Cum am consolidat o casa

In acest articol o sa va prezint o casa consolidata si extinsa de noi la Vilared. Casa apartine unui prieten,  fiind construita prin anii 2006-2007 de tatal lui si nefinalizata. El a dorit sa o transforme intr-o casa de vacanta. Iata mai jos cum arata inainte de interventie,  inclusiv  planurile intiale.

Planul de parter intial
Planul de parter intial

 

Planul de etaj intial
Planul de etaj intial

 

Inainte de a stabili cu ei modificarile ce si le doresc, le-am facut o lista cu problemele observate de mine si cu solutiile de remediere pe care le-am luat:

1. Structura de rezistenta a fost conformata ca pentru zidărie portanta, dar nu sunt pereți suficienți pe ambele direcții, datorita golurilor foarte mari. 

Soluție:  nu este o problema grava asa ca am mărit capacitatea portanta  prin introducerea de pereți noi, casa extinzându-se după cum puteți vedea in planuri.

2. Scara este fisurata, placa din zona scării la fel.

Soluție: am mutat scara in alta zona, am refăcut placa pe zona respectiva.

3. Balconul reazema pe contur numai pe stalpi, fara nicio grinda. Tinand cont ca placa era fisurata, probabil ca si balconul era armat la fel de prost, iar in cazul unui cutremur ar fi fost probleme.

Solutie: s-au introdus grinzi din beton armat pe contur, care pe trei laturi au devenit centuri ai peretilor noi – s-a decis extinderea suprafeței locuite și pe zona teraselor de la parter.

4. Șarpanta era prost realizata, panele aveau o deschidere de peste 7.00 m si erau din doua bucati, imbinate undeva in mijlocul deschiderii.

Soluție: Aici am introdus popi ascunși în niște pereți de gips carton care au apărut pe noul partiu de arhitectura. Am întărit capriorii care erau imbinati intre doua pane, cu eclise din scandura, si la fel si panele le-am întărit cu eclise. Muncitorii au montat și  un planșeu din grinzi de lemn 15x15cm pe care au aplicat gips carton ca finisaj. Pe acest planseu au rezemat panele intermediare prin introducerea e popi pâna sub ele.

5. Stâlpul de la balconul etajului, care susține coama acoperișului, este mult prea înalt și nu are un ancoraj foarte bun în parter care sa-i permită sa lucreze ca un pendul (sau consola). 

Soluție: Acest stâlp era mai degrabă era articulat la baza decât încastrat, motiv pentru care am introdus o grinda transversal, sub pana de coama, ancorând astfel stâlpul și asigurându-l la răsturnare.

Alte interventii:

– Scara noua a fost mutata pe o laterala prin realizarea unei case a scării, pe toată înălțimea clădirii.  Accesul a fost dat din terasa existenta in fațada principala, după cum puteți observa in planuri.

– S-au mărit câteva goluri pe fațadă si s-au creat unele noi pentru care am făcut buiandrugi sau cadre de înrămare (stâlpișori și grinda) din beton armat. Toate elementele noi de beton au fost ancorate cu rășini epoxidice (popular numite ancore chimice).

Echipa de constructori a inceput cu greseli si a trebuit sa am o discutie mai nepoliticoasa cu ei. Probabil ca de rusine si mai mult ca sa-mi dovedeasca ca nu sunt prosti, au pus mana pe munca si-au facut o treaba acceptabila, dar nu extraordinara. Au avut si cateva scapari, unele le-am corectat, unele nu le-am vazut, oricum cele mai importante s-au facut si macar am satisfactia ca am rezolvat cele mai grave probleme.

Negocierea partiului de arhitectura a fost foarte dificila. In situatia initiala nu exista un confort specific unei case de vacanta, in plus erau tot felul de limitari datorate zidurilor care erau portante. Oamenii au fost intelegatori si cu putin “brainstorming” am gasit niste solutii elegante care le-au placut foarte mult.  Mai jos cateva planuri exemplificative predate pentru santier.

Plan parter-arhitectura
Plan parter-arhitectura

 

Plan parter-arhitectura
Plan etaj -arhitectura

 

Interventii pe una din fatade
Interventii pe una din fatade

Acum casa este terminata si e folosita. Bugetul a fost depășit foarte mult, de la 30 000 de euro cât doreau ei sa investească  inițial, au ajuns la cca 45 000 euro. Mai jos puteți vedea câteva poze “la gata”. Deși ca aspect exterior nu este o reușită, intervențiile au asigurat funcționalitatea de care aceasta familie avea nevoie, pana la urma asta este și menirea unei case, confortul.

Aici puteți consulta planurile de  parter si de etaj in format PDF la o rezolutie mai buna. In planuri nu apare terasa, ea s-a construit separat cu alta autorizație de construire.

Astept intrebarile!

%d bloggers like this: