Ce trebuie sa intrebi cand vrei sa cumperi un apartament vechi?

Ce trebuie sa întrebi când vrei sa cumperi un apartament vechi? Asta e una din întrebările la care oricine vrea sa cumpere, trebuie sa caute un raspuns. De cand am inceput serviciul de asistenta tehnica la cumpărarea de locuințe si imobile am identificat multe probleme la care nici nu m-as fi gândit in trecut.

Sa le luam pe rând:

1. Anul construcției! Dupa cum știți, am scris diverse articole despre casele vechi si despre blocurile construite inainte de 1992. Găsiți aici o mulțime de detalii care trebuie știute. Dupa cum am mai spus toate clădirile din București, construite înainte de 1992 au un risc seismic ridicat si ma refer la faptul ca o mare dintre cladiri vor suferi avarii la elementele structurale, la fel ca în 1977, problema este ca nu se va mai găsi nimeni sa le repare gratis pe banii statului, mai ales ca in acest moment statul nu dispune de asemenea sume. In mod normal sarcina reparatiilor va fi a asiguratorilor, daca tot exista obligativitatea asigurarii locuintelor, si sa speram ca vor avea suficienti bani sa si faca aceste reparatii. Daca luati un credit pe 25 de ani, veți avea surpriza sa fiți proprietari pe un apartament într-o clădire avariata și având niște vecini incapabili sa susțină financiar o consolidare. Trebuie sa înțelegeți foarte clar ca in acest moment tendința in proiectare este sa facem clădiri cat mai sigure si care sa nu aibă avarii la elementele structurale, pentru a evita reparațiile costisitoare si dificile. Cele mai nesigure clădiri vechi sunt cele înalte cu structura in cadre, fără pereți din beton armat, construite înainte de 1982. Din pacate aceste cladiri sunt greu de evitat pentru ca sunt foarte multe si greu de identificat.

2. Trebuie sa verificați daca exista cumva modificari de compartimentare si daca da, trebuie verificat cadastrul daca are acele modificari operate. In caz contrar daca veti vrea sa vindeti vreodata apartamentul si-l cumpara cineva prin credit, n-o sa puteti lua acordul de la banca. Va trebui sa obtineti autorizatie de construire si sa modificati din nou cadastrul.

3. Verificati cati restantieri sunt si la ce suma se ridica datoria, sa nu aveți cumva probleme cu deconectarea utilitatilor la toata scara. Aici amintesc si de apometre, repartitoare sau cate apartamente mai sunt bransate la termoficare.

4. Verificati pe cat posibil starea fatadei in zona apartamentului dvs, pentru ca dacă are degradări vor trebui probabil reparate.

5. Daca apartamentul este renovat verificati starea instalatiilor. Degeaba are gresie noua dacă instalația veche de iluminat e din aluminiu sau daca tevile de apa sunt din pexal. Cu timpul vor trebui inlocuite. Daca va pricepeți verificați si calitatea finisajelor (aici nu va pot da sfaturi prea multe, dar întrebați un meșter, de regula ei știu la ce sa se uite).

6. Neapărat întrebați dacă e izolat pe interior. Nu recomand izolarea pe interior datorita riscului de formare a condensului si mucegaiului imediat după polistiren.

7. Faceți o inspecție vizuala la exteriorul clădirii, cautând eventuale fisuri sau crăpături. Daca blocul este termoizolat recent, atunci nu mai e cazul.

8. Nu credeți niciodată ce va spun agenții imobiliari despre anul construcției și despre structura de rezistenta, verificați si dvs. Va recomand sa cereți sfatul unui inginer constructor sau al unui expert tehnic. Puteti suna si la Proiect Bucuresti, ei au o baza de date cu majoritatea blocurilor construite in Bucuresti.

De evitat:

– clădirile în cadre construite înainte de 1991, sunt o mulțime și sunt greu de identificat.

– clădirile cu parter flexibil, adică cu spatii comerciale  la parter construite înainte de 1977.

– clădirile interbelice de orice fel fără o evaluare preliminara din partea unui specialist.

– blocurile încadrate deja în clasa de risc seismic RsI, RsII sau in categoria de urgenta U1, U2 si U3, sunt numeroase și se pot găsi pe lista primariei http://www.pmb.ro/servicii/alte_informatii/lista_imobilelor_exp/docs/Lista_imobilelor_expertizate.pdf

Alte informații:

Pentru apartamentele noi avem un articol separat aici.

Daca aveți nevoie de asistenta tehnica la achiziționarea unui imobil sau apartament putem sa va ajutam.


Astept intrebarile!

13 thoughts on “Ce trebuie sa intrebi cand vrei sa cumperi un apartament vechi?”

%d bloggers like this: