Șlițul, acest defect ascuns!

Una dintre problemele caselor cu structura din zidărie portanta este montarea instalațiilor, care se face de regula prin șlițuri în zidărie. Aceste șlițuri nu sunt niciodată tratate corespunzător și reprezinta defecte majore ale structurii de rezistenta. Șlițurile în zidăria portanta ar trebui sa aibă o dimensiune cât mai redusa și dacă acest lucru nu este posibil trebuie peretii trebuie tencuiti cu mortar de ciment după pozarea instalațiilor.  Șlițurile orizontale trebuie evitate sau sa aiba lungimi reduse, maxim 100cm. Pentru a evita aceste defecte in zidărie se pot adopta doua variante:

1. montarea instalațiilor sanitare și a celor termice în șapa, iar traseele de termice sa urce din șapa direct la calorifer aparent;  instalațiile electrice la tavan mascate cu gips carton si coborâte prin șlițuri verticale pana la locul de montaj si apoi tencuiala interioara de minim 2 cm din mortar de ciment; montarea instalațiilor electrice în grosimea plăcilor nu este o soluție corecta – vezi articolul pe aceasta tema.

2. placarea completa cu gips carton la tavan si tencuierea cu mortar de ciment de minim 3 cm grosime a peretilor din zidarie pentru a compensa cumva o parte din slituri.

Alte sfaturi:

1. Trebuie pe cât posibil sa fie evitata realizarea șlițurilor în zidărie din blocuri ceramice pentru ca acestea sunt casante.

2. Întotdeauna zidăria portanta se recomanda a fi tencuita la interior, pentru o rigiditate sporita.

3.  Montarea de gips carton și vata minerala în loc de tencuiala nu este corecta și aduce pe termen lung doar disconfort. Izolația trebuie realizata întotdeauna la exterior si nu la interior din cauza pericolului ca vaporii de apa sa nu condenseze în zidărie. Într-o singura situație este acceptata placarea interioara, atunci când stratul suport este foarte subțire, gen parapeti de balcon. Montarea izolației la pereți din zidărie in spatele plăcilor de GK este o soluție inventata de niște amatori și nu este o soluție detaliata în niciun manual de termotehnica.

Update: pentru alte informații citiți si comentariul colegului Mircea!

O galerie foto cu astfel de șlițuri găsite de mine la o clădire veche:

Astept intrebarile!

19 thoughts on “Șlițul, acest defect ascuns!”

%d bloggers like this: