Despre fisuri
Fisurile sunt defecte ce apar la orice constructie pe durata de viata a acesteia. Uneori acestea pot fi semne ale unor degradări structurale.
ATENTIE!
Acest articol explica pe scurt tipurile de fisuri astfel incat sa stiti cand ar trebui sa va alarmati si sa chemati un inginer constructor sau chiar un expert tehnic. Teoria fisurilor este atat de vasta incat nu poate fi explicata pe larg in acest articol.
Dupa elementele in care apar, fisurile se pot cataloga astfel:
1. Fisuri in finisaje
2. Fisuri in elemente structurale
Fisurile in finisaje pot uneori sa ascunda in spatele lor fisuri in structura de rezistenta.
Dupa cauza aparitiei putem enumera:
A. Fisuri superficiale in finisaje
De multe ori sunt datorate contractiilor la uscare ale gletului sau tencuielilor. Aceste fisuri sunt singurele care nu afecteaza stabilitatea si rezistenta unei cladiri.
Apar de regula:
– la imbinarile intre pereti si grinzi
– la imbinarile dintre doua materiale diferite spre exemplul zidarie si gips carton
– pe traseul anumitor conductori sau țevi înglobate în tencuiala
– la partea superioara a usilor cand marginea golului nu a fost tratata corespunzator
B. Fisuri de tasare
Aceste fisuri sunt de regula orizontale sau verticale in pereti si apar la nivelul subsolului sau parterului. Uneori pot fi observate si in pardoseala cu pornire de la perete. De cele mai multe ori apar pe toata lungimea sau pe toata inaltimea peretelui. De cele mai multe ori au corespondent si in fundatii sau zidarie. Pentru astfel de fisuri ar trebui sa chemati un expert tehnic sau un inginer constructor.
C. Fisuri din cutremur
Aceste fisuri sunt inconfundabile ca sa zic asa, pentru ca sunt mereu înclinate la 45 de grade. Aceste fisuri pot aparea in pereti din beton armat, in ziduri si in grinzi.
Si pentru astfel de fisuri ar trebui sa chemati un expert tehnic.
D. Fisuri in placi betonate recent
Aceste fisuri apar datorita contractiei betonului la intarire si de regula sunt:
– paralele cu armatura superioara atunci cand acoperirea cu beton este mica iar placa nu a fost udata corespunzator dupa turnare.
– in mijlocul placilor, tot la partea de sus, atunci cand acestea sunt groase si nu au armatura la partea de sus, tot pentru ca placa nu a fost udata corespunzator dupa turnare.
Pentru astfel de fisuri ar trebui sa cereti parerea inginerului proiectant de structura pentru a decide daca sunt necesare masuri speciale.
D. Fisuri in stalpi si grinzi
Aceste fisuri nu ar trebui sa apara decat in cazul unui cutremur si denota probleme grave, in acest caz trebuie sa apelati la un specialist.
Sfat: Ia-ti un consultat cu experiența atunci când vrei sa cumperi o locuință!
www.homeadvisor.ro – un serviciu Construieste.info!
Anul acesta a plouat fff mult si au inceput deja sa apara fisuri fine in peretii casei si chiar in tavan. Casa are 45 de ani, are fundatia din piatra, demisol din piatra, parterul din caramida si plansee din beton armat. Casa este foarte masiva. Ce am putea face de urgenta pt ca casa nu are drenaj iar panza freatica din zona este foarte ridicata? Am putea sapa un put unde sa se adune apa, la ce distanta de casa si la ce adancime? Asta pana ne vom permite sa facem drenaj!Multumesc anticipat pt raspuns!
Pai in primul rand trebuie sa aflati la ce adancime e panza freatica acum, pentru asta v-as recomanda sa faceti un studiu geotehnic. In functie de asta stabiliti daca chemati un expert tehnic sau nu.
Intrebare: aveti trotuare etanse in jurul cladirii?
Pe 2 laturi ale casei{ vestica si nordica} nu exista trotuare si mai ales latura nordica pare mai umeda! Parca trage apa un perete interior care intersecteaza latura nordiva a casei! Imi face impresia ca este un fir de apa care trece pe sub casa!!! Ma gandeam sa facem un put de colectare a apei in acel loc . Nu stiu daca ar ajuta, nu ma pricep deloc! Multumesc pt raspuns! Toate cele bune!
De asta am zis sa faceti un studiu geotehnic. Ii explicati geotehnicianului problema si el sa foreze unde considera.
lacuiesc intr-o casa construita de 3 ani, din caramida P+M. la etaj au aparut fisuri aproape in taoate incaperile, unele pornesc de sus in jos 2 cm iar altele orizontale de 10 cm. o fisura orizontala neregulata este intre grinda unui geam si peretele despartitor.
La parter am observat doar o fisura fina abia observabila intre perete si tavan. Adica incepe de pe perete si continua pe tavan.
Ma puteti ajuta cu o informatie despre natura acestor fisuri si ce masuri trebuie luate?
Buna seara.As dori sa aflu de ce apar crapaturile in pereti.Am construit casa P+1in anul 2007,iar anul acesta am reusit sa terminam 2 camere la etaj.In camera de pe colt,au aparut fisuri in pereti(in toti cei 3 pereti ai camerei)unul este placat cu gips carton.Acceasi crapatura este vizibila si pe exterior(urmeaza aceleasi linii).
Multumesc anticipat
Totusi, poate cineva sa-mi spuna daca placarea pe profile nu slabeste rezistenta mecanica a plafonului? Sunt totusi o gramada de gauri de dat pentru fixarea bridelor in planseu si eu mi-am isterizat echipa de mesteri si pentru cea mai mica crapatura dupa turnare. Multumesc.
Orice gaura este un defect, dar tocmai de asta placile se proiecteaza in consecinta, mai groase sau mai armate, sau ambele.
Am o casa construita din anul 2004 este din bca și au apărut fisuri pe zidărie, pe tencuiala armată cu plasa de Buzău (fier de 4).care poate fi cauza?și ce as putea face să nu se mai crape în continuare? Mulțumesc
Cauzele pot fi multiple si nu le pot determina doar dintr-un comentariu.
Daca doriti avem un serviciu specializat pentru asta si-mi puteti ceere o oferta pe office@vilared.com.
Buna ziua , am construit o casa p+m si la cativa stalpi de la parter sunt niste fisuri aproape roata inprejur , nu am spart sa vad daca sunt adanci , as vrea sa stiu cat sunt de grave , stalpii au 30×45 cu 8 bare de 14 si etrieri de 8 din 20 in 20
Eu as chema un expert tehnic si proiectantul.