Defectele betonului

Defectele
Conform C149-1987, defectele betonului pot fi de mai multe feluri:
– defecte de suprafață de tipul segregări sau pori la suprafața elementului cu adâncimea de maxim 1cm.
– defecte în stratul de acoperire a betonului, adică segregări pe o adâncime intre 1 și 5 cm.
– defecte de adâncime și suprafața mica de tipul segregări si goluri pe maxim 1/4 din grosime elementului si 0.3mp
– defecte de adâncime și/sau suprafață mare de tipul segregări si goluri pe maxim 1/4 din grosime elementului si 0.3mp sau pe adâncime mai mare de 1/4 si o suprafață oarecare.

Ce sunt segregările?
Segregările reprezinta agregate nelegate intre ele cu lapte de ciment. Se pot recunoaște ușor, in zonele respective agregatele se pot îndepărta chiar și cu mana.

De ce apar?
Segregările apar din următoarele motive:
1. Nu se vibrează betonul.
2. Înălțimea de betonare este mai mare de 1.5m.
3. Betonul este vibrat excesiv.
4. Betonul nu este de calitate.

Cum se remediază?
Înainte de toate se cere ajutorul proiectantului de structura pentru ca segregările pot fi mai grave decât par, mai ales dacă elementele au și caverne în interior. Întotdeauna segregările se repara pe baza de dispoziție de șantier si se constata prin procese verbale semnate de proiectant, executant și diriginte de șantier.
Pentru informare si pentru a putea intelege mai bine ce presupune o asemenea reparație, va prezentam pe scurt metodologia, rețineți însă ca oricum aveți nevoie de o dispoziție de șantier.
– se va buciarda betonul până la partea de beton sănătos; dacă este cazul, armaturile se vor freca cu peria de sarma pana la obținerea luciului metalic;
– se va sufla cu jet de aer si se va spăla cu jet de apa aceasta zona pentru completa îndepărtare a oricăror particule sau parți de beton friabile, murdare cu urme de grăsimi, uleiuri, ipsos sau huma;
– remedierea se va realiza astfel:

a. defecte de suprafață prin aplicarea cu mistria sau fierul de glet, a unui lapte de ciment.

b. defecte in stratul de acoperire prin aplicarea cu mistria sau fierul de glet, a unui mortar de reparatii cum ar fi SIKA Monotop 612,  Ceresit, CD26 sau produse similare de la alți producători.

Mituri
– se pot determina cavernele in beton prin incercari cu ultrasunete: nu, nu prea se poate, cel putin asa susțin colaboratorii mei de la laboratorul de încercări și n-am motive sa nu-i cred.
– stâlpii cu segregări de adâncime și de suprafață se pot returna numai pe zonele respective: betonul nou nu va avea niciodată aderență suficientă, asa ca singura soluție este consolidarea.

– demolarea rezolva problema segregărilor de adâncime și de suprafață: da, dar numai in cazuri excepționale; demolarea unor elemente când deja acestea au mai mult de 7 zile de la betonare presupune vibrații puternice si in restul elementelor din apropriere, ceea ce poate duce la fisuri si atunci nu am rezolvat nimic; pot spune ca demolarea funcționează numai la 1 zi sau maxim doua de la betonare in rest consolidarea rămâne singura soluție.

Exemple de segregari:

Astept intrebarile!

%d bloggers like this: