Ce este un certificat de performanta energetica si cum se obtine!

Certificatul de performanta energetica este un document oficial care contine, intr-o forma  sintetica, principalele caracteristici termoenergetice ale constructiei si ale  instalatiilor de incalzire/ apa calda, rezultate din activitatile de expertiza  si diagnoza energetica. In cadrul UE, certificatul este utilizat la stabilirea  valorii cladirii in relatiile de vanzare/ cumparare/ asigurare, la  diferentierea tarifelor ptr energia termica si la stabilirea taxelor de mediu.    Obligatia obtinerii  certificatului energetic pentru persoanele juridice care doresc sa instraineze  un imobil s-a emis inca din anul 2000 prin Ordonanta 29 din 30.01.2000 si prin  modificarile legislative ulteriore ar intra in vigoare la 1 ianuarie 2007.  Expertiza energetica se face pe intreaga cladire si apoi la fiecare apartament  in parte se aplica o corectie in functie de imbunatatirile termice aduse  acestuia. Certificatul, care va fi valabil zece ani, va avea un punctaj si o  litera dupa modelul claselor de eficienta energetica de pe frigidere sau  masinile de spalat. Litera A si un punctaj cat mai aprope de 100 garanteaza un  imobil cu pierderi termice minime.

Certificatul de performanta energetica se obtine contra cost de la o persoana fizica sau juridica autorizata pentru astfel de activitati. Certificatul este completat si semnat de catre un auditor energetic autorizat MTCT.

Certificatul contine 2 pagini cu date obtinute prin calcul care incadreaza cladirea sau apartamentul intr-o clasa de eficienta energetica in functie de consumul anula de energie pentru incalzire, apa calda de consum, iluminat, climatizare si ventilare mecanica. In completarea documentatiei se ataseaza si o anexa care contine informatii despre cladirea sau apartamentul analizat.

Pentru a vedea un exemplu de certificat energetic pentru apartamnte apasati [..aici..]

Astept intrebarile!

%d bloggers like this: