Incerc de mult sa scriu acest articol, pentru ca mai apare din când in când un client care dorește montarea instalațiilor electrice prin placa, ceea ce mie mi se pare o mare greșeală și lipsa de profesionalism.
Știu ca înainte se făcea acest lucru în mod curent, dar atunci situația era putin diferita, lumea probabil ca a înțeles-o greșit, meșterii de atunci fiind din ce in ce mai putini. Care sunt diferențele intre atunci și acum?
1. rareori instalațiile se montau în tuburi, cine nu crede sa renoveze apartamente și o sa vadă.
2. numărul de trasee electrice era foarte redus, exista un traseu pentru becuri, unul pentru prize și cam atât; acum avem traseu separat pentru aproape fiecare bec ( apropo, poate ma lămurește și pe mine cineva de ce aceasta situație) și apar astfel mănunchiuri de tuburi care se intersectează în diverse locuri, creând astfel erori grave in placi si grinzi; ar trebui sa vedeți tabloul electric de la noi de la birou, are pe putin 15 siguranțe, la un apartament de 2 camere, deci va dați seama despre câte trasee vorbim?
Va rog sa priviți cu multa atenție pozele de mai jos și veți înțelege despre ce vorbesc.
4 thoughts on “Instalații în plăci”
Eu as baga tub de 20cm, sa stim o treaba
In cealalta postare cu “sliturile” practicate in zidarie pentru montarea de conducte, aduceam aminte despre cerintele obligatorii de calitate. Cerintele de calitate se statueaza plecand de la gradul de echipare cu instalatii a cladirii, “chestie” care se bate in cuie, repet, se bate in cuie din faza premergatoare proiectarii structurii cladirii, asta ca sa stie toti cei implicati in proiectare si executie ce si cum este cu cladirea. In realitate, este total pe dos. Daca proprietarul se gandeste el de exemplu, ca vrea sa aibe iluminat de ambianta separat de cel local, la randul sau separat de spoturile pentru petreceri si paranghelii, separat de iluminatul de veghe, separat de iluminatul de avarie si mai stiu eu ce altfel de iluminat mai vrea proprietarul, si le vrea pe toate ascunse vederii, se ajunge la situatia in care o placa, sau un planseu. sau un perete, este “taiat” in toate directiile de tuburi de protectie pentru circuitele electrice. Ca sa nu mai mentionez de circuitele de forta pentru pompe de circulatie, sau circuite de supraveghere video, sisteme de alarmare, termostate, retea voce-date, ventilatoare , centrale termice, hidrofoare, etc ! Problema este ca atat proiectantul, cat si executantul cedeaza la presiunea proprietarului de a face ce vrea muschii lui si cand vrea muschii lui, ca banii sunt ai lui, nu ? Asa se ajunge la fel de fel de minuni si tampenii, cum sunt cele din foto, fara ca structuristul sa stie ce si cum face proprietarul si executantul cu structura cladirii. Si cum ISC nu se poate implica, iar Primaria nu se baga desi are obligatia legala, pentru ca nici diriginti de santier nu exista, sa nu ne miram ca la primul cutremur apar fisuri in plansee/grinzi. Sunt facute sita de instalatiile montate aiurea si in exces !
O alternativa este montarea tuburilor de protectie pentru circuitele electrice de iluminat in principal, deasupra placii/planseului, inglobate in sapa si numai paralel cu peretii, respectiv pentru pereti, numai vertical, pana la locul de priza/intrerupator/comutator/variator !
Buna seara! Imi cer scuze, nu prea are legatura cu subiectul dumneavoastra, am achizitionat o casa saseasca si doresc sa o renovez putin, am observat ca dusumeaua este destul de lasata sau se lasa cand calc pe ea, ma gandeam sa scot tot pamantul de sub ea si sa torn o sapa peste grinzile de stejar…sau de ce sunt, nu ma pricep prea mult, vroiam sa va intreb daca nu este prea grea o sapa sau o placa peste acele grinzi?casa este din piatra cu pamant galben, pivnita este sub toata casa cu un perete despartitor de mijloc, ce imi recomandati mai mult?in total sunt 70 m2 utili in casa, ma gandeam sa decopertez tot pe pereti pana la caramida sau piatra, cum as putea sa fac caramizile sau piatra rostuite ca in stilul rustic? Multumesc mult pt ajutor, Doru
N-am inteles f clar daca este sau nu subsol. Daca este subsol, atunci probabil ca grinzile din lemn nu rezista, poate ca sunt si putrezite cine stie. Dar se pot intari, inlocui sau dubla si apoi puteti turna o placa din beton in cofraj metalic colaborant sau in cofraj simplu, ceva de 6-7cm grosime nu mai mult. Placa poate fi elicopterizata si apoi pusa o sapa de egalizare din aia fluida si peste finisajele. Va recomand totusi sa cautati un inginer care sa calculeze grinzile alea, asa e cel mai bine.
In ceea ce priveste stilul rustic nu-mi pot da cu parerea cum sa faceti. O decopertare oricum nu strica, e ca si cum ati face o igienizare.