Ne pândește ceva, de sus…

Ne pândește ceva de sus, nu foarte sus. Doar câțiva metri deasupra trotuarului. Sa fie Dumnezeu? Nope, e doar niște cărămidă pe un balcon! Sau mai rar BCA!

La cutremurul din 1977 au căzut printre altele și zone de locuit in bow-window -uri, nu știu cat de multe, dar suficiente cat sa-i sperie pe inginerii de atunci și sa se interzică cumva astfel de detalii. Nu știu dacă s-au interzis prin lege sau dacă doar la nivel de breasla, oamenilor li s-a făcut brusc frica și au renunțat la asta. Dupa revoluție nu s-a mai auzit nimic despre asta. Au început sa apară din ce in ce mai mult astfel de situații in special deasupra trotuarelor. Multe dintre ele s-au făcut cum trebuie.

In ultimii 4-5 ani parca cineva le-a luat mințile constructorilor. Foarte putini pun sâmburi din beton armat și centuri la zidăriile scoase pe balcoane in consola. Eu personal ma sperii când vad blocuri înalte 7-8 etaje, am văzut unul chiar de 13 etaje cu zidăria pe un balcon de 1.50 – 2.00 m lungime fără niciun sâmbure din beton sau fără alt sistem de ancorare.

Normativul P100-1/2013 specifica clar ca sunt necesare elemente de ancorare a zidăriei scoasa in consola cum ar fi: orice gol mai mare de 1.50 mp trebuie bordat cu sâmburi stânga – dreapta; sâmburi din beton armat la colțuri si multe altele. 1.50 mp înseamnă o fereastra de 1.00 x 1.50 m!!!

p100-2013

 

Concluzie:

Mergeti pe strada si ridicati capul cand vedeti o cladire noua! Are samburi sau nu are?

Astept intrebarile!

5 thoughts on “Ne pândește ceva, de sus…”

%d bloggers like this: