Când se realizează zidăria la o clădire în cadre din beton armat?

Majoritatea clădirilor proiectate de mine au o structura de rezistenta in cadre din beton armat. La o parte dintre ele mi se cere permisiunea de a executa zidaria inaintea stâlpilor. La clădirile mici, gen P+1E sau P+1E+M eram de acord cu aceasta cerere. Dar la vizitele pe șantier descopeream o problema care la prima vedere parea nesemnificativa, dar de fapt nu este. Armatura era murdara cu mortar folosit la zidit. Mai mult chiar, bucăți de mortar la baza stâlpilor.

De ce asta o problema? Pentru ca aderența armaturii la beton este împiedicată de acest mortar, apărând astfel zone cu defecte. Aceasta greșeală nu duce la colapsul clădirii dar poate duce la apariția de fisuri în cazul unui cutremur.

De ce ar fi aceste fisuri o problema? Sunt o problema pentru ca netratate, pot creste si duce la cedări locale în timpul următorului cutremur major. Si atunci, eu ca proiectant sunt pus in situația de a răspunde pentru ca am semnat procesul verbal de recepție si nu vreau asta.

Aceeași problema apare si la clădirile din zidărie portanta și este foarte important ca executantul sa curețe acest mortar, dar oare îl curăță vreodată cineva?

Concluzie: la clădirile cu regim mic de înălțime se poate realiza zidăria înaintea stâlpilor dacă se lucrează atent și  se curata mortarul. Este recomandat sa se evite si realizarea de ștrepi, chiar dacă unii consideră că asa se rigidizează mai bine clădirea. In mod normal nu e nevoie sa fie mai rigida decât a fost proiectata, ca doar de asta s-a calculat, nu? 🙂

Întrebare întrebătoare: sunt oare exagerate normativele? 

Astept intrebarile!

8 thoughts on “Când se realizează zidăria la o clădire în cadre din beton armat?”

%d bloggers like this: