Obsesia izolării și termoizolării!

1. Contextul național

In Romania a apărut în ultimii ani o noua obsesie, o putem numi chiar obsesie națională și anume termoizolarea cladirilor. Au apărut firme care vând case din lemn sau metal care sunt super termoizolate cu pereți cu coeficient R=6. Nu mai este normal sa pui polistiren de 10cm ci de minim 15cm. Primăriile termoizolează blocurile din banii publici, făcând astfel discriminare intre cetățeni, mai mult chiar, subvenționează căldura. Nimeni însa nu scrie nicăieri despre cum se termoizolează corect o casa și riscurile la care te supui când locuiești într-o casa cu coeficient R=6 sau mai mare, neventilata.

Ventilația este un sistem tabu, nimeni nu tine cont de ea. Mai mult, oamenii nici măcar nu își mai aerisesc apartamentele de teama de a nu pierde căldura, mai ales ca e pe bani iar banii sunt putini după cum bine știm. Dupa ce o sa citiți acest articol o sa înțelegeți de ce geamurile alea duble, comuniste, erau o sursa de sănătate pentru locatarii unei locuințe. Termoizolarea locuințelor, în special a blocurilor vechi vine la pachet cu un aer viciat, care înseamnă probleme grave de sănătate pentru populație.

2. De ce este necesara ventilarea?

Ca sa intelegem necesitatea ventilarii trebuie sa intelegem cateva fenomene din fizica, care apar in interiorul unei cladiri de locuit sau de birouri.

1. Dioxidul de carbon

Dioxidul de carbon sau mai popular numit codoi (CO2) este un compus care apare in urma arderii oxigenului. Arderea oxigenului se intampla prin respiratie sau prin diverse procese cu flacara (aragaz, centrala termica sau sobe). Codoi-ul trebuie eliminat din locuinta si de regula asta se face prin ventilatie in orice forma a ei – vezi mai jos.

2. Vaporii de apa

Vaporii de apa apar in urma proceselor ce implica apa: respirație, gătit, baie și orice altceva implica apa. Vaporii de apa migrează dinspre interior spre exterior si invers datorita diferențelor de presiune.

Vara umiditatea exterioara este mai mare decât cea interioara si implicit si presiunea, asa ca vaporii de apa migrează dinspre afara spre interior. Iarna datorita umidității scăzute de afara si a diferenței de presiune dintre interior si exterior, migreaza sub forma de vapori prin pereți.

Si de aici începe ventilația!

Aerul nu trece prin pereții unei case indiferent din ce sunt făcuți: pământ, beton, argila arsa, BCA, gips carton, etc. Daca ar fi asa atunci în orice casa ar bate vântul! Așadar mitul respirației este distrus! Astfel rezulta ca pentru eliminarea CO2-iului este necesara ventilația în orice forma ar fi ea.

Vaporii de apa, în schimb trec prin multe materiale, de regula prin elementele minerale si lemn. Nu toți vaporii trec, o parte rămân. In special în casele izolate termic. Daca pereții sunt “protejați” de o bariera de vapori atunci vaporii nu ies ci rămân in interiorul cladirii crescând umiditatea. Si în acest caz este necesara ventilarea pentru eliminarea vaporilor și scăderea umidității.

3. Mucegaiul si alte boli

Lipsa ventilației duce la creșterea umidității. Daca o casa nu este izolata corespunzător umiditatea condensează pe punțile termice si devine cu timpul mucegai! Este foarte simplu.

3.1. Cazul caselor pasive neventialate?

casa pasiva înseamnă o casa cu un consum redus de energie, pasivitatea se realizează prin izolarea completa a clădirii inclusiv contra scurgerilor accidentale de aer. Putem spune ca o casa din lemn sau profile metalice, cu termoizolație de vata minerala la interior și polistiren la exterior, existente din abundență pe piață e destul de aproape de una pasiva. La fel si o casa cu pereți din zidărie de cărămidă sau BCA cu 20-25cm de polistiren este tot la fel de aproape de una pasiva.

La casele din lemn sau din profile metalice o sa observați ca exista o bariera de vapori, tocmai pentru a nu permite apei sub forma de vapori sa treacă dincolo si sa condenseze. Daca intrebi orice vanzator de astfel de case iti  spune ca bariera protejeaza vata minerala ca ea sa nu se umeazeasca. Adevarul este ca vata minerala este unul dintre cele mai permeabile materiale si de fapt bariera proteaja impotriva condensului.

Barierele de vapori se pot instala greșit foarte ușor și astfel lasă vaporii de apa sa intre în spatele finisajelor și sa condenseze acolo unde nimeni nu vede, ducând la mucegai ascuns și la probleme de sănătate. Spre exemplu, a văzut cineva un calcul termotehnic la un profil metalic imediat în spatele polistirenului? Daca are 12 grade, apa condensează pe el, fiind suficienta o singura gaura în folie pentru ca vaporii sa treacă.

Cazul caselor din containere este cu adevarat special. Daca vaporii de apa trec de bariera atunci ei vor condensa direct pe tabla containerului indiferent ca are sau nu 10 cm de polistiren. Aceste situații apar în special când afara temperaturile sunt foarte scăzute o perioada mai lunga – vezi cazul iernilor cu temperaturi de -10 grade timp de o săptămână, fenomen foarte des în Romania și chiar în București.

Condensul accidental se poate întâmpla și în cazul mansardelor unde avem izolație intre căpriori, o bariera de vapori și gips carton. Aici pericolul este însă mai redus pentru ca exista cât de cât o ventilație a lemnului de sub învelitoare. Pentru mai multe informații despre termoizolarea mansardelor și ventilarea lor exista o completare a acestui articol, o găsiți aici http://www.construieste.info/?p=1503. Mai multe detalii despre barierele de vapori găsiți explicate aici.

3.2. Cazul caselor nepasive, din elemente minerale, neventilate!

Elemente minerale = cărămida, BCA, beton etc.

Deși zidăria poate acumula umiditate, în cazul diferentelor mari de presiune umiditatea creste la interiorul cladirii.  Cei care locuiți într-un bloc vechi cu zidărie din BCA puteți urmări foarte ușor aceste fenomene cu un higrometru. Vara umiditatea interioara scade foarte mult și iarna creste. Acest fenomen apare pentru ca pentru ca vara pereții fiind neizolați, se încălzesc si se usucă, iar iarna acumulează umiditate atat din interior cat si din afara cladirii!

Lipsa ventilației duce la creșterea umidității si pana la urma la mucegai. Acest fenomen este prezent mai des la clădirile gen bloc de locuințe, unde fiecare proprietar ventilează după cum are chef. Mai grav este ca umiditatea migrează în clădire de la un nivel la altul în funcție de presiune. Odată instalata umiditatea în exces este foarte greu sa o micșorezi. Întâi trebuie ca pereții sa se usuce și abia apoi începe sa scadă. Uscarea pereților este dificila mai ales ca polistirenul acționează ca un “scut” vara și ca o bariera iarna!

Exemplu: apartament intr-un bloc din Bucuresti cu pereti exteriori din BCA, neizolat termic. 03.01.2016 dupa 3 saptamani de vacanta, umiditatea 16%. Dupa 2 saptamani a ajuns pe la 35-40%.

higro

3.3. Bomboana de pe coliva

Pentru fanii cladirilor vechi si foarte vechi din renumita cărămidă bine arsa, am o veste cam de speriat. Imaginați-va următoarele: vapori de apa ieșind din plămânii unor oameni bolnavi și migrand in pereți. O parte ies, o parte nu. De ce credeti ca in spitalele vechi nu se poate scapa de bacterii si microbi? Pentru ca sunt in pereți, in planșee in beton, peste tot.

Stiu ca e un articol lung, dar aveti rabdare, cititi pana la capat.

4. Contextul internațional

La nivel internațional există o preocupare  în creștere pentru economia de energie, dar mai ales pentru sănătatea populației. Ca sa înțelegem mai bine rolul ventilatiei trebuie sa vedem ce zic americanii. Găsiți un articol foarte bun chiar pe site-ul Departamentului Energiei din SUA,  http://energy.gov/energysaver/articles/ventilation Ventilation is very important in an energy-efficient home. Air sealing techniques can reduce air leakage to the point that contaminants with known health effects such as formaldehyde, volatile organic compounds, and radon are sealed into the house. Ventilation also helps control moisture, which can lead to mold growth and structural damage. The American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers (ASHRAE) has determined that a home’s living area should be ventilated at a CFM rate determined by adding 3% of the conditioned space floor area to 7.5 times the number of bedrooms plus one  [formula: vent CFM = 0.03A + 7.5 (# bedrooms + 1)] as published by ASHRAE 62.2 in 2013. In a tight home, mechanical ventilation is necessary to achieve this ventilation rate. ASHRAE Standards are revised every three years. Traducerea aproximativa: Ventilația este foarte importanta pentru o casa eficienta energetic. Tehnicile de reducere a scurgerilor de aer conduc la punctul în care aerul din locuința se contaminează, cu formaldehide, compuși organici volatili și radon. Ventilația asigura controlul umidității care poate duce la formarea mucegaiului și la daune structurale. Cred ca am tradus suficient.

5. Sănătatea înainte de toate

Exemplu: Recent am proiectat structura unei clădiri la care etajul era o mansarda din lemn. Pentru izolarea mansardei și acoperișului s-a folosit vata minerala intre căpriori si peste s-a montat bariera de vapori. Ce s-a întâmplat? Dupa montarea barierei aceasta a început sa condenseze umiditatea din casa, unde se făceau tot felul de lucrări umede, sape, tencuieli etc. Acesta este un exemplu perfect de ce se întâmplă fără ventilație în spatele gips-cartonului la casele “metalice” si la cele din lemn. Despre bariera de vapori am scris aici un articol mai amplu: http://www.construieste.info/?p=2847 Acum ca v-am atras atenția, să vedem cum considera americanii ca trebuie izolata o casa: http://energy.gov/energysaver/articles/where-insulate-home

sursa foto:  http://energy.gov/energysaver/articles/ventilation
sursa foto: http://energy.gov/energysaver/articles/ventilation

Examples of where to insulate. 1. In unfinished attic spaces, insulate between and over the floor joists to seal off living spaces below. (1A) attic access door 2. In finished attic rooms with or without dormer, insulate (2A) between the studs of “knee” walls, (2B) between the studs and rafters of exterior walls and roof, (2C) and ceilings with cold spaces above. (2D) Extend insulation into joist space to reduce air flows. 3. All exterior walls, including (3A) walls between living spaces and unheated garages, shed roofs, or storage areas; (3B) foundation walls above ground level; (3C) foundation walls in heated basements, full wall either interior or exterior. 4. Floors above cold spaces, such as vented crawl spaces and unheated garages. Also insulate (4A) any portion of the floor in a room that is cantilevered beyond the exterior wall below; (4B) slab floors built directly on the ground; (4C) as an alternative to floor insulation, foundation walls of unvented crawl spaces. (4D) Extend insulation into joist space to reduce air flows. 5. Band joists. 6. Replacement or storm windows and caulk and seal around all windows and doors. Source: Oak Ridge National Laboratory Departamentul Energiei din SUA prezintă pe site-ul lor câteva metode de ventilare a clădirilor, numite strategii de ventilare. Le-am tradus mai jos pentru a va putea face o idee despre ce vorbeam mai sus. Trebuie sa stiti ca nu doar americanii sunt preocupati de aceste strategii de ventilare ci si europenii, gasiti pe internet toate informatiile pe care le doriti, secretul este sa cautati in engleza cu termenii potriviti.

 Strategii de ventilare

Sunt 3 strategii de baza in ceea ce priveste ventilarea – ventilarea naturala, ventilarea punctuala si ventilarea intregii locuinte

Ventilatia naturala

Ventilatia naturala este miscarea necontrolata a aerului prin porii cladiri sau prin fisuri greu vizibile. In trecut scurgerile acestea de aer erau suficiente pentru a scoate din locuinta aerul poluat si sa mentina un climat adecvat. Astazi, cand totul se izoleaza pentru a face o casa eficienta energetic devine absolut necesara pentru a mentine un climat sanatos. In cazul cand afara vremea este normala, fara ploi si frig,  ventilatia naturala poate suficienta. In perioadele reci si cu vant o casa care nu a fost sigilita corespunzator devine neconfortabila si creste consumul energetic devenind scump de racit sau incalzit.

Ventilatia punctuala

Ventilatia punctuala poate imbunatati eficacitatea ventilatiei naturale prin indepartarea aerului poluat si a umezelii. Ventilatia punctuala consta in utilizarea de ventilatoare de genul hotelor de bucatarie si a ventilatoarelor din bai.

Ventilatia completa a locuintei

Adoptarea unui sistem de ventilatie complet este necesara atunci cand ventilatia naturala nu poate asigura reimprospatarea corecta  a aerului chiar si cu solutii de ventilare punctuala. Aceste sisteme folosesc unul sau mai multe ventilatoare si conducte de ventilatie pentru a scoate aerul poluat si a aduce altu curat de afara. Sunt patru astfel de sisteme de ventilare:

        • Ventilație de evacuare, funcționează prin depresurizarea întregii clădiri si este relativ simpla si ieftina.
sursa foto:  http://energy.gov/energysaver/articles/ventilation
sursa foto: http://energy.gov/energysaver/articles/ventilation
        •  Ventilatia de aprovizionare, functioneaza prin presurizarea cladirii si este de asemenea ieftina si usor de instalat.
sursa foto:  http://energy.gov/energysaver/articles/ventilation
sursa foto: http://energy.gov/energysaver/articles/ventilation
        •  Sistem de ventilatie balansat, care daca este proiectat si instalat corespunzator nici nu presurizeaza nici nu depresurizeaza o casa.  Aceste sisteme scot si introduc aerul in casa.
sursa foto:  http://energy.gov/energysaver/articles/ventilation
sursa foto: http://energy.gov/energysaver/articles/ventilation
        •  Sisteme de ventilație cu recuperare. Aceste sisteme folosesc aerul interior scos pentru a raci sau încălzi aerul proaspăt introdus. Acestea sunt sisteme avansate și au costuri ridicate.

6. Se cunoaște sau nu acest fenomen în Romania?

Si arhitecții romani cunosc foarte bine cum trebuie izolata o casa, numai ca majoritatea clienților nu-și comanda un proiect complet si atunci nimeni nu le spune cum trebuie făcute lucrurile. De cele mai multe ori casele individuale sfârșesc prin a fi proiectate de muncitori fără experiență si fără responsabilitate. Ce prezint eu in acest articol nu sunt noutăți, se cunosc foarte bine și în Romania, se predau și la facultate și chiar se și folosesc. Acest articol vrea sa atragă atenția asupra importantei realizării unui proiect complet, care de regula conține toate aceste detalii. Si arhitecții romani cunosc foarte bine cum trebuie izolata o casa, numai ca majoritatea clienților nu-si comanda un proiect complet si atunci nimeni nu le spune cum trebuie făcute lucrurile. De cele mai multe ori casele individuale sfârșesc prin a fi proiectate de muncitori fără experiență si fără responsabilitate. Împreună cu alte informații pe care le găsiți pe construieste.info puteți sa va faceți o idee foarte buna la ce folosește un proiect și sa încercați sa utilizați eficient banii pe care ii investiți într-o casa, pana la urma e vorba de munca dvs. uneori chiar de munca de o viata. Pentru cei care vor înțelege greșit, eu nu critic casele pasive din lemn, otel sau Amvic, ci doar atrag atenția asupra importantei realizării unui proiect complet indiferent de tipul casei. Părerea mea e publica și o găsiți aici. Sper ca începând de acum, când veți dori sa cumpărați o casa sau sa construiți una, veți avea în minte problema ventilării, alegând astfel cea mai buna soluție pentru familia dvs. Americanii dovedesc prin experiența îndelungată ca o casa necesita o gândire profunda și multa experiență. De asemenea, vreau să atrag din nou atenția asupra faptului ca o casă ieftină nu înseamnă sa o cumperi la un preț mic. O casa ieftina e o casa a cărei întreținere nu devine o corvoada după câțiva ani. Am mai scris un articol despre cum se face o casa ieftina si sper ca și acest articol sa ajute la formarea unei idei clare despre ce înseamnă o casa și cum trebuie optimizata pentru a fi cât mai ieftina. Până una alta deschideți geamurile larg dimineața, așa cum am învățat la scoală, putina răcoare n-a ucis pe nimeni. Update: Ținând cont de numărul mare de solicitări, am cautat câteva informații despre mucegai, tot în engleza pentru ca în romana nu prea exista. Va rog sa le citiți și sa va documentați singuri, sunt convins ca o sa găsiți multe lucruri utile. Eu zic ca dacă citiți toate astea o sa găsiți rezolvarea. Dupa cum vedeți americanii se preocupa intens de educarea cetățenilor, venind astfel și în ajutorul lor. https://pubs.ext.vt.edu/2901/2901-7020/2901-7020_pdf.pdf http://www.cdc.gov/mold/dampness_facts.htm http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0017/43325/E92645.pdf http://www.epa.gov/mold/moldresources.html

Astept intrebarile!

138 thoughts on “Obsesia izolării și termoizolării!”

%d bloggers like this: