Multe dintre conceptele de “casă ieftină” sunt fundamental greșite!

Respect profesia de arhitect și chiar am câțiva prieteni arhitecți, de fapt cu toți clienții mei arhitecți am legat o relație de amiciție, mai putin cu unul, dar acela e morocănos din naștere 🙂 . Pe Octavian Ungureanu l-am cunoscut prima data în 2004 ca tânăr absolvent, când a avut încredere și m-a lăsat sa proiectez structura unei case (eu și cu un fost asociat). Drumurile ni s-au despărțit pana în 2014 când ne-am reîntâlnit în mediul virtual, amândoi fiind pasionați de scris. Azi am citit un articol scris de el, despre cum poți sa ieftinești o casa din faza de proiect http://www.arhitectproiectecase.ro/blog/cum-poti-sa-construiesti-o-casa-mai-ieftina-din-faza-de-proiect/. (când recitesc pasajul de mai sus  îmi dau seama ca îmbătrânesc 🙁 ).

Simt nevoia sa-l contrazic si pentru ca nu ma pot abține, iată!

Dupa 11 ani de proiectare și mai multe case în a căror construcție m-am implicat foarte mult, una fiind a mea, pot spune ca am căpătat o oarecare experiență în ceea ce privește casele ieftine.

Esența articolului lui Octavian

Singura metodă reală prin care se poate construi o casă mai ieftină este folosirea unor cantități mai mici de materiale de construcții, implicit a unei manopere mai mici și mai puține transporturi. Cantitățile de materiale de construcții sunt stabilite prin proiectul de casa.

Acest lucru este relativ ușor de făcut, pur și simplu făcând un proiect pentru o casă mai mică, dar nu oricum:

  • simpla reducere a suprafețelor nu este suficientă în primul rând pentru că economia de materiale nu este proporțională cu suprafața construită. O cameră de 3 m x 3 m nu este mai ieftină decât una de 3 m x 4 m proporțional cu suprafața sa. Este, totuși, mai ieftină
  • în primul rând trebuie reduse acele suprafețe care nu sunt importante pentru locuire, cum ar fi holurile și circulațiile din casă

Așadar și prin urmare, Octavian zice ca trebuie sa reduci suprafețele care nu sunt importante pentru locuire, adică holurile și circulațiile. Are și nu prea are dreptate, dar n-as fi scris acest articol dacă n-ar fi pus mai jos și o optimizare a spațiului, interesanta chiar, de la 95 mp ajunge la 60mp, doar ca nu este complet funcțională.

cum-sa-faci-un-proiect-de-casa-mica
Poza de pe site-ul lui Octavian Ungureanu, daca se supara o sterg, chiar daca el nu lucreaza structuri cu mine! 😛

Părerea mea

Cei mai multi dintre clienții noștri nu înțeleg  ca o casa funcțională mica și ieftina trebuie sa fie ca un apartament vechi comunist.  Le-am criticat deseori, dar pot spune fără regrete ca, gândirea lor inițială are câteva puncte forte:
1. Au debara.
2. Au o cămară.
3. Au spațiu de pus dulapuri pe hol.
4. Au loc la intrarea în casa unde sa-ți lași pantofii, iar când te duci la baie nu ajungi iar în zona în care ți-ai lăsat pantofii.

Sunt de acord ca o casa poate fi ieftina dacă i se optimizează spatiile la maxim. Dar atunci stau și ma întreb, de ce oare am nevoie de loc de luat masa daca eu nu am bani sa-mi fac o casa în care sa-mi încapă o debara, o cămară și niște dulapuri pe hol? Care oare e sensul? Noi, la casă, mâncăm în sufragerie (dacă ziceam mâncăm în locul de luat masa parca nu suna asa de bine) doar când avem musafiri, iar asta se întâmplă rar, în rest mâncăm împreună în bucătărie. Dar dacă vreau sa fac economie la orice pot, oare nu pot sa mănânc în bucătărie sau am o masă pliantă și o întind din joi în paști? Am mai avut această discuție pe Facebook cu un arhitect care mi-a replicat senin, că el a făcut o casa ieftina și astea n-au nevoie de holuri mari și debarale, au nevoie de 30mp de living. Culmea este ca majoritatea caselor care se doresc ieftine n-au spatii anexe dar au living de 30-40mp, cred ca e un trend, oare de la cine o fi pornit?! Probabil ca de la rusi, căci ei sunt de vina pentru toate. 😛

De ce apare acest fenomen?! Nu pentru ca arhitecții sunt prost pregătiți, ci tocmai pentru că un client care vrea ieftin se ieftinește la orice, inclusiv la proiectare, apărând atunci fenomenul explicat în alt articol:

1. Proiectarea – concepția corecta a unei construcții din punct de vedere funcțional si optimizarea costurilor porneste de la proiect. Un proiect bun înseamnă:
– o gândire judicioasa a compartimentărilor care sa ducă la o structura de rezistenta cât mai simpla și ieftina;
– alegerea corecta a dimensiunii spatiilor interioare și a suprafeței totale a clădirii, astfel încât costurile de construcție și cele ulterioare de întreținere sa fie minime.
– un arhitect care lucrează foarte ieftin presupune un specialist nemotivat, iar asta înseamnă mai putin timp acordat proiectului, si de regula asta înseamnă ca se accepta variantele propuse de client cu intervenții minime si gata; în timp asta înseamnă o funcționalitate proasta a acelei clădiri si valoare mica la revânzare.
– un inginer structurist prost plătit înseamnă la fel, un om nemotivat, care nu va pierde timpul cu optimizarea structurii, asta însemnând grinzi prin dormitoare, mai mult fier, mai mult beton și altele; asta in cazul in care clientul a vrut un proiect de structura, ca de regula multi nu-l vor.
– la fel si pentru instalații – proiectul asta de regula și-l fac și mai putini.

Concluzii

Trebuie sa înțelegem  ca ieftin înseamnă optim și pe măsura posibilităților.  Ieftin e un termen relativ, aproape ca nici nu are sens în discuția despre o clădire decât dacă te referi la gresie, faianță, parchet, corpuri de iluminat și mobilier. Dar doar la material nu și la adezivi, chituri și manopera.

Exemple de case făcute sa fie cât mai ieftine, dar care rezulta nefuncționale:

casa1 casa2

Update:

1. După publicarea acestui articol am fost contactat de către un bun prieten, arhitectul Radu Nicolae, una din casele de mai sus fiind proiectata de el, și mi-a confirmat ca proprietarul, la doi ani după execuție regreta profund lipsa de vestibul și de spatii anexe (debara și cămară), care ii fuseseră inițial propuse.
2. Octavian Ungureanu mi-a zis ca “polemica” dintre noi e oricum buna pentru clienți.

Mai puteti citi si:


Dacă iți place construieste.info cumpără prin acest link și astfel vei contribui și tu la educația in domeniul construcțiilor!

Astept intrebarile!

12 thoughts on “Multe dintre conceptele de “casă ieftină” sunt fundamental greșite!”

%d bloggers like this: