Plin de viata…

De când practic serviciul de asistenta tehnica la achiziția de imobile, am șansa sa vad foarte multe clădiri interbelice sau postbelice. Exista un mit, ca pe vremurile acelea, se construia mult mai bine decât acum sau decât în comunism.

Ai fi tentat sa crezi fără sa cercetezi, cum spune o vorba celebra, poza de mai jos fiind un motiv greu de ignorat:

plin_de_viata (6)

In majoritatea clădirilor de acest fel regăsesc tot felul de erori de execuție, mai ales în subsol. De ce în subsol? Pentru ca acolo betonul este lăsat aparent și acestea se vad. Principala problema întâlnită este armatura corodata. Armatura vizibila este,  o eroare datorata lipsei de experiență a muncitorilor, probabil destul de putini instruiți în utilizarea acestui material destul de nou. Si când vezi astfel de probleme în subsol poți doar sa-ți imaginezi ce este mai sus. Dar mai sus nu se vede nimic prin tencuiala.

Cum au rezistat aceste clădiri? Numai Dumnezeu știe, probabil datorita capacității de amortizare foarte mari, a zidăriei. Probabil ca la zidărie se pricepeau, zidăria de regula arată bine.

In principiu, alte dovezi care sa susțină ca se lucra mult mai bine, nu exista, si nu, finisajele de calitate nu contează d.p.d.v. al rezistentei la cutremur. Din acest motiv, întotdeauna este haios sa-i auzi pe proprietarii care încearcă sa-și vândă marfa având ca singur argument poziția si calitatea care nu se mai face acum.

Astept intrebarile!

2 thoughts on “Plin de viata…”

%d bloggers like this: