Zgârie nori din lemn!

Dupa cum stiti eu sunt un mare fan al constructiilor din lemn realizate corect, motiv pentru care pe acest site veti gasi numeroase resurse didactice despre folosirea acestui material.

Am gasit pe site-ul UNIVERSITY OF NORTHERN BRITISH COLUMBIA un articol complex despre prima clădire multietajata de birouri realizata complet din lemn. Este o cladire P+6E situata in Prince George, Canada, numita The Wood Innovation and Design Center (WIDC) si reprezinta rezultatul mai multor ani de studii si experimente asupra utilizarii lemnului pe scara larga la cladiri multietajate. Stim foarte bine ca lemnul este singura resursa regenerabila pe care o avem si utilizarea lui pe scara larga ar proteja mediul si ar crea locuri noi de munca.

I found on  UNIVERSITY OF NORTHERN BRITISH COLUMBIA website an article about the first seven storey office building,  made completely of wood. It is a building located in Prince George, Canada, called The Wood Innovation and Design Center (WIDC) and is the result of several years of studies and experiments on large-scale use of wood in multiple storey buildings. We know very well that wood is the only renewable resource that we have and use on a large scale would protect the environment and create new jobs.

p15
sursa foto: http://www.jtst.gov.bc.ca/woodinnovation/index.htm

Cladirea a costat 25 mil. de dolari canadieni si a fost sustinuta de Ministerul Muncii din Canada. Cladirea functioneaza ca un centru educational si scopul declarat al acestei investii este:

  • Marirea capacitatii de cercetare si inovare in proiectarea constructiilor din lemn.
  • Marirea capacitatii de cercetare in industria lemnului, una din putinele industrii ce ofera locuri de munca in provincia British Columbia.
  • Revitalizarea centrului orașului Prince George.

Stim ca au avut sustinere guvernamentala si ca autoritatile au inteles importanta unui astfel de demers.

Cum au reusit?

Pe noi mai putin ne intereseaza de ce au facut-o, probabil si pentru ca pot, dar ne intereseaza ce-au obtinut cu asta. Au realizat un pionierat in utilizarea unui nou sistem constructiv, deschizand astfel posibilitati enorme de utilizare la scara planetara a lemnului pentru cladiri multietajate de birouri si locuințe.
Inginerul Eric Karsh impreuna cu arhitectul Michael Green, care este un entuziast al construcțiilor din lemn, au elaborat sistemul FFTT (Finding the Forest Through Trees) bazat pe utilizarea de panouri mari din lemn lamelar incleiat.

lemn_30etaje

Au plecat de la un model arhitectural de amenajarea a spatiilor in jurul unui nucleu central in zona casei scarii si lifturilor. Pentru obtinerea necesarului de rigiditate in vederea preluarii fortelor orizontale din vant si seism, in functie de numarul de niveluri poate aparea si un nucleu exterior alcatuit din panouri pe fatada cladirii.
Este de fapt un sistem “tub in tub”, unde tuburile sunt conectate prin grinzi si placi. Uneori este nevoie si de panouri pe directie perpendiculara pe nucleul central. Plăcile sunt tot din panouri de lemn care au o rigiditate mult mai mare decat a sistemului clasic bazat pe OSB.
La inaltimi si deschideri mari grinzile sunt metalice, obținându-se pana la maxim 6 spatii distincte la inaltimea de 30 de etaje, unde necesarul de panouri portante decide separatia spatiilor.

Panourile folosite sunt de mai multe feluri, probabil in functie de rolul structural. Nu are rost sa intram in detalii, pentru cei interesati puteti studia mai multe aici: http://cwc.ca/wp-content/uploads/publications-Tall-Wood.pdf. Mai jos am pus câteva imagini din aceasta prezentare pentru a intelege mai bine descrierea de mai sus.

 

Mai jos gasiti un film despre conceptia si constructia cladirii. Cele mai mari probleme cu care s-au confruntat au fost:

  • izolarea acustica
  • rezistenta la foc de minim o ora a izolatiei panourilor din lemn
  • schimbarea codurilor de proiectare
  • executia

Executia a fost realizata integral in fabrica, pe baza modelului CAD 3d si a facilitat astfel execuția. Unul dintre sefii de santier spune la un moment dat ca ei erau obisnuiti cu ajustarile la santier, dar la lucrarea asta n-a fost nevoie si nici nu s-ar fi descurcat astfel.
Michael Green are si o prezentare foarte interesanta la TED, in care sustine folosirea la scara larga a cladirilor de locuit multietajate din lemn si va invit sa o urmariti aici:

Probabil și ca urmare a acestui demers in septembrie 2014 in Ontario a fost aprobat un cod de proiectare care, începând din 2015, permite realizarea de clădiri cu regim de înălțime P+5E, pana anul trecut se puteau realiza numai clădiri de maxim P+3E. Știrea o gasiti aici.

Daca e sa comparam cu situația de la noi, putem spune ca Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti a avut un parteneriat cu Japonia prin programul JICA, care avea ca scop principal reducerea riscului seimic si acumularea de informatii pretioase de la specialistii japonezi. Bineînțeles ca s-a ales praful de acest program. La noi autoritățile susțin introducerea de sisteme costisitoare de izolare a bazei, la clădiri masive gen Primăria Capitalei și Arcul de Triumf, in loc sa sustina cercetarea si inovarea in mediul universitar.
Culmea, la fel ca si Canada suntem si noi producatori si exportatori de lemn, numai ca la noi lemnul e folosit complet aiurea si . Dar sa nu divagam.


 

Astept intrebarile!

%d bloggers like this: