Subzidirea fundatiilor sau peretilor

Ce reprezinta subzidirea?

Este un termen foarte folosit atat de constructori cat si de arhitecti sau proiectanti. Se refera la turnarea de beton sub fundatii existente si uneori sub pereti cand fundatiile nu exista. Turnarea acestui beton are ca rol marirea suprafetei de rezemare a cladirii respective. De multe ori subzidirea se foloseste si in situatia cand o cladire noua are fundatiile mult mai jos decat cladirea vecina de care este alipita ( de exemplu cladiri noi cu subsol langa cladiri existente fara subsol).

Cum se face?

Subzidirea se executa pe etape, pe tronsoane de maxim 1.00m lungime, astfel incat doua tronsoane sa nu fie turnate unul dupa altul. Adica, torni un tronson de 1.00m, masori 2.00-3.00m si faci alt tronson, si tot asa pana termini, apoi repeti procedura. Eu nu am folosit niciodata aceasta solutie nici la consolidari nici la cladiri vecine, pentru ca, dupa parerea mea, nu functioneaza. Daca subzidirea nu este executata perfect sau daca ploua, e posibil ca  zidariile sa fisureze. De ce ar fisura, pai sunt doua situatii: a. betonul proaspat se taseaza  si atunci se taseaza si fundatia; b. pamantul de sub subzidire se taseaza. Ca sa ma exprim mai clar, daca subzidesti o casa pe care o consolidezi, si-ti fisureaza peretii, nu e o tragedie pentru ca te astepti la asta si poti lua masuri de reparare. asa ca nu ai probleme. Dar daca subzidesti o casa veche a vecinului si fisureaza, ce faci atunci? Te trezesti cu procese pe cap si cu tot felul de probleme.

Am colegi ingineri care au folosit aceasta metoda pentru alipirea la calcan si n-au avut probleme, insa am si colegi care au folosit-o si cladirile au fisurat. Pentru alipirea la calcan exista alte solutii mai elegante decat subzidirile cladirilor vecine, pe care le folosesc in mod curent si functioneaza.

Cand faci o subzidire este important sa fie executata de o echipa cu experienta si sa fie respectat proiectul tehnic.

Mai jos cateva poze cu o subzidire si camasuire a fundatiei, la o casa ce s-a consolidat. Puteti observa si mustatile verticale, lasate special pentru camasuirea cu plase sudate, despre care va spuneam ca este mai eficienta atunci cand este ancorata in fundatii.

Alte resurse tehnice:

  • un filmulet care explica exact procesul de subzidire; fiind un playlist nu pot separa filmele intre ele, dar schimbati pana la PIT UNDERPINNING; este indicat sa le vedeti pe toate, sunt foarte interensante si bine facute.
    http://www.youtube.com/watch?v=mGsMNvIO_v0&list=PL4BA60CE8720C6F17
  •  un site care explica pe înțelesul tuturor câteva metode de subzidire.

Concluzia:

Subzidirea trebuie utilizata numai la case individuale pentru consolidare, niciodată ca soluție de alipire la calcan.

Citește și despre:


Dacă iți place construieste.info cumpără prin acest link și astfel vei contribui și tu la educația in domeniul construcțiilor!

Astept intrebarile!

88 thoughts on “Subzidirea fundatiilor sau peretilor”

%d bloggers like this: