Cum sa-ti alegi un mouse pentru CAD?

Este o întrebare la care încă nu găsesc un răspuns potrivit. De-a lungul carierei mele am încercat diverse tipuri de mouse, însă pana acuma n-am găsit una perfectă.

Microsoft

Optical Mouse 200 este un mouse cu fir

PRO: cel mai ergonomic pe care l-am avut pana acum; fiind foarte ușor este o plăcere să-l folosești;

CONTRA: am avut vreo 3 tocmai pentru ca erau perfecte la utilizare, la toate le-a cedat rotita, în sensul ca făceau dublu-clic în loc de clic.

Mobile 1850 mov , da exact mov.

PRO: ușor, nu la fel de ergonomic ca și 200 datorita dimensiunile mai reduse; nu mi-a cedat nimic la el;

CONTRA: dimensiuni reduse;

Wireless Mouse 900 singurul mouse wireless microsoft de dimensiuni normale; l-am stricat pentru ca i-am rupt adaptorul wireless.

PRO: ergonomic, se simte bine in mana

CONTRA: adaptorul wireless mare, te încurcă la utilizarea laptop-ului; are 2 baterii motiv pentru care este foarte greu, te obișnuiești cu el, dar nu e ceea ce caut.

Microsoft Designer Bluetooth un mouse foarte frumos, ușor dar nefolositor pentru CAD, fiind complet altceva decât ergonomic.

Microsoft Basic Optical un mouse aproape la fel de bun ca 200 dar nu la fel de ergonomic, este totuși o alegere buna dacă vrei un mouse cu fir. Am avut unul la birou care încă mai funcționează.

HP

X3500 un mouse ergonomic la prima vedere, dar la al meu a cedat rotita in sensul ca se rotea din 2 in 2 (o data se rotea degeaba o data cu folos). S-a stricat după o luna.  Update: stimabilul si-a revenit dupa ce am umblat putin la rotita si am apropriat contactele metalice. Utilizându-l mi-am dat seama ca nu e un mouse rău, e chiar ok.

Z3200 un mouse mai ieftin decât X3500 si mai ușor de utilizat, deși pare neergonomic, nu a fost cel mai potrivit pentru mine.

Logitech

M185 un mouse rezistent care își face treaba numai ca e mult prea mic, mai mic chiar și decât 1850 de la Microsoft.

Canyon

Canyon CNE-CMSW1B un mouse low cost, dar unul dintre cele mai ușor de utilizat din toate cele de mai sus. Rotita nu este chiar cea mai buna din lume dar e suportabila ținând cont de tot contextul.

Am mai avut un Canyon model low cost, tot ușor de folosit dar la care a cedat rotita. Rotita e zona sensibila din câte se pare.

Dintre toate cele de mai sus preferatul meu rămâne Optical 200 de la Microsoft aproape ca merita sa-l schimbi anual. Poate ca unii dintre voi prefera un mouse cu mai multe butoane programabile, eu nu. Eu în CAD utilizez scurtături din tastatura așadar nu-mi trebuie alte butoane.

Spre exemplu un coleg arhitect utilizează Logitech MX Master, un fel de Mercedes. Eu nu-i înțeleg sensul, el se pare ca da fiind la al doilea deja.

Din păcate e o tendință de a face un mouse wireless de dimensiuni reduse, ceea ce duce la o ergonomie scăzută. Cele cu dimensiuni normale au de regula doua baterii AA care le fac grele. Nu înțeleg totuși de ce nu se poate face un mouse normal ( si aici inteleg si un pret sub 20 de USD) cu doua baterii AAA, ar fi un mare câștig pentru noi toți. Momentan rămân pe Canyon, mai vedem cu timpul.

Dar despre CAD nu zici nimic?

Pai zic ca la CAD important este ca mouse-ul sa fie cat mai usor si sa aiba o forma usor de tinut in mana! De asemenea un mouse bun este cel care poate rula pe orice suprafata. Din acest punct de vedere BlueTrack Technology de la Microsoft este foarte buna, dar nu merge pe sticla asa cum se lauda ei.

Astept intrebarile!

%d bloggers like this: