Nu știu dacă v-am spus dar sunt un mare fan al construcțiilor din lemn, motiv pentru care va arat mai jos o construcție văzută de mine în Franța, în zona de îmbarcare în autobuzele spre Mont St. Michel. E o clădire de birouri sub forma unei hale din lemn cu grinzi macaz, contravântuită cu tiranți din otel rotund. Probabil ca la baza e prinsa articulat și la noduri încastrat. Puteți vedea în poze și prinderile de nod intre stâlp și grinda, un detaliu foarte interesant.
I am a huge fan of wood constructions, but I don’t see many as this below here in Romania. For this reason I’ve made a lot of pictures of this office building of Mont St. Michel in Normandy! The joints details are very interesting and also the outside hood!
8 thoughts on “O constructie din lemn. A wood building in France.”
totul ii frumos in poze… in spatiile dintre lanteti ii fac cuibul pasari, insecte, paianjeni, etc.. frunze sau mai stiu eu ce. Nu stiu cat de practica ii o asemenea constructie. 🙂
E o cladire de birouri, dar pasarile isi pot face cuib oriunde. La mine pe terasa e plin de ele!
Piesele din lemn din poza ta sunt pentru o structură secundară care susține niște supante (sous-pente) care probabil sunt independente de structura principală.
Clădirea aceea nu este din lemn, ci din lemn lamelar încleiat, după cum se vede în imaginile exterioare (ultimele două). Acest material nu mai este lemn. Pe piața românească 1 metru cub din astfel de material este de 10 ori mai scump decât cheresteaua obișnuită și de trei ori mai scump decât lemnul de calitate pentru construcții (uscat 8-12%), calitatea I, fără noduri, din mijlocul trunchiului, nu de pe margini…. Lemnul încleiat nu este din brad (cea mai ieftină cherestea), ci din molid.
Diferența între lemnul lamelar încleiat și cel obișnuit este ca cea dintre gletul de ipsos și plăcile din gips-carton.
Îmbinările sunt realizate cu piese metalice, bulonate, nu cu cuie, rigidizările cu tiranți, nu cu OSB.
O astfel de clădire nu este mai ieftină decât una convențională. De altfel, nici la casele din lemn nu se pot obține costuri reale mai mici decât pentru zidăria confinată dacă se folosește lemn de calitate, tratat corect, dimensionat corect șamd.
Am făcut acest comentariu pentru că există mitul că o construcție din lemn este mai ieftină.
Crede-ma nu e nicio supanta! E o cladire de tip hala cu stalpi din lemn si grinzi macaz. La interior si exterior pentru aspect au pus lamelele acelea din lemn. Da, este din lemn lamelar incleiat mai mult ca sigur si nu e mai ieftin, dar e mai frumos decat otelul. Daca mai vrea cineva sa vada cladiri spectaculoase din lemn: https://www.google.ro/search?q=stade+TELUS+Qu%C3%A9bec&rlz=1C1OPRB_enRO574RO574&es_sm=122&biw=1600&bih=732&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=0Bh6VNuLDYHa7gb1hYGIDQ&ved=0CAYQ_AUoAQ
Frumoasa cladire!
La noi sunt suficienti tirantii aia metalici pentru asigurarea stabilitatii structurii?
arh. gabi Tomescu
Am scris un articol despre tiranti, eu nu agreez acest sistem pentru ca trebuie întreținere permanenta.
Uite aici articolul http://www.construieste.info/?p=1184
In a 6-a poza este baza unui stalp din lemn. inainte de a scrie am cautat si eu cladirea si am vazut mai multe poze, parea o supanta, o structura separata.
De ce ai mai avea nevoie de stalpi pe mijloc? cadrele acelea gigantice pot cu siguranta duce bine merci totul.
@Gabi: La ei trebuie sa duca vantul si cam atat, nu, Catalin? La noi ar fi fost cabluri mai groase.
@Catalin: orice cladire trebuie intretinuta.
Lamelele din lemn nu sunt numai pentru aspect, ci au si un rol ca parasolare, altfel vara ar fi foarte cald.
Octavian, nu conteaza supanta sau nu, idee e ca e o cladire frumoasa cu niste detalii speciale. Eu am fost in toamna in Franta si am fotografiat tot ce mi s-a parut special, mai sunt cateva articole la categoria Paris. http://www.construieste.info/?cat=182
M-am gandit ca v-ar placea si voua sa vedeti pozele.
Octavian eu nu as pune tiranti la nicio cladire de genul asta. Niste tevi mai subtiri ar fi fost perfecte pentru Romania, tevile lucreaza si la compresiune si la intindere, pe cand tirantii preiau doar intinderea si asta daca sunt tensionati bine.