Ridicarea topografica

Ridicarea “topo” este rar întâlnită în proiectare, deși ar trebui sa fie utilizata la toate proiectele.

ridicare_topo

Ce este?

Este o lucrare topografica, adică realizata de către un inginer topograf prin măsurare directa cu aparate specifice.

Ridicarea topografica reprezinta relevarea de pe teren a formei acestuia prin transpunerea măsurătorilor în asa numitele linii de cote de nivel. Liniile gri, șerpuitoare, reprezinta cotele de nivel, de regula exprimate in metri fata de nivelul Mării Negre.. In schița de mai sus suntem undeva la 93m fata de nivelul Mării Negre.

Prin relevarea formei terenului se pot proiecta cu acuratețe atât fundațiile viitoarei clădiri cât si amenajarea viitoarei curți. Imaginați-va cum poți proiecta curtea din schița de mai sus fără a releva forma terenului natural.

De ce este importanta?

La una dintre casele proiectate recent nu ni s-a furnizat de către arhitect o ridicare topografica. La prima vedere terenul nu prezenta neuniformitati pronunțate, motiv pentru care pe planul de fundații am indicat ca fundarea se va realiza la 1.10m adâncime fata de cota cea mai jos a terenului.  In teorie ar trebui ca noi structuristii sa nu acceptam sa facem asta, dar este un compromis pe care deseori il facem, de regula pentru ca beneficiarul se sperie când i se mai cer 1000 de lei pe ceva ce nu înțelege. Am mai spus asta, multi beneficiari nu înțeleg foarte clar nici rolul proiectului, pentru ca majoritatea colegilor nu se preocupa sa li-l explice.

In șantier s-a stabilit cota 0.00 mai sus decât se credea inițial ca ar fi bine sa fie, apoi s-au constatat si diferențe de nivel de ~30 cm, consumul de beton simplu crescând cu ~300%. De asemenea si volumul de umpluturi pentru amenajarea viitoarei curți a devenit un aspect important al devizului. Cine plătește diferențele de cost ale constructorului? Sa speram ca beneficiarul, căci dacă nu le vom plăti noi proiectanții. In fata judecătorului orice beneficiar ar fi plătit ridicarea topografica dacă ar fi știut ce este, nu-i asa?

Aceste diferențe sunt cu atât mai importante cu cât terenul este situat în apropierea drumurilor construite mai sus decât nivelul acestuia (sunt cazuri frecvente prin zona Chiajna, Rosu și altele). Drumul fiind mai sus este important sa ridici cota terenului amenajat cât mai sus pentru a evita stagnarea apei de ploaie în jurul clădirii.

Sunt situații des întâlnite când prima casa din camp s-a ridicat mai sus cu 1.0m decât terenul natural, iar următorul este nevoie sa se ridice si el la aceeași cota rezultând garduri de tip mini zid de sprijin, costurile ridicându-se cu mult peste așteptările clientului.

De asta spun și în alt articol ca un proiect tip este un miraj, întrucât dacă vrei sa-l faci ca la carte ai nevoie de modificări ale acestuia, costul ajungând ca si cum l-ai face de la zero. Dar știți cum se spune: “Dă-i, Doamne, prostului mintea de apoi!”
 

fundatie_inclinat

Exemplu de fundație pe teren în panta!