Putem să lucrăm ieftin?

Presiunea pieței asupra preturilor de proiectare este foarte mare în perioada actuală, pretul devenind singurul criteriu real de selecție pentru foarte multi.  Principalele costuri ale elaborării unui proiect le reprezintă cheltuielile cu salariile și întreținerea biroului. Apar de asemenea costuri adiționale legate de printarea planurilor, verificarea proiectului, etc.

Deși ar părea ca ma plâng ca sunt nevoit sa lucrez  la un preț mic, ( în general nu prea fac asta) acest articol vrea doar sa atragă atenția clienților  ca in spatele stabilirii valorii unui proiect trebuie sa se afle doua lucruri importante:

1. Asistența tehnică care constă în prezența la fazele determinante și răspunsul prompt la solicitările din șantier.

Conform legii prezența proiectantului la fazele determinante este obligatorie, dar legea nu prevede că aceasta se va face gratis și atunci e posibil ca multe costuri mici din piață sa ascundă tocmai asta, lipsa asistenței tehnice. Pentru noi este important ca atunci cand stabilim un pret sa avem in vedere costurile adiționale cu deplasările la șantier și emiterea de dispoziții de șantier in vederea remedierii anumitor probleme. Asta poate face diferența intre profit și pierdere.

Este știut și nu trebuie demonstrat, ca o parte din beneficiari nu respectă reglementările în vigoare și nu solicită prezența proiectantului la fazele determinante sau nu solicită dispoziții de șantier pentru problemele apărute. Dar aceștia sunt putini, majoritatea solicită prezența proiectantului pentru te miri ce motive. Unii proiectanți se duc, unii nu se duc, depinde de fiecare proiectant în parte. Partea proasta este ca tu ca proiectant nu ai de unde sa stii daca te va chema sau nu. Cele mai grele lucrări sunt, bineînțeles, intervențiile la clădirile existente unde asistenta tehnica e absolut necesară dar de multe ori neplătită.  In plus, la final, toți clienții solicită prezența proiectantului  la recepția lucrării, pentru ca ea a devenit obligatorie, indiferent ca proiectantul a urmărit sau nu execuția lucrării respective.

Așadar, un preț de proiectare corect trebuie sa acopere și asistenta tehnica sau aceasta sa fie contractata separat.  Sunt curios câți dintre dvs. v-ați dus gratis pe șantier sa reparați greșelile constructorilor. Recunosc ca eu m-am dus de multe ori, dar situația actuala și presiunea de scădere a preturilor nu-mi mai permit asta, asa ca la orice solicitare de oferta specific foarte clar condițiile în care acord și asistenta tehnica.

2. Motivația. Un proiect prost plătit nu este motivant pentru proiectant, fapt ce duce la numeroase probleme.

  • un arhitect care lucrează foarte ieftin presupune un specialist nemotivat, iar asta înseamnă mai putin timp acordat proiectului, și de regula asta înseamnă ca se acceptă variantele propuse de client cu intervenții minime și gata; în timp asta înseamnă o funcționalitate proasta a acelei clădiri si valoare mica la revanzare deci pierdere de bani pentru client.
  • un inginer structurist prost plătit înseamnă la fel, un om nemotivat, care nu va pierde timpul cu optimizarea structurii asta însemnând grinzi prin dormitoare, mai mult fier, mai mult beton și altele; asta în cazul în care clientul a vrut un proiect de structura, ca de regula multi nu-l vor.

Cel mai greu este sa cuantifici asta în contract, pentru ca dacă clientul își dorește un proiect de 2 lei sa-și și asume asta contractual, pentru ca nimeni n-are nevoie de scandal ulterior.

M-am gândit dacă noi, la Vilared, putem sau nu să lucrăm ieftin și am ajuns la concluzia că da, putem, numai dacă ni se plătește asistenta tehnică și dacă suntem motivați. Pana la urma totul se reduce la cât de mult consideri ca valorezi iar ieftin e un termen relativ, depinde de ce produs vrei sa cumperi, la ce vrei sa-l folosești și pentru cât timp.

Mai puteti citi si:

Astept intrebarile!

3 thoughts on “Putem să lucrăm ieftin?”

%d bloggers like this: