nu afecteaza stabilitatea si rezistenta unei cladiri.
Apar de regula:
– la imbinarile intre pereti si grinzi
– la imbinarile dintre doua materiale diferite spre exemplul zidarie si gips carton
– pe traseul anumitor conductori sau țevi înglobate în tencuiala
– la partea superioara a usilor cand marginea golului nu a fost tratata corespunzator

B. Fisuri de tasare
Aceste fisuri sunt de regula orizontale sau verticale in pereti si apar la nivelul subsolului sau parterului. Uneori pot fi observate si in pardoseala cu pornire de la perete. De cele mai multe ori apar pe toata lungimea sau pe toata inaltimea peretelui. De cele mai multe ori au corespondent si in fundatii sau zidarie. Pentru astfel de fisuri ar trebui sa chemati un expert tehnic sau un inginer constructor.

C. Fisuri din cutremur
Aceste fisuri sunt inconfundabile ca sa zic asa, pentru ca sunt mereu înclinate la 45 de grade. Aceste fisuri pot aparea in pereti din beton armat, in ziduri si in grinzi.
Si pentru astfel de fisuri ar trebui sa chemati un expert tehnic.

D. Fisuri in placi betonate recent
Aceste fisuri apar datorita contractiei betonului la intarire si de regula sunt:
– paralele cu armatura superioara atunci cand acoperirea cu beton este mica iar placa nu a fost udata corespunzator dupa turnare.
– in mijlocul placilor, tot la partea de sus, atunci cand acestea sunt groase si nu au armatura la partea de sus, tot pentru ca placa nu a fost udata corespunzator dupa turnare.
Pentru astfel de fisuri ar trebui sa cereti parerea inginerului proiectant de structura pentru a decide daca sunt necesare masuri speciale.
D. Fisuri in stalpi si grinzi
Aceste fisuri nu ar trebui sa apara decat in cazul unui cutremur si denota probleme grave, in acest caz trebuie sa apelati la un specialist.


006-turned-off

Sfat: Ia-ti un consultat cu experiența atunci când vrei sa cumperi o locuință!

www.vilared.com/expertiza – un serviciu Construieste.info!

Astept intrebarile!

22 thoughts on “Despre fisuri”

%d bloggers like this: