PUCM – pamanturi cu contractii si umflari mari

Pământurile cu umflări şi contracţii mari numite pe scurt PUCM, sunt pământuri argiloase active în raport cu apa, care au proprietatea de a-şi modifica sensibil volumul ca urmare a variaţiei de umiditate. Pot fi întâlnite în literatura de specialitate şi sub denumirea de pământuri contractile sau pământuri expansive.
Producerea unor variaţii însemnate de volum a terenului este condiţionată de:
prezenţa în zona de suprafaţă a unor argile active, susceptibile de umflări şi contracţii mari;
apariţia unor variaţii importante de umiditate ca urmare a condiţiilor climatice sau a altor cauze (surse puternice de umezire sau uscare, evapo-transpiraţia vegetaţiei etc.).
Identificarea şi caracterizarea pământurilor cu umflări şi contracţii mari se face prin studiul geotehnic cu probe de laborator.
pucm_harta

Normativul pentru fundarea constructiilor pe PUCM este NP 126 – 2010, care specfica urmatoarele masuri ce trebuie luate (citez):

“1. Menţinerea unor condiţii stabile de umiditate prin ecrane impermeabile sub trotuare (pământ stabilizat sau geomembrane) şi evitarea infiltraţiilor din interior.
2. Controlul sau prevenirea variaţiilor de volum prin mărirea presiunilor pe teren, prevederea unor spaţii de expansiune.
3. Rigidizarea structurii prin centuri.
4. Îmbunătaţirea pământurilor prin stabilizare, injecţii sau înlocuire.
5. Fundarea în adâncime sub zona afectată de variaţiile de volum.”

Masurile de mai sus trebuie corelate si combinate functie de recomandarile studiului geotehnic si functie de fiecare proiect in parte.

 

“Adâncimea minimă de fundare se stabileşte în funcţie de nivelul hidrostatic, distingându-se următoarele cazuri:
– cazul I, când nivelul hidrostatic al apei subterane este la o adâncime mai mică de 2,00 m;
– cazul II, când nivelul hidrostatic al apei subterane este la o adâncime intermediară (2,00 -10,00 m);
– cazul III, când nivelul hidrostatic al apei subterane este la o adâncime mai mare de 10,00 m.”

“Pentru orice fel de construcţie cu caracter definitiv, ce face obiectul prezentului normativ, adâncimea minimă de fundare, D, este mai mare decât adâncimea de îngheţ (STAS 6054-77) şi se recomandă a fi:
• D = 1,50 m, pentru cazul I (conform condiţiilor hidrogeologice, pct. 4.2).
• D = 2,00 m, pentru cazurile II şi III. “

In cazul in care nu se respecta adancimea minima de fundare indicata in normativul NP 126  – 2010, acesta specifica niste masuri speciale care trebuie luate – le gasiti in normativ si ar trebui sa fie specificate si in studiul geotehnic.

Opinia mea:

1. Ce-a mai importanta masura, valabila tuturor constructiilor indiferent de tipul terenului, o reprezinta realizarea de trotuare etanse in jurul cladirii. Daca vreti trotuare din dale, piatra sau mai stiu eu ce, faceti sub placaj un trotuar ascuns din beton armat, hidroizolat si etansat in jurul cladirii.

trotuar1

 

 

2. Ca si la loess este importanta protectia tevilor purtatoare de apa care intra si ies din cladire (apa, canalizare etc) impotriva pierderilor accidentale. Asta se face prin sistemul teava in teava sau canivouri din beton armat. Este recomandat ca la cladirile mai mari sau la blocuri de locuinte, sa existe subsol tehnic pentru a putea verifica in permanenta starea tevilor. Am avut aceasta disputa in 2006 cu un arhitect, destul de rotund zilele astea, pentru niste blocuri in Craiova. Vedeti pe harta de mai sus ca este o zona cu contractii si umflari mari ale terenurilor. Omul nu intelegea de ce vreau eu subsol tehnic si de ce ma bag peste instalatori!

Concluzie:

Faceți-va un proiect complet!

Astept intrebarile!

One thought on “PUCM – pamanturi cu contractii si umflari mari”

%d bloggers like this: