Monolit sau prefabricat?!

Primesc deseori întrebări de genul bloc vechi monolit sau prefabricat. Sa explicam putin ce tipuri de blocuri s-au construit in perioada comunista.

Monolit=realizat in santier prin betonare direct in lucrare.

Prefabricat=realizat in santier sau uzina, prin betonare in cofraj si montat ulterior in lucrare. Adica prefabricarea se putea realiza si la santier nu doar in uzina.

Cele mai folosite tipuri de structuri:

– zidărie portanta, utilizata cu succes pana la P+4E

– structuri din beton armat, care se împart in:

  • Panouri mari –S+P+7-8 etaje dar si S+P+4E
  • Pereti structurali de beton armat –S+P+10 etaje –in sistem fagure sau celular
  • Cadre din beton armat, cu stâlpi monoliți, grinzi monolite sau prefabricate si planșee prefabricate sau predale cu suprabetonare –S+P+6 –14 etaje
  • Nucleu central si stâlpi din beton armat monolit cu grinzi si planșee monolite sau prefabricate –S+P+10 etaje

Pereții exteriori, anvelopa, sunt:

– din zidărie, cel mai adesea din BCA

– din panouri mari de fațadă – acestea sunt panouri prefabricate compuse din doua placi din beton armat de cca. 6 cm grosime și un strat termoizolator la mijloc; la început termoizolația era din polistiren, ulterior s-a renunțat si s-a utilizat BCA-ul. Sunt foarte multe cladiri de acest tip si deseori sunt confundate cu cladirile cu structura de rezistenta integral prefabricate.

Panourile mari sau “prefabricatele”:

Acest sistem constructiv a fost introdus in 1959 avand la baza proiecte tip realizate de INCERC. Structura de rezistenta este integral realizata din “pereti” din beton armat prefabricat asezate unele peste altele si imbinate prin sudarea unor mustati de armatura. Sunt cladiri foarte rigide cu o comportare foarte buna la seism.

Primele cladiri de acest fel au avut regim de inaltime S+P+4E, dar acesta a fost extins la S+P+7E (~7000 de apartamente). Sistemul folosea îmbinări punctuale la colturile panourilor. Ulterior s-au imbunatatit prin adaugarea de imbinari si pe conturul panourilor. Incepand cu 1964, proiectul s-a aplicat numai pentru S+P+4E si abia peste 10 ani, începând cu 1973 s-a reluat aplicarea acestui sistem la cladiri cu S+P+8E.  Nu exista o evidenta foarte clara a acestui tip de cladiri.

Cum recunoști o tipologie sau alta?

Sunt câteva criterii pe care preferam sa nu le enumeram, deoarece pot duce la luarea unor decizii doar în aparentă cunoștință de cauza. Este mai bine sa apelați la un specialist pentru a determina cu exactitate tipul structurii.

Panouri mari de fatada
Panouri mari de fațadă

 

Astept intrebarile!

11 thoughts on “Monolit sau prefabricat?!”

%d bloggers like this: