Dragi colegi, e vina noastră ca lucram ieftin!

Inca un articol din seria “ieftin” pentru ca din păcate asta este situația pe piață momentan. Proiecte ieftine, clădiri ieftine și în final proprietari de ieftin.  Am explicat in acest articol  riscurile pe care le presupune un proiect ieftin. L-am recitit de mai multe ori si nu simt nevoia sa adaug ceva in plus. In schimb vreau sa atrag atenția colegilor proiectanți ca o parte din aceasta problema este creata chiar de noi. Nu din cauza ca acceptam sa lucram ieftin, după cum ați putea crede, ci pentru ca nu știm sa ne vindem produsul.

In mod normal pe o piata libera fiecare e liber sa-si aleaga produsul pe care-l doreste in functie de necesitati si de posibilitatile financiare. Dar din pacate constructiile nu se incadreaza la categoria produse care chiar daca sunt ieftine si proaste le folosești o perioada si apoi le arunci si cumperi altele. O constructie costa de zeci de ori mai mult decat o masina de spalat rufe si costa de minim 10 ori cât o Dacia Logan. Asadar o constructie nu e ceva pe care sa dai 50 000 de euro si dupa 10 ani sa o dai la programul rabla si sa iei alta.

Serviciul de asistenta tehnica la cumpararea de imobile imi ofera o imagine destul de clara asupra tipului de client pentru apartamentele noi: important este “sa nu-mi cada in cap la cutremur”. In rest nu conteaza ca trebuie sa consolidezi o cladire noua la care e posibil ca inca sa platesti rate. De asta sustin ca in domeniul constructiilor clientul nu intelege prea bine produsul final si asta este strict legata de lipsa de informare a acestuia. Nu e ca si cum te nasti invatat si te duci la arhitect sa-ti comanzi o casa. Trebuie sa intelegi mai intai ce ai nevoie si ce primesti la schimb pentru banii cheltuiti.

O constructie este un produs necunoscut pietei. Daca rolul si functionarea unui autoturism sunt intelese pe deplin de o mare parte a clientilor, la constructii e tocmai invers. Timp de 25 de ani de cand proiectarea a devenit o profesie liberala nimeni nu s-a obosit sa explice pe intelesul tuturor ce inseamna o constructie. Mai mult, am inceput sa ne punem bete in roate unii altora, promovând produse ieftine si proaste, afectându-ne reputația breslei. Statul a contribuit si el din plin la asta printr-o legislatie slaba spre foarte slaba. Lasam in urma o moștenire rușinoasă printr-un fond construit prost și inestetic care isi va dovedi limitările in 10-15 ani.

Cum putem avea pretenția sa fim plătiți bine dacă suntem percepuți ca incapabili și inutili de o mare parte din clienți? Cum sa-i explic clientului ca stalpii de 30x30cm si grinzile de 30x60cm nu se potrivesc într-o structura, când el vede nenumărate din astea pe strada? Sau cum sa-i explic ca un stâlp de 30×40 armat cu 8 bare de 20mm e mai prost decât un stâlp de 30×60 armat cu 8 bare de 16mm? Pai ma apuc sa-i fac teoria stâlpilor tari și grinzilor slabe, dar oare o înțelege dacă el în jur vede numai stâlpi slabi si grinzi tari? Pana la urma am ajuns sa plătim prețul inconștientei și prostiei oportuniștilor din jurul nostru.

Sunt absolut convins, ca, dacă fiecare dintre voi, indiferent de meseria noastră, dacă observam lucruri care nu sunt in regula si atragem atenția asupra lor putem aduce o îmbunatățire substanțială a calității și siguranței construcțiilor.

Pana la urma toată industria asta se rezuma la compromisuri. Si implicit calitatea și profesionalismul se rezuma la ce compromis faci si cum il faci.

Nota: simt nevoia sa adaug ca acest articol nu acuza doar arhitecții care lucrează prost ci si pe structuristi si instalatori. Noi toți trebuie sa ne facem treaba bine.

Concluzii:

1. Trebuie sa explicam pe larg “consumatorilor” de proiecte ce inseamna si la ce folosesc. Sunt cateva voci in online care fac asta, dar sunt multi altii care nu-si bat capul sa atraga clientilor atentia asupra unor decizii proaste pe care le iau. E greu sa convingi un om, dar macar sa-i spui, asta e important, sa-ti faci datoria si sa-i explici, apoi decizia e a lui. Stiu nenumarate cazuri de proiecte proaste la care arhitectul face ce-i cere clientul desi clientul vrea ieftin.

2. Trebuie sa ne schimbam mentalitatea din lasa ca merge si asa in mai bine lasa!

3. Sa-i rugam pe IPS Robu si IPS Daniel si pe cine o fi seriful de la martorii lui Iehova, sa se roage pentru noi sa ne vina mintea la cap!

4. Poza din articol exprima parerea mea despre cei care promoveaza casele ieftine si mai ales faptul ca-ti poti construi singur o casa. E ca si cu operatiile pe creier, ai putea sa incerci sa le faci si cu securea, daca ai mana usoara!

 

Astept intrebarile!

5 thoughts on “Dragi colegi, e vina noastră ca lucram ieftin!”

%d bloggers like this: