Incarcari pe placi

Acest articol este primul dintr-o serie numita “Sa intelegem constructiile”. Intelegerea incarcarilor reale pe care o constructie trebuie sa le sustina va face pentru unii mai usoara tranzitia spre un proiectant.

Asadar, placile sunt un subiect des discutat pe forumurile “de specialitate” in special pentru ca sunt prost executate din lipsa de proiect. Sunt numeroase exemple de placi care vibreaza sau care fisureaza.

Considerand o placa 5.00 x 5.00m, cu grosimea de 13cm. care nu susține ziduri interioare, incarcarile pe care  trebuie sa le suporte sunt urmatoarele:

greutate_placa

 

Adaugam pe placa de mai sus o baie de 2.2 x 2.2 m  cu pereti din BCA de 10cm grosime tencuiti. Baia are pereti pe 3 laturi rezultand sa zicem un total de ~6.00 metri liniari de perete cu inaltimea de 2.8m. Incarcarile devin:

greutate_placa2

Asadar, adaugand o simpla baie pe aceasta placa aducem suplimentar 3.87 tone.

Sa explicam putin incarcarile:

  • incarcarea utila in bai si pe holuri este 300 kg/mp la care se adauga un coeficient de suprasiguranta de 1.5, rezultand 450kg.
  • incarcarea utila minima intr-un dormitor este de 150kg/mp la care se adauga un coeficient de suprasiguranta de 1.5, rezultand 225kg.
  • greutatile proprii ale materialelor si incarcarile permanente trebuie sa se inmulteasca si ele cu 1.35 putand fi deseori depasite accidental.
  • densitatea BCA-ului zidit cu mortar de ciment este de cca. 900 kg/mc
  • densitatea tencuielilor este in jur de 2200 kg/mc si dupa cum observati, o simpla tencuiala adauga 1.1 tone de incarcare, mai mult decat o Dacia Duster (nu am pus si coeficientul de 1.35).

Este adevarat ca incarcarile utile sunt greu de atins 4.5 tone intr-o sufragerie nu prea au cum sa fie. Noi nu avem cum sa stim cum vor fi distribuite incarcarile utile asa ca plăcile trebuie sa sustina aceasta incarcare pe fiecare fasie de 1.00m latime. Calculul placilor se face pe fasii de 1.00m latime, spre exemplu in cazul considerat avem 28.9tone/25mp=1.16 tone/mp rezultând ca o fasie de 5 metri de placa trebuie sa sustina 0.5×1.16tone x 5.00m= 2.9 tone (se inmulteste cu 0.5 pentru ca placa este armata pe doua direcții presupunându-se ca jumate preia fasia de pe cealaltă direcție).

La cutremur incarcarea utila se considera inmultita cu un coeficient de reducere de 0.4 tocmai pentru ca incarcarile utile nu se ating pe fiecare metru patrat. Restul incarcarilor se iau in considerare fara coeficientul de 1.35.

Concluzie:

Nu e bine sa te joci de-a constructorul atotștiutor atunci cand deasupra capului tau stau 20 de tone, nu-i asa?

Cititi si articolul acesta.

Astept intrebarile!

%d bloggers like this: