Fosa septica la blocuri – moda imobiliara

Inauguram astfel o serie pe care o vom intitula: “Moda imobiliara!”

Exista zone în jurul Bucureștiului, eu am găsit un caz în Otopeni, unde nu exista canalizare dar se construiesc blocuri. Pentru o astfel de situație este necesara montarea sau construirea unei fose septice sau a unui bazin vidanjabil. In aceasta situație trebuie ca acestea sa fie dimensionate corespunzător si asta face obiectul unui proiect de specialitate ce trebuie neapărat întocmit. Daca acest proiect nu exista renunțați la a cumpăra pentru ca exista riscul unor alegeri defectuoase.

Facem un calcul simplu: o familie cu 3 membri consuma 4mc de apa pe luna asta înseamnă 0.13mc pe zi; pentru 10 apartamente inseamna 1.3mc pe zi sau 39mc pe luna. Presupunem ca o ingropam in pamant 1m rezulta ca la o inaltime utila de 3.00m avem nevoie de o suprafata de 13mp adica 2.5mx6m. Asadar o suprafata foarte mare si un volum mare de vidanjat. In cazul foselor septice trebuie una suficient de mare sau mai multe mai mici. Probabil ca la 10 apartamente se face o fosa pe comanda. O astfel de fosa aduce cu sine alte probleme pentru ca, in cazul unui bloc, cel mai probabil trebuie amplasata sub o cale de circulatie auto, ceea ce presupune inca un bazin din beton pentru protectia ei. Asadar costuri si iar costuri pe care nu toti dezvoltatorii au “curajul” sa le plătească.

Este important sa va asigurați, înainte sa cumpărați un apartament intr-un astfel de bloc, ca exista un bazin vidanjabil atât de mare. In cazul in care se alege o fosa septica dimensiunile scad la fel si durata dintre doua vidanjări, dar si aceasta soluție trebuie verificata in situ.

Cum poți verifica existenta fosei septice sau a bazinului vidanjabil in situ? Singura solutie este sa verifici documentele privind achiziția, certificatele de garanție, procesele verbale de montaj si de punere in funcțiune. Foarte multe hârtii pentru care apoi trebuie sa speri ca au fost întocmite corect sau nu au fost trucate.

Sigur ca poți sa faci si niste verificări vizuale si măsurători, dar acestea sunt mai dificil de realizat din moment ce fosa nu mai este vizibila.

O alta problema, de care trebuie ținut cont, este prezenta în zona a unei vidanje si costurile pe care le presupune acest demers. Degeaba ai ditamai bazinul vidanjabil dar n-ai vidanja in zona.

Din pacate riscurile de a fi pacalit sunt prezente in multe zone din piața imobiliara. Din păcate am observat ca aceste fenomen prinde amploare si in alte tari, asa ca este important sa fim informati inainte de a lua o decizie si sa fim atenti la ce cumparam.

Articol preluat de pe site-ul meu:  www.houseadvisor.ro

Astept intrebarile!

%d bloggers like this: