Cum se termoizolează corect o mansardă?

Unul dintre sistemele constructive cele mai răspândite în Romania, în rândul caselor individuale, este Mansarda sau Etajul mansardat fără placa din beton armat. Acest sistem este unul mai ieftin, dar din păcate inadecvat climatului zonei de sud a României. Motivul îl reprezintă căldura foarte mare din timpul verii.

Din nou ventilația:

Termoizolarea mansardei nu functioneaza în multe dintre locuințele individuale din Romania pentru ca nu exista ventilație si ma refer aici la situatiile la care lipseste planseul din beton armat peste ultimul nivel.

Problema este următoarea: dacă sub învelitoare sau in spațiul dintre izolație și învelitoare, nu circula aerul, atunci vara temperaturile în mansarda devin greu de suportat. Teoria e foarte simpla: aerul foarte cald din zona dintre izolație și învelitoare, trebuie sa circule pentru a se reîmprospăta. De asemenea, iarna poate apărea umezeala care duce la mucegai. Din acest motiv, termoizolația trebuie ventilata. Ventilația se face prin guri de ventilație speciale.

In cazul in care plafonul este paralele cu panta acoperisului, se ventileaza spatiul dintre termoizolatie si astereala.

In cazul in care plafonul este orizontal, cu termoizolatia montata tot orizontal, deasupra lui, se ventileaza spatiul dintre plafonul termoizolat si astereala, adica asa numitul pod.

Mai jos un film care va ajuta sa înțelegeți ideea:

Aceste probleme apar pentru ca majoritatea clienților nu apelează la asistenta tehnica din partea producătorilor de învelitori si termoizolații si nici nu isi fac un proiect complet de arhitectura, neavând astfel acces la detaliile corecte. Din păcate am întâlnit si arhitecți care nu cunosc aceste detalii, iar producătorii de vata si tabla ieftine nu au prospecte, cu instalarea corecta a acestor materiale. Probabil ca nici echipele lor de montatori nu sunt instruite sa realizeze aceste detalii.

Un material produs de o firma mare, cu experiență, are în spate ani de cercetare si inovare. Specialiștii acestor firme au dezvoltat în timp detalii corecte de punere în opera și pot instrui orice echipe pentru montaj si chiar acorda asistenta tehnica.

Majoritatea informațiilor de pe site-urile românești sunt greșite sau incomplete. Singurele site-uri care prezintă informația corecta sunt cele ale producătorilor, nu dau multe informații, dar măcar sunt corecte. Dupa cum o sa vedeți mai jos, americanii au un sistem de informare publica extraordinar de bine pus la punct și cu informații corecte scrise de către specialiști în domeniu, nu de cine știe ce meseriaș sau vânzător de materiale, pe cine știe ce forum. Parcurgând materialele următoare o sa înțelegeți ca o construcție are nevoie de un proiect complet si asistenta tehnica din partea proiectanților.

Cum se face?

Pentru a afla detaliile corecte pentru termoizolarea mansardelor apelam din nou la americani si anume U.S. Environmental Protection Agency (EPA), unde găsim un ghid complet despre termoizolarea podurilor si mansardelor:

https://www.energystar.gov/ia/partners/publications/pubdocs/DIY_Guide_May_2008.pdf?453b-810b

Iată ce ne învață ei:

Installing Rafter Vents

To completely cover your attic floor with insulation out to the eaves you need to install rafter vents (also called insulation baffles). Complete coverage of the attic floor along with sealing air leaks will ensure you get the best performance from your insulation. Rafter vents ensure the soffit vents are clear and there is a channel for outside air to move into the attic at the soffits and out through the gable or ridge vent. To install the rafter vents, staple them directly to the roof decking. Rafter vents come in 4-foot lengths and 14-1/2 and 22-1/2 inch widths for different rafter spacings. Rafter vents should be placed in your attic ceiling in between the rafters at the point where your attic ceiling meets your attic floor.

Once they are in place, you can then place the batts or blankets, or blow insulation, right out to the very edge of the attic floor. Note: Blown insulation may require an additional block to prevent insulation from being blown into the soffit. A piece of rigid foam board placed on the outer edge of the top plate works very well for this.

Pictures-079  Pictures-087

 

Filmul de mai jos arata cum se instaleaza “rafter vents” si grila de ventilatie de pe coama acoperisului.

 

foto: Oak Ridge Laboratory
sursa: Oak Ridge Laboratory – http://web.ornl.gov/sci/roofs+walls/insulation/fact%20sheets/attic%20floors.pdf

North American Insulation Manufacturers Association are de asemenea un ghid complet, care pana la urma spune tot aceleași lucruri ca  mai sus.

http://www.naima.org/publications/BI402.PDF.

foto: North American Insulation Manufacturers Association
North American Insulation Manufacturers Association

In anumite cazuri se poate si fara ventilatie

Se pare ca incepand cu anul 2006, în America se accepta izolația podurilor fără ventilație, atenție, poduri nu mansarde! Da, e vorba de cel in care se inghesuie vata minerala intre capriori cu diferenta ca, la ei, casele au un pod ventilat nu direct mansarda! La americani totul este o știință si se pare ca ideea de izolație neventilata a apărut tocmai datorita scurgerilor accidentale ale țevilor de ventilație a casei direct in termoizolația orizontala a podului! Practic s-au încurcat în științe! 🙂  Atentie, podul este insa ventilat, lucru foarte important.

Alte informații legate de izolarea mansardelor:

Documentații in limba romana am găsit suficiente, dar sunt incomplete sau tratate superficial, cea mai completa mi s-a parut cea de la Austrotherm. Chiar daca nu este pentru vata minerala, ci pentru polistiren, este corecta. Va rog sa analizati acest detaliu de mai jos si sa-mi spuneti daca ati vazut vreodata in Romania facuta treaba asta? Eu personal n-am văzut pana acuma vreo ventilație de acoperiș.
det_streasina

– majoritatea caselor din Romania folosesc la acoperiș căpriori 10×10 sau mai mici, motiv pentru care montarea de vata intre aceștia este dificila și presupune realizarea de improvizații, pentru ca minimul de izolație este 20cm, mai mult decât cei 10cm disponibili intre căpriori; din acest motiv eu recomand tuturor, sa realizați un planșeu din lemn orizontal, pe care sa așezați termoizolația, acolo unde este posibil, iar acolo unde nu este, sa se mărească căpriorii sau sa se pună mai putina vata; niciun detaliu nu recomanda sa se înghesuie 20cm de vata in 10cm, vata devine ineficienta iar ventilația nu se mai poate face; și acum, mana sus câți au văzut vata minerala înghesuită intre căpriori?
– izolația termica optima se bazează și pe efectul inerției termice, care se traduce in practica printr-un element care se încălzește mai greu si se răcește mai greu, spre exemplu betonul; o clădire cu planșeu din beton peste etaj și pod este cu infinit mai răcoroasă vara sau mai calda iarna decât una cu mansarda;luați ca exemplu casele vechi din zidarie, cu pereți groși, nu-i asa ca vara e mult mai răcoare? va recomand din proprie experiență sa evitați mansardele in zonele sudice ale României unde vara temperaturile sunt mari, sau dacă nu puteți, sa realizați o izolare termica si  o ventilație corespunzătoare pe baza unui proiect tehnic nu pe baza meșterilor!
– toată teoria de mai sus ar trebui sa va atragă atenția ca o casa cu planșeu din beton peste ultimul etaj este cea mai buna soluție;

 Atenție!

Având in vedere numărul mare de solicitări de soluții, primite pe email sau blog, va rog sa înțelegeți ca articolul nu este o reclama, ci un mod de a va atrage atenția ca trebuie sa apelați la specialiști. Eu nu acord asistenta prin email sau comentarii, pentru ca o soluție necesita in primul rand asistenta tehnica la șantier. Daca soluția nu este implementata corect ea este inutila. Daca doriți asistenta tehnica puteți apela la prietenul meu Vlad Ciobanu de la Zecaph sau la orice alt auditor energetic sau specialist in case pasive, autorizat.

Bibliografie:

  • http://www.buildingscience.com/documents/digests/bsd-102-understanding-attic-ventilation
  • http://www.naima.org/publications/BI402.PDF.
  • http://cloud.chiefarchitect.com/1/pdf/magazine-articles/roof-venting.pdf
  • http://web.ornl.gov/sci/roofs+walls/insulation/fact%20sheets/attic%20floors.pdf
  • http://strunk-albert.com/wp-content/uploads/2014/01/Vented-and-Unvented-Attics.pdf
  • http://www.nepaenergysmart.com/pdfs/Benefits%20of%20Unvented%20Attic.pdf
  • http://www.greenfiber.com/images/technicaldocuments/823201345623PMCathedralized%20Unvented%20Attic%20Application.pdf
  • http://www.owenscorning.com/roofing/accessories/ventilation-products/

Sper ca acest articol sa atragă atenția viitorilor proprietari de clădiri pentru ca aceștia sa solicite montatorilor și muncitorilor realizarea corecta a detaliilor.  Va recomand, chiar dacă o sa ziceți ca e în interesul meu, sa comandați un proiect complet cu toate aceste detalii incluse.

Astept intrebarile!

82 thoughts on “Cum se termoizolează corect o mansardă?”

%d bloggers like this: