Proiectul cu detalii de executie

Cele trei faze ale unui proiect sunt, conform cu legea 50/1991:

  • D.T.A.C. – documentație tehnica pentru obținerea autorizatiei de construire, care reprezinta un extras din proiectul tehnic.
  • P.Th – proiectul tehnic, reprezinta conform legii:

“Documentația tehnico-economică – piese scrise şi desenate -, elaborată în condiţiile legii, care dezvoltă documentaţia tehnică – D.T., cu respectarea condiţiilor impuse prin autorizaţia de construire, precum şi prin avizele, acordurile şi actul administrativ al autorităţii competente pentru protecţia mediului, anexe la autorizaţia de construire. Proiectul tehnic (P.Th.) cuprinde soluţiile tehnice şi economice de realizare a obiectivului de investiţii, pe baza căruia se execută lucrările de construcţii autorizate.”

  • D.E. – detalii de executie:

“Documentaţii tehnice cuprinzând reprezentări grafice realizate la scările 1:2, 1:5, 1:10, 1:20 sau, după caz, la alte scări grafice, în funcţie de necesităţile de redactare, precum şi piese scrise pentru explicitarea reprezentărilor grafice, elaborate în baza proiectului tehnic şi cu respectarea strictă a prevederilor acestuia, care detaliază soluţiile tehnice de alcătuire, asamblare, executare, montare şi alte asemenea operaţiuni, privind părţi/elemente de construcţie ori de instalaţii aferente acesteia şi care indică dimensiuni, materiale, tehnologii de execuţie, precum şi legături între elementele constructive structurale/nestructurale ale obiectivului de investiţii. Detaliile de execuţie, elaborate în condiţiile legii şi verificate pentru cerinţele esenţiale de calitate în construcţii de către verificatori tehnici atestaţi în condiţiile legii, detaliază proiectul tehnic, în vederea executării lucrărilor de construcţii autorizate.”

Proiectul cu detalii de executie, denumit si DDE sau DE, reprezinta a treia faza a unui proiect pe care de regula clienții o comanda numai la disciplina de structura de rezistenta, pentru ca frica de cutremur este imensa si pentru ca nu inteleg necesitatea unui astfel de proiect complet pentru restul specialitatilor.

Cand vine vorba de D.E. pentru arhitectura si instalatii,  lucrurile se complica. Unii platesc aceste detalii si le respecta 100%, unii le plastesc dar nu le respecta sau unii nu le cer niciodata.

Mai jos un exemplu de ce este necesar sa ceri detalii de execuție pentru tot proiectul și sa le și respecți:

parapet_balcon

O simpla balustrada la un balcon. O sa ziceti ca ce mare chestie. Asa ma gandeam si eu, ce mare chestie! Dar m-a lamurit ieri un arhitect.  O balustrada ca cea din poza permite unui copil sa se catere pe ea si sa … doamne ferește ce se poate întâmpla. Cum trebuia sa fie balustrada asta? Pai sa fie parapet intreg din diverse materiale sau sa aiba barele verticale la distanta de 8cm una de alta.

De ce s-a facut asa? Pentru ca e mai ieftin si pentru ca nimeni nu a intrebat arhitectul daca e bine asa sau nu!

Cum am mai spus: pana vine cutremurul te omoara detaliile de arhitectura si instalatii executate prost.

Utile:

Astept intrebarile!

3 thoughts on “Proiectul cu detalii de executie”

%d bloggers like this: